Големите магазини и молове получиха изключение от Covid-забраните Снимка: © Unsplash

Забележка: Новината за частичното отваряне на големите търговски центрове беше обявена около 10 ч. сутринта на 25 март от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Около 17:20 ч. в същия ден, премиерът Бойко Борисов разпореди отмяната на неговите указания и върна ограничителните мерки в стария им режим.

По-малко от седмица след началото на новия режим на противоепидемични мерки правителството започна да прави отстъпки заради недоволството на големите търговски центрове.

Икономическият министър Лъчезар Борисов се включи в седмичния брифинг на НОЩ, за да обяви нови "указания", които дават възможност на доста от затворените магазини след 22 март да подновят работата си.

Магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има пряк достъп от улицата, могат да продължат своята дейност, спазвайки противоепидемичните мерки, каза Борисов.

Магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м. за нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност, като обосбят площ за достъп на клиентите си от не повече от 300 кв.м. с "преградни стени, ленти, щандове и други начини, които да не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ".

Извън търговските обекти - на открити площи - ще може да се осъществява търговска дейност на открито, каза още министърът на икономиката.

Указанието е направено след консултации със заинтересованите страни и са съгласувани с Министерството на здравеопазването.

Последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов налагаше забрана за посещения в моловете с изключение на обектите като хранителни стоки, банки, застрахователи и офиси на телекоми.

Беше забранено и да се посещават големите магазини за нехранителни стоки с нетна площ над 300 кв.м. Това накара много от търговците на електроника, спортни стоки и др. да започнат да обслужват клиентите си само онлайн или "до вратата" на магазините на място.

Ресторантьорите се възмутиха от "вратичките" за големите магазини

Междувременно членовете на НОЩ сигнализираха, че България е стигнала до 4-то място в Европа по дял на смъртните случаи при Covid-пациенти спрямо цялото население, измерен за последните две седмици. Средната заболеваемост в страната е 679 на 100 000 от населението.

Към момента повече нови случаи на коронавирусна инфекция от нас имат само Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша.

"Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме "хоризонт" да удвоим два и половина пъти броят на заразените, хоспитализираните или починалите. В момента има задържане на нивото на новите случаи между 4300 и 4800 на ден.", предупреди Ангел Кунчев.

Във всички лечебни заведения в страната третата вълна не прилича почти по нищо на втората. Почти цели семейства са болни, много майки и бременни жени боледуват, много млади хора са в лечебните заведения. 146 лекари са с Covid-19 и се лекуват в болници, а 13 от тях са в интензивни отделения.

Здравният министър Костадин Ангелов отчете приноса на ваксинационната кампания сред медицинските специалисти като причината, поради която при третата вълна на епидемията няма недостиг на персонал в лечебните заведения.


Нежеланието на персонала да се имунизира е довело до огнище на Covid-19 в дома в Опанец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Казусът Благовест Георгиев: Може ли Столичният общинският съвет да изключи съветник?

В началото на април Георгиев участва в пътен инцидент, а впоследствие се опита да избяга от местопроизшествието.

16:23 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL. 18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024