Снимка: © btV

Ричард Алибегов усети вкуса на терапията "Борисов", и го усети с двеста. 

В събота изневиделица ресторантьорът се включи като статист в предизборната кампания на ГЕРБ, за да благодари на министър-председателя, че държи заведенията отворени. Нищо, че компенсациите за предходния локдаун още не са изплатени от НАП.  

Три дни по-късно той и колегите му бяха "изненадани" с поредното предпоследно решение за затваряне на заведения, ресторанти и търговски центрове. Кафенетата събраха 3 работни седмици от началото на годината, дискотеките така и не отвориха, а май няма по-големи каръци от цирковите артисти в тази държава. 

Но дори и клоуните, фокусниците и звероукротителите не си позволиха да публикуват декларация като тази на ресторантьорите: с повече удивителни знаци, отколкото смислени критики, попила прословутия шопски принцип, че не е важно на бранша да му е добре, важно е всички да са еднакво ощетени в кризата. 

Двете организации на заведенията в България искат всички фирми и институции "с изключение на тези от първа необходимост" да бъдат затворени за 14-дневен период, за да е "справедливо". 

България влиза в локдаун за 10 дни от понеделник

"Ако държавата и хората, които са обвързани с взимането на подобни решения, за четвърти път ни унижат и опитат да доубият нашия бизнес, ние ще сме длъжни да се защитим по подобаващ начин". 

Подобаващият начин? "Масов протест с едно-единствено искане - оставка на всички членове на НОЩ". 

Пием, пеем буйни песни и се зъбим на тирана, но смелостта познава предели. Собствениците на ресторанти явно не намират за необходимо да потърсят публична отговорност на по-високо ниво от Костадин Ангелов след внезапно осъзнатия факт, че "Не, не управлявате най-добре в Европа пандемията!". 

В момента България е на едно от последните места в ЕС по строгост на противоепидемичните мерки според индекса на Оксфорд, а броят на случаите на Covid-19 в страната не е спрял да расте от началото на януари. Ръстът на заболеваемостта започва още преди масовото отваряне на заведенията на 1 март, но това не е оправдание за безотговорното решение да се открият още повече критични точки за разпространение на Covid-19. 

Ако на 1 март 2021 г. пациентите с коронавирусна инфекция в болниците бяха 4744, днес те са 7600 - увеличение с 60% за три седмици. Същото е повишението и при тежко болните, нуждаещи се от интензивно лечение. Почти 1400 души са изгубили живота си заради Covid-19 от началото на месеца. 

Тоталното изпускане на епидемията от контрол не е илюзия, а предупрежденията на лекарите не са извратена форма на дискриминация към ресторантьорския бранш. Едно сравнение с Чехия е достатъчно за илюстрация. 

Ако оставим настрана Гибралтар и Сан Марино, Чехия е държавата с най-голям дял на смъртните случаи от Covid-19 спрямо 1 млн. души от населението. При 10,7 милиона жители и над 1,4 млн. потвърдени инфекции - Чехия е изгубила 23 902 свои граждани с диагноза Covid-19. 

България с нейния "прословут модел, за който цяла Европа говори", стои на 11 място в цялата световната класация - малко над САЩ, малко под Италия - по този показател. Според официалната статистика, починалите от Covid-19 в страната са 11 579 към 17 март при около 287 000 заразени и 7 милиона души население. 

Само че процентът на жертвите в България спрямо общо потвърдените случаи на зараза със SARS-Cov2 (4,02%) е почти 2,5 пъти по-висок от този в Чехия (1,67%). И причината не е в това, че тук "не оставяме пациента да умре без лекарска помощ". Причината е, че в Чехия тестват населението си масово, докато в България това не се прави.

Истинската катастрофа на здравеопазването не се забелязва, докато не стане прекалено късно - Спешна помощ спира да работи, а пациентите умират по стълбите на болниците. Огромната тежест, която населението пренася на гърба си заради некадърното си управление, се засича с месеци закъснение - с нивото на извънредната смъртност.

В момента преминаваме бариерата на миналогодишния пик. Сметката може да си я направи всеки.  

Когато правителството се проваля, всички плащаме цената, се казва в румънския филм "Колектив", номиниран за две награди "Оскар". Плащат я семействата на загиналите, плащат я и семействата на фалиралите ресторантьори и останалите без работа техни служители. 

Липсата на справедливи компенсации  без тур за овации в Джипката е легитимен повод за протести. Неспособността на правителството да налага целенасочени мерки навреме е легитимен повод за възмущение. Изоставането в кампанията за масово имунизиране е легитимен повод за смяна на властта. Поставянето на парламентарните избори под риск - още повече. 

Всички имат общ интерес: Да не сме по-зле от Чехия, а да сме по-добре от Израел. Докато това не се случи, Ричард Алибегов може да погледа картички от Тел Авив: 


Урокът от Израел и Великобритания, който България не научи  

Възможно ли е изборите да бъдат отложени

Pfizer, Moderna и AstraZeneca: Какво знае науката за ефикасността им срещу новите щамове


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Руският дипломат в ООН, който осъди войната: Ние също носим вина за този безумен позор

"Често пращахме информация, която със сигурност щеше да се хареса. Това беше основният критерий"

Ивайло Дончев - фотографът на "летящите" хора

Срещаме се с Ивайло, за да си поговорим за силата на предизвикателствата в личната еволюция, какво му помага да си организира ежедневието, какво го държи продуктивен

"Отровата винаги оставя следа": Документалният филм "Навални" ще е достъпен в HBO Max

"Отровата винаги оставя следа" казват създателите на продукцията

Папа Франциск към Петков: Корупцията е болест, а младите политици са единственият начин тя да бъде изкоренена

Министър-председателят е в Рим и Ватикана за традиционно по повод 24 май посещение

Животът в Русия след инвазията: зловещи затворени витрини и масов страх от мобилизация

Войната в Украйна застигна и Русия - не с крилати ракети, а под формата на санкции, които промениха животът в страната

Зеленски пред Давос: Украйна се нуждае от поне 5 млрд. долара месечно и още оръжия

Украинският президент се включи онлайн в Световния икономически форум

Байдън: САЩ са готови да защитят Тайван с военна сила

Според Байдън няма опасност подобно събитие скоро да се случи

Кирил Петков ще търси подкрепа и от опозицията по въпроса за Северна Македония

"Бъдещето на нашата съседка е толкова важен въпрос, че дори коалицията няма право сама да го направи", каза Петков