Снимка: © Getty Images

Огнище на Covid-19 се разрази в село Опанец, област Добрич, където сред инфектираните в Дом за възрастни хора с деменция има 14 напълно ваксинирани с препарата на Pfizer/BioNTech. Оказа се обаче, че само двама от тях са били настанени в болница и скоро ще бъдат изписани.

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че двамата хоспитализирани, които са били с поставени дози от препарата, са прекарали болестта "много леко" - с температура и лека кашлица. Останалите заразени сред ваксинираните са в "добро състояние", докато хората от дома, които не са били имунизирани, прекарали инфекцията "по-сериозно".

В дома имало 40 обитатели, като на 18 от тях са им били поставени по две дози от ваксината срещу Covid на Pfizer/BioNTech. Останалите не са се имунизирали по указание на личните им лекари или на настоятелите им. Служителите на дома също не са се ваксинирали.

Около седмица след поставената втора доза на някои от обитателите обаче, служител на дома в селото е дал положителен тест за Covid. Това наложило масово тестване, при което е открито, че 14 от ваксинираните са заразени. С положителен резултат били още 17 души, което прави общия им брой 31, каза Ангелов.

В Covid-отделението към психиатричната болница в село Карвуна постъпили шестима обитатели на Дома за възрастни с деменция. От тях двама са били ваксинирани. Всички са в добро състояние и се очаква да бъдат изписани днес.

Съобщава се, че двама души от дома, които са имали коронавирусна инфекция, са починали. Те не са били имунизирани, имали са тежки придружаващи заболявания.

Останалите заразени са карантинирани в дома в село Опанец, но според директора нямат температура или други симптоми, а се чувстват добре.

„Тези, които са ваксинирани, могат да предават вируса, както доказа случаят в село Опанец", каза все пак Ангелов. "Представително проучване от Великобритания обаче доказа, че ваксините на Pfizer и AstraZeneca предотвратяват на 100% попадане в болница след поставена първа доза. Тоест, никой, който е ваксиниран, няма да боледува тежко и да загине от вируса. Може да бъде носител и да развие само лека клинична картина".

"Благодаря на всички българи, които повярваха във ваксината. Днес излезе проучване, което показва, че 63% от българите имат желание да бъдат ваксинирани", добави здравният министър.


Бургас въвежда вечерен час за непълнолетните и маски на открито

La Stampa: 29 млн. дози на AstraZeneca стоят на склад в завод в Италия

Картината с медика супергерой на Банкси донесе 16 млн. паунда на британското здравеопазване


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Лорер: Варненският кмет е като Елвис Пресли - мислят го за жив, но никой не го е виждал

"Българите в чужбина ще се върнат последни, едва след като оправим държавата"

"Медиана" вдигна ГЕРБ за 10 дни с почти 4%

Резултатите са при избирателна активност от около 35%