Новите противоепидемични мерки се въвеждат, защото ако тенденцията на хоспитализациите на пациенти с Covid се запази, болничната мрежа в София ще е в колапс до няколко дни. Това обяви директорът на столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев, добавяйки, че ако ограниченията се спазват, ситуацията ще се нормализира.

В интервю за БНТ той каза, че здравните власти са очаквали „по-оптимистичен сценарий“ и затова са закъснели с предприемане на нови ограничения. От понеделник България влиза в локдаун в рамките на 10 дни, а не е изключена възможността той да се удължи.

„Това е критичен момент за тези мерки, ако не се вземат сега, ще бъде по-лошо. Ако тенденцията на хоспитализации в София се запази, то до няколко дни лечебната мрежа ще е в колапс. Ще свършат възможностите на лечебните заведения да обслужват пациенти. Не леглата, а възможностите. Защото персоналът е константна величина, той не може да поеме повече от възложените му задачи. Той е на ръба“, каза д-р Пенчев.

В българските болници се лекуват 8545 пациенти с Covid-19, като само за един ден броят им е нараснал с над 200. В интензивни отделения се намират 691 души. Днес новите случаи на коронавирусна инфекция са 2541, което е 21,2% от всички направени тестове.

Директорът на столичната РЗИ каза, че „критичността в болниците е малко под 90%“. „Данните, които казвам обаче, са за вчера, а не от днес сутринта. Днес говорих с директорите на две болници в София – единият казва, че има 8 легла – 4 на кислород и 4 интензивни. Другият казва, че няма абсолютно нищо свободно. Натискът върху лечебната мрежа е много голям. Натискът върху Спешна помощ – също. Да не говорим за този върху експертите от РЗИ-тата“.

Той не може да каже със сигурност дали мерките ще продължат повече от 10 дни. На въпрос защо здравните власти не са наложили локдаун още през миналата седмица, щом са знаели за критичната ситуация и за очаквания пик, д-р Пенчев каза, че е била дадена възможност на хората „да се подготвят“ за ограниченията.

Според главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев – положението в болниците „не е добро“, а натискът към тях продължава да расте.

„Търсенето на медицинска помощ се увеличи, което означава, че новият щам (б.а. - британският) води до по-бързо развитие на по-тежка клинична картина, което налага болнично лечение. Данните показват твърде голям брой хоспитализирани, който изтощава и без това твърде изморената здравна система", каза той в интервю за БНР.

Кунчев добави, че към момента в страната ни не е засечен „внос“ на южноафриканския вариант на коронавируса, който се счита за по-опасен - макар че той вече циркулира в съседна Гърция. В различните райони на България се регистрират между 60 и 90% само от британския вариант, каза той.

"Видяхме какво става в Англия, Ирландия, Португалия, след това в Чехия и Словакия, а в момента и в Унгария. Видяхме, че пикът на тази вълна не продължава прекалено много - той е от 2 до 4 седмици. Едно намаляване на контактите би трябвало да повлияе. Ако не започне веднага спад, то поне да достигнем плато, без да има продължаващо повишаване на броя на заразените и починалите", коментира новите мерки Кунчев.

По-рано днес, в интервю за bTV, говорителят на Спешна помощ Катя Сунгарска също призова за спазване на ограниченията. „Не знам колко живота трябва да вземе това „грипче“, за да разберем, че е смъртоносно, че има много хора, които страдат и се борят за глътка въздух“.


Угур Шахин и Йозлем Тюречи: Мултимилиардерите зад BioNTech, които още карат колело до работа


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?