Англия забранява пътуванията в чужбина без уважителна причина като работа, образование или медицински нужди, и ще налага глоба от 5000 паунда на всеки нарушител.

Мярката ще влезе в сила следващата седмица като част от новия закон за ограниченията срещу разпространението на Covid-19. Депутатите трябва да гласуват текстовете в четвъртък, а мнозинството на Консервативната партия гарантира приемането им.

Новото ограничение на практика означава, че не се допускат ваканции в чужбина. Към момента те също са забранени със заповед, която изтича следващия понеделник. От другата седмица обаче ще влязат в нов закон и най-ранната дата, на която англичаните ще могат да пътуват извън страната за почивка, ще е през юли, пише The Times.

Всеки, който смята да напуска Великобритания преди този месец, трябва да попълни специална декларация, в която да определи причината за пътуването. Като „уважителни“ се считат още пътуванията заради доброволчество, за посещение на сватби и погребения, съобщава BBC.

Мярката няма да важи за пътувания до Ирландия, остров Ман и Нормандските острови. Шотландия, Уелс и Северна Ирландия ще решат сами дали да приложат ограниченията, които Англия ще постави.

Великобритания се намира в локдаун заради високата заболеваемост от Covid-19. През 5 седмици мерките ще отслабват постепенно и плановете на премиера Борис Джонсън са в средата на юни вече да няма никакви ограничения на социалните контакти. Всичко зависи и от ваксинационната програма.

28 милиона граждани на страната са получили поне по една доза от препарат срещу Covid-19, а напълно имунизирани са 3,4% от населението, сочат данните от Our World in Data. По-ниският им брой се дължи на ваксинацията с AstraZeneca - ваксината се поставя на две дози с интервал между 10-12 седмици.

Ако ЕС наложи забрана на износа на препарати, то кампанията на Обединеното кралство ще се забави с два месеца, показа едно от последните проучвания, цитирано от The Guardian.

Великобритания към ЕС: "Ако спрете износа на ваксини, ще забавите кампанията ни с 2 месеца"

Борис Джонсън предупреди, че Великобритания не трябва „да си прави илюзии“, че няма да усети ефектите на високото разпространение на заразата в континенталната част на Европа. Един от министрите му – Джеймс Бетъл, дори каза, че Англия „трябва да постави всички европейски съседи в червения списък“, тоест изобщо да не ги допуска на своя територия. Здравният министър Мат Ханкок заяви, че не се обсъждат подобни планове.

В момента има няколко държави в „червения списък“, чиито граждани не се допускат до територията на Великобритания. България не е сред тях – повечето са африкански или южноамерикански страни. От тях към Кралството могат да летят само граждани на Великобритания, но трябва да си платят за хотел, в който да се поставят под карантина.

„Ние трябва да разчитаме на почивки в Обединеното кралство, а не в чужбина“, каза проф. Нийл Фъргюсън от „Импириъл Колидж“, който е съветник на правителството по въпросите за коронавируса. „Всеки трябва да се подлага на задължително тестване, пристигайки в страната“.

Според Мат Ханкок – новата мярка, както и санкцията за нарушение, се налагат, за да се спре „вносът“ на нови варианти на Covid-19 като южноафриканския, бразилския и нигерийския. „Те биха поставили пред опасност ваксинационната ни програма“.


В САЩ оспорват обнадеждаващите резултати от AstraZeneca: "Данните са стари"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският съд отхвърли жалбата на Навални и потвърди 9-годишната му присъда

Навални използва последното си изявление в съда, за да критикува руските власти за инвазията в Украйна

Германия и Италия плащат газ в рубли? Не съвсем. България пита ЕК за заобикаляне на санкциите? Съвсем не

Непотвърдена новина стана повод българският енергиен министър на отговаря пак на въпрос защо България не ще да плаща на "Газпром" в рубли

САЩ обмислят дали да изпратят войници в Киев, които да защитават американското посолство

Администрацията на Байдън води предварителни разговори дали да изпрати военни сили за охрана на американското посолство в Киев

100-те най-влиятелни личности на „TIME”: Путин, Зеленски, Адел и Зендая са в списъка

Списание "Time" публикува ежегодния си списък със 100-те най-влиятелни личности за годината. Ето и някои от имената...

Бившият президент на Молдова Игор Додон е арестуван за корупция

Той е разследван за получен подкуп от олигарх

Трябва да си имал думи, за да позволиш на нещо хубаво да те остави без думи

Езикът, на който се караме, ще остане и ще ни сдобрява

"Казват, че и аз, и Путин сме убийци. Но убивам престъпници, а не деца и старци"

Дори президентът на Филипините Родриго Дутерте призова Кремъл да прекрати жестокостите в Украйна

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"