Снимка: © instagram.com/banksy

Малко дете държи играчка супергерой, облечена като медицинска сестра, а Батман и Спайдърмен са захвърлени в коша зад него. Това е рисунката на анонимния британски художник Банкси, която бе продадена на търг за рекордно висока стойност, с цел да бъде подпомогната Националната здравна служба (NHS) на Обединеното кралство.

Черно-бялото произведение „Game Changer“, което е голямо един квадратен метър, бе закупено за 16,7 млн. паунда (близо 20 млн. евро) на аукцион на Christie’s в Лондон. Така Банкси постави личен рекорд за най-висока сума, платена за негова картина.

Тя бе дарена на Университетската болница в Саутхемптън още през май 2020 г. като благодарност за работата на медиците от първа линия, борещи се срещу коронавирусната пандемия. Банкси я е изпратил заедно с писмо, в което пише: „Благодарим за всичко, което правите. Надяваме се да разкраси вашето работно място, макар да е черно-бяла“.

Благотворителната организация Southampton Hospitals Charity ще използва приходите, за да финансира „проекти за благосъстоянието на екипа медици и пациенти“. Ще разпредели сумата и към NHS, и към благотворителния сектор.

„Този невероятен подарък е безценен в опитите ни да съхраним здравето на нашия екип от медици, който се възстановява от случилото се през изминалата година“, казва изпълнителният директор на болницата в Саутхемптън Дейвид Френч.

Картината на Банкси първоначално беше оценена на 4 млн., но надмина всички очаквания. Победителят в търга я закупи за 14,4 млн. паунда, но добави още над 2 млн. от себе си като бонус за NHS.

Катрин Арнолд от Christie’s нарече графити художника Банкси „необикновен артист, който е постоянен барометър на чувството за национално самосъзнание".

„С перфектната си рисунка на малко момче, играещо с кукла медицинска сестра, носеща червения кръст, той е уловил по перфектен начин периода, в който светът се намира“, каза експертът.

След като оригиналът беше продаден, в Университетската болница в южния британски град място ще заеме реплика на картината, за да може пациентите, посетителите и медиците да я виждат всеки ден.

Продажбата на „Game Changer“ носи изключително нужно финансиране за британското здравеопазване. Националната здравна служба по принцип получава сравнително нисък бюджет спрямо изискванията, които има към нея, особено през последната година.

Много британци започнаха кампании за подкрепа на медиците, като най-впечатляващата от тях беше на вече покойния капитан Том Мур. 100-годишният ветеран от войната събра близо 30 млн. паунда за NHS с благотворителната си кауза – 100 обиколки на градината с помощта на количката си.

Най-големият проблем на Националната здравна служба е недостигът на персонал, който е намалял още повече след Brexit, пише Reuters.

Проучване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие от 2018 сравни здравните системи в 21 държави и направи заключение, че Обединеното кралство е сред тези с най-малък брой лекари, медицински сестри и болници в Западния свят на глава от населението. През последните 30 години Великобритания е съкратила болничните си легла наполовина – до 100 хиляди.

Търгът на Christie’s, благодарение на който бяха събрани над 16 млн. паунда за NHS, отбеляза една година от първия локдаун, наложен от премиера Борис Джонсън. В момента страната също се намира под блокада, но различни ограничения падат през пет седмици, а планът е в средата на юни да няма вече строги мерки заради Covid-19.

Над 41% от британците са получили поне една доза от ваксина срещу Covid-19, а напълно имунизирани са 3,4% от гражданите – нисък брой заради широката употреба на AstraZeneca/Oxford, която се поставя в две дози с интервал 10-12 седмици.


Новият Covid-план в Англия: Почивките в чужбина се забраняват със закон, глобата е 5000 паунда

България е начело по смъртност от Covid в Европа: Властите се оправдаха с "малкото тестове"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Авторът на "Боен клуб" Чък Паланюк хареса цензурираната версия в Китай

Писателят смята, че тя се доближава повече до оригиналния финал в книгата

САЩ и НАТО изпратиха предложенията си на Русия, без отстъпки за Украйна

НАТО поиска Москва да изтегли войските си от Украйна, Молдова и Грузия

26% позитивни тестове за Covid-19, 9916 нови случая

70 пациенти с Covid са починали през последното денонощие

Херо Мустафа пародира публикациите за "тайни срещи" с кабинета

„Измамата и предателството са практики на глупаци, които нямат достатъчно ум, за да бъдат честни“

Петков и Гешев потвърдиха участие в изслушването в Европейския парламент

Те ще присъстват на заседание на Комисията по граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи - LIBE

България ще подкрепи НАТО с учения на собствен батальон

Изслушването на Кирил Петков и министрите на отбраната и външните работи в парламента

Заснетият в тайна филм за Навални направи премиера, има и българско участие

Журналистът Христо Грозев е с основна роля за разследването срещу извършителите на нападението