Хората в Германия, които са под 60-годишна възраст и са получили първа доза от препарата на AstraZeneca, да си поставят иРНК ваксина – Pfizer/BioNTech или Moderna - като втора доза. Това препоръча постоянната ваксинационна комисия в страната STIKO, която издава препоръки за използването на одобрените препарати.

Комбинацията между иРНК ваксина и векторна, каквато е тази на AZ/Oxford, все още не е доказана като ефективна, но експертите в Германия искат да предприемат този ход заради притесненията за странични реакции от ваксината на AZ. Страната забрани използването ѝ при хора под 60 години заради 31 случая на кръвни съсиреци, получени след имунизация с нея. Девет от тях се оказаха фатални, макар все още да се изяснява напълно връзката между смъртните случаи и препарата.

Новата препоръка на STIKO е публикувана в сайта на института „Роберт Кох“. Проекторезолюцията посочва, че реакцията след втората ваксинация би била същата, както при първата. Затова комисията дава съвет на хората под 60-годишна възраст да им се постави втора доза иРНК препарат. Паузата между двете инжекции се запазва – 12 седмици.

Председателят на STIKO Томас Мертенс защити препоръката пред Der Spiegel с думите, че комисията е трябвало да реагира бързо след нежеланите реакции от ваксината на AZ. Той призна, че в момента може само да се спекулира за риска от две ваксинации с AstraZeneca. Мертенс обаче не желае "да се рискува", а да се види какво може да предложи тази алтернативна мярка, макар тя да не е доказана.

Комисията е предложила още паузата между имунизация с ваксините на Pfizer/BioNTech и Moderna да не бъде около 20-30 дни, а шест седмици, пише pharmazeutische-zeitung.de.

Предложената промяна за пореден път повдига въпроса колко ефикасна може да бъде комбинацията от иРНК и векторна ваксина. Към момента учените нямат отговор на този въпрос, защото такъв експеримент не е проведен по време на клиничните изпитания, а от Pfizer казват, че нямат данни как техният препарат би действал заедно с аденовирусен, какъвто е този на AZ.

Колко ефикасна е комбинацията от иРНК и векторни ваксини?

България не препоръчва смесване на два типа ваксини. Директорът на Изпълнителната агенция по лекарствата Богдан Кирилов цитира разрешенията за употреба на Pfizer/BioNTech, Moderna и AstraZeneca, и казва, че в клиничните изпитания няма такава комбинация.

Резултати може да се очакват чак през лятото, тъй като във Великобритания започна проучване, при което пациенти получават два различни типа препарати (Pfizer и AZ) с пауза от 4 или 12 седмици. То обхваща 830 доброволци. Ръководител на изследването е Матю Снейп – вирусолог от Оксфордския университет. Той казва, че проучването ще продължи една година, а предварителните данни се очакват през юни.

„Ако докажем, че ваксините могат да бъдат използвани взаимозаменяемо, това ще улесни доставките и може да доведе до повишена ефикасност“, казва Снейп. Още този месец той и екипът му започват анализ на първите данни, пише The New York Times.

„Мисля, че ще получим много интересни резултати, казва имунологът от Университета в Мелбърн Адам Уийтли, цитиран от NYT.

Концепцията за смесване на типове ваксини не е нещо ново за учените. Десетилетия наред те са опитвали да намерят правилната комбинация срещу ебола, ХИВ и различни вируси именно по този начин.

Според изследователя от Медицинския факултет на Масачузетския университет Шан Лу, това ще бъде успешен подход и срещу Covid-19. "Форматът на ваксината е различен, но антигенът е същият“. Той добавя, че ако първо се постави иРНК ваксина, която да внесе инструкции за създаване на копие на шиповия протеин на коронавируса, допълнителен вирусен вектор може да подсили имунната реакция.

Същото смята и д-р Якоб Креймър от фондацията CEPI, която разработва и тества ваксини. Според него – комбинацията между ваксина на AZ и на Pfizer „може да провокира различен, по-ефикасен имунен отговор в сравнение с този при само един вид поставен препарат“.

Междувременно започнаха клинични изпитания на комбинация от две различни векторни ваксини. AstraZeneca и Институтът „Гамалея“, който е създател на руската Спутник V, тестват какъв ефект върху организма би имало имунизирането с препаратите им. Спутник е с два различни аденовируса за различните дози – Ad5 и Ad26, като най-вероятно и двете ще влязат в употреба, пише NYT.


Новите ваксини от Pfizer: Не Курц, а ЕС поправи грешката на България

Могат ли ваксинираните да пренасят Covid: Американската CDC се оплете в отговорите

Историята на иРНК ваксината: От провала преди 40 години до големия научен пробив днес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"