Снимка: © Getty Images

Могат ли ваксинираните срещу Covid-19 да разпространяват вируса – тази тема стана особено дискусионна в САЩ през последните два дни заради грешно тълкуване на данните от директора на Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) Рошел Валенски.

В четвъртък тя цитира информация от ново проучване на CDC и заяви, че имунизираните не могат да се заразят с коронавируса и да пренасят заразата. От здравната институция обаче скоро промениха позицията си и опровергаха директора. Според експертите, а и според наличните доказателства, има малък шанс ваксинираните да се заразят, а по въпроса дали разпространяват вируса учените казват: „Все още не знаем“.

„Д-р Валенски каза, че това не е така, но всъщност е възможно някои хора, които са напълно имунизирани, да бъдат инфектирани с Covid-19“, казва говорител на CDC пред The New York Times. „Все още няма ясни доказателства дали те могат да предадат вируса на други хора. Продължаваме да анализираме данните“.

„Доказателствата показват, че е много по-трудно човек да се зарази след ваксинация, но не мислете, че това означава изобщо да не може да бъде инфектиран“, казва Пол Дюпрекс от Центъра за ваксинационни проучвания в Университета в Питсбърг.

Пред MSNBC д-р Валенски цитира данни от последното проучване на CDC, които показват, че една доза от ваксината на Moderna или Pfizer/BioNTech е с 80% ефикасност при предпазване от инфекция, а две дози дават 90-процентова сигурност. Това показва, че пренасянето на заразата след имунизиране е малко вероятно, но директорът на CDC тълкува нещата по друг начин.

„Нашето проучване показва, че ваксинираните не могат да са носители на вируса, те не се разболяват. Това показват не само клиничните проучвания, но и реалната среда“, каза Валенски. Добави, че препаратите дават „пълна защита“ срещу разпространение на вируса. Въпреки това тя препоръча на имунизираните да продължат да носят маски и да спазват дистанция, което предизвика объркване, а някои медии като Fortune дори обявиха, че е "официално", че "ваксинираните не пранасят Covid-19".

„Това, което знаем със сигурност, е, че ваксините са значително ефикасни срещу инфекцията, но нищо не е 100% сигурно“, твърди Джон Муур – вирусолог от Ню Йорк. „Това е важно съобщение, което трябва да бъде разбрано по правилен начин от обществото“.

Според експертите в САЩ – погрешните тълкувания на Валенски могат да повлияят негативно на доверието към CDC и да се окажат неблагоприятни за имунизационната кампания. Около 30% от американските граждани са получили поне една доза от препаратите, а 17 на сто са напълно ваксинирани.

„Няма съответствие между това, което проучването показва, и начина, по който беше представено“, казва д-р Питър Бах от Ню Йорк. „Данните показват впечатляваща ефективност на препаратите, която обаче не е сто процентова“.

Експертите се обединяват около твърдението, че ваксините срещу Covid предпазват на около 100% от тежка форма на инфекция и попадане в болница.

В България се появиха няколко случая на заразени възрастни хора от с. Опанец, които бяха имунизирани с по две дози от Pfizer/BioNTech. 14 от ваксинираните се оказаха заразени, като само двама от тях са показали леки симптоми с температура и лека кашлица, като за кратко са били поставени под лекарско наблюдение. След случая здравният министър Костадин Ангелов каза, че е възможно имунизираните да пренасят заразата.

Проучването на CDC, за което Валенски говори, включва 3950 здравни работници, хора от спешна помощ и други групи с висок риск от инфекция. Две седмици след ваксинацията по-голяма част от тях не са се заразили.

„Очевидно е, че някои от хората, които са се имунизирали, се заразяват с коронавируса“, казва Дюпрекс пред NYT. „Симптомите ги няма, хората не попадат в болници, но не са напълно защитени от инфекция“.

Експертите смятат, че е от изключително значение имунизираните да продължат да предпазват тези, които още не са се ваксинирали. „Ваксинираните не трябва да захвърлят маските си“, казва д-р Муур. „Пандемията още не е приключила“.


Ангел Кунчев: 50% ваксинирани до края на юни и тежка епидемия няма да има

15 млн. дози на Johnson & Johnson са бракувани в САЩ заради производствен проблем

България ще получи над 1 млн. дози на Pfizer от ЕК (Обновена)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Делян Пеевски получи бустерна доза от медсестрата на Борисов

"Категорично подкрепяме ваксинацията"

Ефектът на Covid-сертификата: Как ваксинирането се ускори за един ден

21 октомври е довел до почти 4-кратно увеличение на поставените дози ваксини

Иван Костов: Партиите са в плен на зловреден популизъм за Covid-мерките

"При това положение трябваше твърдо да се затвори всичко, за да продължат учениците да ходят на училище"

Кацаров след призивите за оставка: Налагам Covid-сертификата, за да спася животи - няма алтернатива

"Правя го с нежелание, но да сте чули тези, които искат оставката ми, да са предложили алтернатива?"

Всички са против покупката на "Нюкасъл" от принц Бин Салман: "Какво ли си мисли вдовицата на Хашоги"

Политици, организации и клубове протестират, феновете на тима се радват

Хората не са луди, политиците са некадърни

Ваксинационната кампания най-после помръдна от дъното - но не заради малодушието на партийните лидери

Прокуратурата разследва кой е авторът на снимката „Pi Ar Sevi Boiko”

Държавното обвинение разследва човека, който засне Гешев да си пише със Севделина Арнаудова - заплашен е със затвор или глоба