Снимка: © Getty Images

Случаят с избухването на огнище на Covid-19 в дома за възрастни хора с деменция в с. Опанец (област Добрич) се дължи на нежеланието на служителите на социалната институция да се ваксинират. 

Това обяви главният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг на Националния оперативен щаб. 

Казусът привлече вниманието на здравните власти и медиите, след като стана ясно, че 14 ваксинирани (с 2 дози на Pfizer/BioNTech) и 17 неваксинирани обитатели на дома са се заразили с коронавирусна инфекция. 

Само двама от имунизираните хора са показали леки симптоми на заболяване с температура и лека кашлица, като за кратко са поставени под лекарско наблюдение. В момента вече са изписани от болница и отново са настанени в дома.

"Добрич е идеалният пример за това, което се случва в целия свят. Основната цел на ваксината не е въобще да не се срещнете с вируса, а да не стигнете до тежко протичане и усложнения", каза Кунчев. 

Той посочи, че по последни данни четирима от общо шестима хоспитализирани пациенти от Опанец вече са изписани. Към днешна дата няма имунизиран обитател на дома, който да е в болница. 

"Ще ви кажа каква е причината да се случи там ситуацията - нежеланието на персонала да се имунизира, когато му беше предложено. Той внесе инфекцията и той доведе до тази ситуация, което е още по-показателно къде и какви мерки са нужни. Това са хората, на които най-напред предложихме (ваксини), защото няколко пъти правихме съвсем профилактични изследвания на хората от тези домове, знаейки, че те са едни от най-рисоковите", каза Ангел Кунчев. 

Директорът на РЗИ Добрич Светла Ангелова коментира по-рано днес пред Нова ТВ, че два пъти е предлагана имунизация на служителите от персонала на дома за възрастни хора, но е отказвана. 

Някои от отказалите са смятали, че нямат нужда от имунизация, защото са преживяли коронавирусна инфекция през ноември и декември 2020 г. Други, които не са преболедували, също са отказали да получат ваксина. 

"Ваксинираните имат възможността да са носители на вирусната инфекция, но те няма да се разболеят тежко, няма да постъпят в лечебно заведение и няма да загубят живота си от Covid-19. Всеки, който е ваксиниран и преболедувал, е добре да носи предпазни средства, тъй като той може да е носител на инфекцията", каза министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. 


Големите магазини и молове получиха изключение от Covid-забраните

14 ваксинирани с Pfizer са се заразили с Covid в с. Опанец, но се чувстват добре

Може ли човек да разпространи SARS-Cov2 дори ако е ваксиниран (обяснено като за деца)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?