Силата ни е в хаоса – това важи напълно за провеждането на ваксинационната кампания в България.

Електронният регистър за записване на час за имунизация тръгна с проблеми, а те не стихнаха и след повторното му пускане на 19 март при подновяването на ваксинациите с AstraZeneca. Оказа се, че не всички лечебни заведения са започнали имунизациите веднага, а хората били неприятно изненадани, защото имали автоматично насрочени час и дата за "несъществуваща" ваксинация. Други сигнализират, че на картончето им е била изписана грешна партида и грешна дата за втора доза.

Публикуваме разказ на нашия читател Димитър (не споменаваме фамилията му по негова молба), в който той описва дългото си обикаляне между три столични болници. Въпреки че часът му за ваксинация е насрочен автоматично за 20 март, нито в „Софиямед“, нито в „Св. Анна“ има кой да му постави препарат срещу Covid-19. В крайна сметка успява да се имунизира в „Пирогов“ с последната останала ваксина от флакона на AstraZeneca:


„Регистрирах се по надлежния ред веднага щом разбрах от вас за системата - бях един от първите. Нарочно бях избрал по-голямо лечебно заведение – „Софиямед“. Датата за имунизация тогава беше 13 март. Ден по-рано премиерът спря ваксинацията, което за мен беше ясен знак, че имунизацията няма да се състои на определената дата. Електронната система ми изпрати след седмица ново съобщение и напомняне, че е дошъл новият ми час за ваксинация. Това ме окуражи и отидох в „Софиямед“, пълен с оптимизъм“.

„Болницата - празна. Охрана, реигстратор, това е всичко. Попитах къде е опашката, а те ми отговориха, че ваксинации там въобще няма. С много уговорки ме пуснаха до кабинета, който беше затворен, а от съседния любезно ми обясниха, че без ваксини няма как да имунизират“.

Обадих се на РЗИ – от там недоумяваха как е възможно да съм пратен в голяма болница с насрочен ден, час и потвърждение, а там такава дейност да не съществува. Жената на телефона ми каза учтиво, че "ще уведоми колегите от министерството", и ми даде съвет да пробвам в „Св. Анна“ или „Пирогов“.

„Св. Анна - също мъртва болница*, празен двор, вратата на главния вход не се отвори, дори не успях да вляза. Направих обиколка с колата, с надеждата да видя някъде "опашката за ваксините", но уви. Освен едната линейка пред спешното, районът оставаше призрачно празен и без нито един човек. Нито някой влиза, нито излиза“.

„Вече бяха минали може би два часа обикаляне в дъжда. Видях опашка пред павилиона в „Пирогов“, наредих се на нея, но там се оказа, че хората чакат за PCR-тест. Оглеждане, чудене, въздишка. Пред входа видях хора с пропуски от персонала, отидох и любезно попитах за "ваксини". Даже не знам как точно го формулирах, защото сагата с РЗИ, болниците, разкарването, датата, системата не е за пред публика пушещи и почиващи хора на първа линия. От групата се отзова полицаят, който ме насочи в друга сграда“.

„Надеждата ми почти угасна, когато видях, че и там е празно. Когато обаче казах „ваксина“, ми отговориха: "Попълвай формуляра, имаме една последна доза от флакона с AstraZeneca. Ти си последният". Първото мерене на кръвно беше с доста високи стойности, което малко смути лекарките. Ако бях започнал да обяснявам истинската причина защо е толкова високо в края на сагата, сигурно нямаше да падне никога“.

„Обадих се за последно на жената от РЗИ и ѝ благодарих за съвета. Tя искрено се зарадва, че съм успял. „Happy end“ по нашенски“.


* Друг наш читател съобщава, че централният вход на болница "Св. Анна" винаги е заключен през уикенда, а на 20 март ваксинацията с AstraZeneca е продължила в едноетажна постройка към лечебното заведение.


Д-р Андрей Чорбанов е в болница с Covid-19 и двойна бронхопневмония

Столичната РЗИ: Ако темпът на хоспитализации се запази, болничната мрежа ще е в колапс след дни

Угур Шахин и Йозлем Тюречи: Мултимилиардерите зад BioNTech, които още карат колело до работа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство