Снимка: © Unsplash

"Правите ни на тотални балъци" - с тези думи, отправени към правителството, двете сдружения на собствениците на заведения в България изразиха недоумението си от поредната избирателна крачка назад от противоепидемичните мерки.

Часове след декларацията им премиерът Бойко Борисов реагира на обвиненията им и отмени спорната заповед, с която министърът на икономиката Лъчезар Борисов разреши на големите магазини за нехранителни стоки да подновят работата си под няколко условия.

Една от "остатъчните" мерки от противоепидемичния режим беше разпореждането, според което хипермаркетите да ограничат площта за обслужване на клиенти до 300 кв.м. Само три дни по-рано беше въведена пълна забрана за работа на вериги като Jumbo и магазините за техника заради влошаването на Covid-епидемията.

Пълен обрат за часове: Изключенията за големите магазини са отменени по нареждане на Борисов

Указанията на Лъчезар Борисов провокираха ресторантьорите настояват "незабавно" да бъдат отворени всички по-малки бизнеси, чиято площ е до 300 кв.м. или да бъдат оставени да работят при същите условия, които бяха въведени за големите търговци.

"Днес беше легализирана работата на веригите за нехранителни стоки, ако ограничат обектите си до 300 кв/м. Тоест, намаляваме площта, за да сe наблъскат всички вътре на по-малко пространство, но дейността да си продължи. Много, много несериозно! И дискриминативно", пише в общата декларация на Съюза на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията.

Двете организации обвиняват правителството в защита на "големите чужди корпоративни интереси за сметка на малкия и среден семеен български бизнес", като посочват, че липсва медицинска логика зад изключенията.

"Популистки, половинчати и предизборни решения управляват пандемията! Съберете си акъла и покажете капацитет за взимане на правилните решения, господа. Казахме ви го в средата на март: "Всичко или нищо" - или затваряте всичко, или отваряте всичко! А ако не отваряте - плащате навреме адекватни компенсации! Вие обаче не разбирате, не искате да го разберете или просто така ви изнася. За пореден път доказахте това, което ние повтаряме от самото начало, а именно - в това да затворите само 2-3 определени сектора няма никаква медицинска логика, а само чужди икономически и политически причини", се казва в декларацията на СБЗ и БАЗ.

Ресторантите бяха принудени да спрат работа на 22 март само две седмици след отварянето им в края на поредния локдаун.

Двойният режим на противоепидемични мерки съществуваше и по-рано, доколкото между края на декември 2020 г. и 22 март ресторантите към хотелите бяха оставени да обслужват гостите си, макар с намален на 50% капацитет.

Обяснение за решението да се вдигнат част от ограниченията за големите магазини в условията на третата вълна на Covid-епидемията така и не дойде от икономическия министър Лъчезар Борисов.

"Здравето на хората може да гарантира и здрава икономика", бяха думите му по време на брифинга на НОЩ.


Големите магазини и молове получиха изключение от Covid-забраните


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин