Снимка: © Unsplash

Забележка: Новината за частичното отваряне на големите търговски центрове беше обявена около 10 ч. сутринта на 25 март от министъра на икономиката Лъчезар Борисов. Около 17:20 ч. в същия ден, премиерът Бойко Борисов разпореди отмяната на неговите указания и върна ограничителните мерки в стария им режим

По-малко от седмица след началото на новия режим на противоепидемични мерки правителството започна да прави отстъпки заради недоволството на големите търговски центрове. 

Икономическият министър Лъчезар Борисов се включи в седмичния брифинг на НОЩ, за да обяви нови "указания", които дават възможност на доста от затворените магазини след 22 март да подновят работата си. 

Магазини за нехранителни стоки в търговските центрове, до които има пряк достъп от улицата, могат да продължат своята дейност, спазвайки противоепидемичните мерки, каза Борисов. 

Магазините с нетна търговска площ над 300 кв.м. за нехранителни стоки, могат да продължат своята дейност, като обосбят площ за достъп на клиентите си от не повече от 300 кв.м. с "преградни стени, ленти, щандове и други начини, които да не позволяват достъпа на клиенти извън обособената площ". 

Извън търговските обекти - на открити площи - ще може да се осъществява търговска дейност на открито, каза още министърът на икономиката. 

Указанието е направено след консултации със заинтересованите страни и са съгласувани с Министерството на здравеопазването. 

Последната заповед на здравния министър Костадин Ангелов налагаше забрана за посещения в моловете с изключение на обектите като хранителни стоки, банки, застрахователи и офиси на телекоми. 

Беше забранено и да се посещават големите магазини за нехранителни стоки с нетна площ над 300 кв.м. Това накара много от търговците на електроника, спортни стоки и др. да започнат да обслужват клиентите си само онлайн или "до вратата" на магазините на място. 

Ресторантьорите се възмутиха от "вратичките" за големите магазини

Междувременно членовете на НОЩ сигнализираха, че България е стигнала до 4-то място в Европа по дял на смъртните случаи при Covid-пациенти спрямо цялото население, измерен за последните две седмици. Средната заболеваемост в страната е 679 на 100 000 от населението. 

Към момента повече нови случаи на коронавирусна инфекция от нас имат само Естония, Чехия, Унгария, Малта и Полша.

"Ако позволим грубо неспазване на мерките, ние имаме "хоризонт" да удвоим два и половина пъти броят на заразените, хоспитализираните или починалите. В момента има задържане на нивото на новите случаи между 4300 и 4800 на ден.", предупреди Ангел Кунчев. 

Във всички лечебни заведения в страната третата вълна не прилича почти по нищо на втората. Почти цели семейства са болни, много майки и бременни жени боледуват, много млади хора са в лечебните заведения. 146 лекари са с Covid-19 и се лекуват в болници, а 13 от тях са в интензивни отделения. 

Здравният министър Костадин Ангелов отчете приноса на ваксинационната кампания сред медицинските специалисти като причината, поради която при третата вълна на епидемията няма недостиг на персонал в лечебните заведения. 


Нежеланието на персонала да се имунизира е довело до огнище на Covid-19 в дома в Опанец


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти