България влиза в локдаун за 10 дни от понеделник

Здравният министър Костадин Ангелов обяви налагането на нови противоепидемични мерки в цяла България, които ще влязат в сила от 22 март за десетдневен период.

Спрени ще бъдат всички присъствени учебни часове в училищната система, както и в университетите с изключение на някои практически занятия във висшите учебни заведения. Преустановяват се и посещенията в детски градини и детски ясли.

Затварят се всички заведения за хранене и развлечение, игрални зали и казина. Храна ще може да се доставя по домовете или да се взима от място.

Ресторантите към хотелите също ще бъдат затворени за посетители, за разлика от досегашното изключение. Храненето на гостите в местата за настаняване ще става само по стаите им.

Затворени ще бъдат и всички търговски обекти, които не са супермаркети и хипермаркети за хранителни стоки и имат над 300 кв.м. площ.

Преустановяват се посещенията в търговските центрове и моловете, с изключение на магазините за хранителни стоки, офиси на банки, телекомуникационни оператори и др.

Фитнес центровете и спортните зали отново ще бъдат затворени, същото се отнася и за кина, музеи, галерии, концертни зали и др. Не се допуска организирането на сватби, кръщенета и др. с присъствие на повече от 15 души.

Няма да има полицейски час или ограничения за движението в и извън населените места.

България е стигнала до 1-во място по смъртност сред страните от Балканския полуостров и на четвърто място сред страните от ЕС. Заболеваемостта поставя държавата на 9-о място в Европа.

Увеличението на новите случаи за последните две седмици е с 90%, казва Венцислав Мутафчийски. България е на трето място в света по интензивност на нарастването на смъртните случаи и на седмо място в света по нарастване на случаите на дневна база.

София е един от градовете с най-голямо нарастване на новите случаи на Covid-19.

"35% е увеличението за 10 дни на броя на хоспитализираните хора в софийските болници. Тази сутрин в болниците на София има над 2100 пациенти. При ноемврийската вълна това бяха показатели в най-тежкия период - с 2264 хоспитализирани на 30 ноември", каза Йорданка Фандъкова, която също участва в брифинга на НОЩ. За трети пореден ден новите случаи на коронавирусна инфекция в София са над 1000. Увеличават се и децата и младите хора, които имат нужда от лечение в болница. Обсъждат се всички възможности за увеличение на броя на леглата са Covid-пациенти.

Родителите, които ще останат да гледат малките си деца вкъщи, могат да кандидатстват за помощ от социалното министерство, напомни кметът на София.

Мерките бяха подкрепени и от премиера Бойко Борисов, който е провел заседание с членовете на НОЩ преди брифинга.

"До 31 март ще се приложат най-строги противоепидемични мерки, защото животът и здравето на хората са най-важни. Мерките следва да се въведат за всички места, където има струпване на хора като големи магазини, училищата, ресторантите. Никога не съм се ръководил от това дали всички ще ни харесват или обратното. Изборите идват и си отиват. Здравето на хората за нас винаги е на първо място, дори да понесем политическа щета от нашите опоненти. Мисля, че целият бизнес знаеше какви усилия полагахме и полагаме, за да работят във възможно най-меките мерки", казва той. "Преценявайте вие, имате моето разрешение да направите най-доброто от медицинска гледна точка. Стотици милиони се изляха в здравеопазването, за да предпазим живота и здравето на хората, действайте".

Костадин Ангелов отхвърли съмненията, че е възможно да има отлагане на парламентарните избори заради епидемията.

"Всички се опитват да пречупят пандемията през изборите. Изборите идват и си отиват, политиците идват и си отиват. Този народ остава. Не, изборите не са застрашени. Изборите са обезпечени, тяхната сигурност е обезпечена. Има издаден указ от президента, ние ще изпълним ангажиментите си. Те ще протекат безопасно и могат да протекат безопасно в хода на пандемията. Датата не е определена от нас, тя беше посочена след консултации", каза той.

Ангелов призова медиците от ваксинационните центрове, в които са отворени флакони от ваксините на допустимите в момента производители и са останали неизползвани дози, да правят имунизации на "български граждани, които са на място, имат желание или имат възможност да отидат максимално бързо. Не можем да си позволим да изхвърляме дози ваксини, защото някой не е дошъл в часа, който му е казано".


Асен Балтов призова за по-строги мерки: На предела сме, и най-малките постъпват в болници с Covid

Урокът от Израел и Великобритания, който България не научи

"Пием, пеем буйни песни и се зъбим на тирана", но смелостта е с лимит


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Служебният кабинет смени Вяра Тодева и още пет областни управители

Част от новите са от банката кадри на ГЕРБ

18:08 - 26.04.2024
Важно днес

Мащабни промени в движението в центъра на София предложиха от ПП-ДБ и "Спаси София"

Планира се ул. „Фритьоф Нансен“ да стане двупосочна

14:32 - 26.04.2024