Снимка: © Getty Images

България е на първо място в Европа и сред първите в света по съотношение между смъртните случаи от Covid-19 и официално регистрираните заразени от началото на пандемията. Това показа класация на университета „Джонс Хопкинс“, който следи данните за епидемията по целия свят още от нейното начало през 2020 г.

Здравните власти обясниха, че причината са малкото направени тестове - по-голям брой би увеличил и броя на инфектираните. Със сигурност в страната има скрита заболеваемост - много хора не се тестват по различни причини, включително финансови.

Статистиката на "Джонс Хопкинс" показва, че 9% от хората с доказан коронавирус в Мексико са починали, а в челото е и България, където 4 на сто от инфектираните са загубили битката с вируса. Пред нас са още Китай с 4,8%, Египет с 5,9%, Сирия с 6,7% и държави като Либерия, Афганистан и Йемен.

В Европа страната ни изпреварва Унгария, Италия, Великобритания, Германия, Румъния, Полша, Испания и Франция по този показател.

Смъртните случаи у нас от началото на пандемията са 12 188, като за последното денонощие са отчетени 169. С вируса са се срещали близо 308 хиляди души. От началото на март насам страната ни бележи голям ръст на жертвите на SARS-CoV-2.

Другият показател, който отчитат от университета „Джонс Хопкинс“, са починалите на 100 хиляди души от населението. Първи са Сан Марино и Чехия – с над 233 жертви на 100 хил. – следвани от Белгия, Черна гора, Словения, Великобритания, Унгария, Босна и Херцеговина и Италия. Веднага след тях е България със 173,51 смъртни случая от Covid на сто хиляди от населението.

Антирекордът на дневна база у нас беше регистриран на 30 ноември 2020 г., когато починаха 221 души с коронавирус. От „Джонс Хопкинс“ твърдят, че България се е насочила отново към този пик, а в същото време само 1,05% от населението е напълно ваксинирано – близо 74 хиляди души.

Заболеваемостта в България също бележи ръст, като през март новите инфекции почти всеки ден надхвърлят 4000. За изминалото денонощие са отчетени 4467, което представлява 23,7% от направените 18 808 теста. В болници се лекуват 8689 пациенти с Covid, а 691 от тях се намират в интензивни отделения заради тежко състояние. Активните случаи са близо 59 хиляди.

Здравният министър Костадин Ангелов коментира пред журналисти статистиката на „Джонс Хопкинс“, като „оправда“ първото място в Европа с малкото тестове, които се извършват в страната ни.

„Сравняваме България с държави, които имат много повече направени тестове. Ако те са пропорционални на пробите от другите държави, с които се сравняваме, ние няма да бъдем на това място по смъртност“, каза той, намеквайки, че ако се правят повече тестове, ще има повече заболели и съотношението на починалите спрямо тях ще показва по-нисък процент. 

Официалните данни показват, че България е направила 1,97 млн. теста. Унгария е направила над 4,3 млн., за да „открие“ повече от 586 хиляди инфектирани и да отчете над 18,7 хил. смъртни случая. Италия, която също е след нас в класацията, е извършила над 47 хиляди теста – заболелите са 3,4 млн., а жертвите – 105 хиляди.


В САЩ оспорват обнадеждаващите резултати от AstraZeneca: "Данните са стари"

Новият Covid-план в Англия: Почивките в чужбина се забраняват със закон, глобата е 5000 паунда


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Реакциите след решението на КС за Кирил Петков - атаки срещу Румен Радев и бившия министър

Съдът реши, че Петков е бил канадски гражданин, докато е бил министър, което е нарушение на Конституцията

Златните момичета и Йордан Йовчев в X-то юбилейно издание на „Жълти стотинки“ на Vivacom

И тази година инициативата ще набира средства за олимпийските отбори по природни науки

Кирил Петков: "КС каза на 2 млн. българи, че не са пълноправни граждани на България"

След като Конституционният съд реши, че е станал служебен министър в нарушение на Конституцията

Милен Митев e избран за генерален директор на БНР

СЕМ го подкрепи с 4 гласа "За"

КС реши: Кирил Петков е станал министър в нарушение на Конституцията

Актовете му не се отменят и няма проблем да е депутат

В 4-хилядното село Градец доскоро не вярваха в Covid, но вече над 50 души искат да се ваксинират

Там почина 28-годишна родилка, която загуби и близнаците си заради коронавируса

Жаир Болсонаро - първият президент, който рискува да бъде обвинен заради провала с Covid

Бразилските сенатори искат начало на процес срещу него заради "престъпления срещу човечеството"

Предстои ваксината на Pfizer да бъде одобрена и за деца на 5-11 г.

Експерти към FDA направиха препоръката, чака се окончателно решение на американската CDC