Снимка: © Getty Images

Конфликтът между Великобритания и ЕС относно ваксините срещу Covid-19 се задълбочава. Обединеното кралство твърди, че заради обмисляното от 27-те държави членки блокиране на износа на препарати, ваксинационната кампания на острова ще се забави с 2 месеца, което няма да позволи локдаунът да приключи преди началото на лятото.

Решението дали да се спре износът ще бъде обсъдено от евролидерите в четвъртък, а според британските медии подобен ход ще доведе до удължаване на блокадата в Обединеното кралство.

The Guardian цитира доклад на Airfinity, според който спиране на износа на препарати срещу Covid-19 няма да доведе до значително ускоряване на имунизационната кампания в ЕС. Сравнително малкото количество дози, които блокът ще запази, ще забързат ваксинацията с „малко над една седмица“, сочат данните от проучването.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън ще разговаря с колегите си от ЕС преди срещата им в четвъртък, след като вече проведе разговор с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен миналата седмица.

Министърът на отбраната Бен Уолъс смята, че ако ЕС спре износа на ваксини извън блока, което ще повлияе и на Великобритания, „не само ще подкопае шансовете на собствените си граждани за добра ваксинационна програма, но ще нанесе удар върху по-бедните страни“.

ЕС продължава да изнася много голям брой ваксини. Към 15 март те са 41,6 млн. дози, изпратени за Великобритания, Канада, Япония, Мексико, Саудитска Арабия, Турция, Сингапур и още страни, пише Bloomberg.

Съюзът обмисля дали обаче да не остави повече ваксини за блока заради намалените количества най-вече на AstraZeneca за първото и второто тримесечие на годината. Все още не е взето окончателно решение, а Фон дер Лайен обяви, че се разглеждат „всички опции“.

Франция и Германия призовават за активиране на чл. 122 от Договора за ЕС, който последно е използван през 1970 г. Той позволява на съюза да предприеме спешни мерки за контрол на дистрибуцията на стоки от първа необходимост, ако се стигне до извънредна ситуация.

„Европейските граждани не са доволни от факта, че ваксинационната програма в блока не се случва толкова бързо, колкото всички очакваха“, каза Марийд Макгинес от Ирландия, комисар на ЕС за финансовите услуги.

По данни на Our World In Data – към 21 март ЕС е поставил 10,4 дози от ваксини срещу коронавирус на 100 души, докато Великобритания е с 42,7 на сто. Към момента блокът е изнесъл 10 млн. ваксини за Обединеното кралство, предимно от Pfizer/BioNTech. На острова очакват още 30 млн. от Pfizer и също толкова от Johnson & Johnson тази година.

Целта на Великобритания е да постави доза на всички пълнолетни граждани до края на юли, но ако ЕС реши да блокира износа на препарата на Pfizer/BioNTech, произвеждан в Германия и Белгия, то няма как Обединеното кралство да достигне целта си до 5 август. Ако доставките на Moderna и Johnson&Johnson също се забавят, то датата се мести на 27 август, пише The Guardian.

Страната е в локдаун, като през 5 седмици мерките се смекчават и планът е гражданите да са напълно свободни около средата на юни. Всичко обаче зависи от ваксинационната кампания.

ЕС също има цел – да ваксинира 70% от населението си до края на лятото. Според Airfinity – това е възможно да се случи до 31 август въпреки проблемите с AstraZeneca.

„Ако задържат дозите, предвидени за Обединеното кралство, те ще изместят целта си само с няколко дни напред – до 19 август“, твърдят експертите.

Напрежението между ЕС и Великобритания по темата с ваксините се зароди още в началото на годината. През януари блокът въведе нова система за контрол на износа на препаратите заради притесненията, че доставките за континента няма да достигнат. Преди да напусне ЕС, Обединеното кралство бе договорило ваксини заедно със Северна Ирландия, останала в блока след 31 декември 2020 г. ЕС заплаши да спре препаратите към Северна Ирландия и срещна гневната реакция на британските управляващи, но оттегли заканата.

В началото на март се стигна до епизод №2 в скандала, след като председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Великобритания във „ваксинен национализъм“. Той каза, че страната е блокирала износа на препарати срещу коронавируса, но външният министър Доминик Рааб веднага отговори, че изказванията му са „напълно грешни“.

По-рано през месеца Италия блокира поръчка от 250 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca/Oxford до Австралия. ЕС подкрепи този ход, а австралийските власти атакуваха решението като нарушаване на правилата на нормалната търговия и признак на "отчаяние" сред властите в блока.


Прочетете още: 

Имаш насрочен ден и час, но ваксинации няма

Две болници в Пловдив тестват испански хранителни добавки като част от лечението на коронавирус

Без случаи на тромбоза при над 32 хиляди ваксинирани с AstraZeneca в САЩ, Чили и Перу


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"

Евростат: България е втора по бедност в ЕС след Румъния

Над 1/3 от населението на страната е изложено на бедност и материални лишения

Меркел посети Ердоган за последно - разбраха се за бежанците и за преговори с талибаните

Германският канцлер беше на визита в имение в Истанбул

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година