Англия забранява пътуванията в чужбина без уважителна причина като работа, образование или медицински нужди, и ще налага глоба от 5000 паунда на всеки нарушител.

Мярката ще влезе в сила следващата седмица като част от новия закон за ограниченията срещу разпространението на Covid-19. Депутатите трябва да гласуват текстовете в четвъртък, а мнозинството на Консервативната партия гарантира приемането им.

Новото ограничение на практика означава, че не се допускат ваканции в чужбина. Към момента те също са забранени със заповед, която изтича следващия понеделник. От другата седмица обаче ще влязат в нов закон и най-ранната дата, на която англичаните ще могат да пътуват извън страната за почивка, ще е през юли, пише The Times.

Всеки, който смята да напуска Великобритания преди този месец, трябва да попълни специална декларация, в която да определи причината за пътуването. Като „уважителни“ се считат още пътуванията заради доброволчество, за посещение на сватби и погребения, съобщава BBC.

Мярката няма да важи за пътувания до Ирландия, остров Ман и Нормандските острови. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще решат сами дали да приложат ограниченията, които Англия ще постави.

Великобритания се намира в локдаун заради високата заболеваемост от Covid-19. През 5 седмици мерките ще отслабват постепенно и плановете на премиера Борис Джонсън са в средата на юни вече да няма никакви ограничения на социалните контакти. Всичко зависи и от ваксинационната програма.

28 милиона граждани на страната са получили поне по една доза от препарат срещу Covid-19, а напълно имунизирани са 3,4% от населението, сочат данните от Our World in Data. По-ниският им брой се дължи на ваксинацията с AstraZeneca - ваксината се поставя на две дози с интервал между 10-12 седмици.

Ако ЕС наложи забрана на износа на препарати, то кампанията на Обединеното кралство ще се забави с два месеца, показа едно от последните проучвания, цитирано от The Guardian.

Великобритания към ЕС: "Ако спрете износа на ваксини, ще забавите кампанията ни с 2 месеца"

Борис Джонсън предупреди, че Великобритания не трябва „да си прави илюзии“, че няма да усети ефектите на високото разпространение на заразата в континенталната част на Европа. Един от министрите му – Джеймс Бетъл, дори каза, че Англия „трябва да постави всички европейски съседи в червения списък“, тоест изобщо да не ги допуска на своя територия. Здравният министър Мат Ханкок заяви, че не се обсъждат подобни планове.

В момента има няколко държави в „червения списък“, чиито граждани не се допускат до територията на Великобритания. България не е сред тях – повечето са африкански или южноамерикански страни. От тях към Кралството могат да летят само граждани на Великобритания, но трябва да си платят за хотел, в който да се поставят под карантина.

„Ние трябва да разчитаме на почивки в Обединеното кралство, а не в чужбина“, каза проф. Нийл Фъргюсън от „Импириъл Колидж“, който е съветник на правителството по въпросите за коронавируса. „Всеки трябва да се подлага на задължително тестване, пристигайки в страната“.

Според Мат Ханкок – новата мярка, както и санкцията за нарушение, се налагат, за да се спре „вносът“ на нови варианти на Covid-19 като южноафриканския, бразилския и нигерийския. „Те биха поставили пред опасност ваксинационната ни програма“.


В САЩ оспорват обнадеждаващите резултати от AstraZeneca: "Данните са стари"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Няма да се откажем, нито ще се предадем

ПП-ДБ се регистрираха в ЦИК за изборите на 9 юни

12:31 - 24.04.2024
Живот

Олена Грицюк - бежанката от Чернигов, която преведе "История Славянобългарская" на украински

Архитектката сама превежда и оформя Паисиевото издание

11:48 - 24.04.2024
Важно днес

Не МВР, а bTV разпространи още кадри от инцидента с журналиста Димитър Стоянов

И те обаче поставят въпрос дали конфликтът не започва по-рано

11:25 - 24.04.2024
Важно днес

"Зелено движение" даде заявка за своя парламентарна група в новия парламент

Партията се регистрира самостоятелно за участие в изборите на 9 юни

11:24 - 24.04.2024
Важно днес

Денков: Заради ГЕРБ и ДПС губим пари по Плана за възстановяване и устойчивост

Докато не се реализират реформите, които се изискват по ПВУ – плащания няма да има

09:31 - 24.04.2024