Възможно ли е изборите да бъдат отложени Снимка: © Народно събрание

До датата на парламентарните избори – 4 април, остават по-малко от три седмици, а предвид увеличаващия се брой заразени с Covid-19, вече се заговори за вариант за отлагане на вота.

От правителството все още не са обсъждали публично тази тема, но проф. Михаил Константинов вече направи подобен намек. Председателят на Съвета на директорите на „Информационно обслужване“ – агенцията, отговаряща за компютърната обработка на данните от гласуването, каза в интервю за bTV, че в много други държави изборите по време на пандемия са се провалили.

„За нас тези избори са безпрецедентни. Не навсякъде по света изборите се получиха добре по време на пандемия. Най-голямата катастрофа беше във Франция, на 15 март 2020 г. Масово се изпозаразиха и малко след това имаше страхотен скок на смъртността. Между другото – някои държави отложиха изборите за есента, без никакво възражение от обществото. Избори, които трябваше да се проведат до пролетта или лятото, бяха оставени за по-късно. Животът преди всичко“, каза Константинов, поставяйки акцент върху възможното отлагане на вота у нас.

Наистина, след изборите във Франция миналата година имаше пик на заболеваемостта – на 31 март тогава бяха отчетени 7578 случая – най-високата цифра по време на първата вълна в страната. В България здравните власти очакват пик до 2-3 седмици.

Главният държавен здравен инспектор Ангел Кунчев прогнозира покачване на заболеваемостта и това се вижда вече два поредни дни – във вторник бяха отчетени над 4600 случая, а в сряда – над 4300. Пациентите, настанени в болници и страдащи от Covid, са 7600 – най-висок брой от началото на пандемията. Кунчев отбеляза, че се очаква след две или три седмици да има спад на разпространението на заразата, но това означава, че пикът ще е точно около датата на изборите.

Попитан дали има възможност вотът да се отложи, Михаил Константинов не се ангажира с категоричен отговор: „Не искам да говоря на тази тема. Искам това да ни се размине. Една огромна машина е мобилизирана за изборите, един тежък влак, който не може да го спрем така“.

Могат ли изборите да бъдат отложени за по-късно през годината? В Конституцията е разписан такъв вариант и той гласи, че избори не се провеждат по време на извънредно положение. В момента страната се намира в „извънредна епидемична обстановка“ – понятието, според закона, е различно от „извънредно положение“, каквото беше обявено на 13 март миналата година.

Тогава властите наложиха първата блокада заради пандемията, включваща КПП.та между градовете и стриктен локдаун. Извънредното положение трябваше да трае до 13 април, но беше удължено до 13 май. Оттогава насам България е в извънредна епидемична обстановка.

Разликата между двете понятия е в интензитета на мерките, пише в позиция на Конституционния съд, след като президентът Румен Радев го сезира през 2020 г. в опит да оспори промените в Закона за здравето, с които се създаде понятието „извънредна епидемична обстановка“ (чл. 63).

„Обявяването на „извънредна епидемична обстановка” не предполага интензивно засягане на правата на гражданите, такова каквото е предвидено в условията на чл. 57, ал. 3 от Конституцията – при обявяване на война, на военно или друго извънредно положение. Предвидените мерки са ориентирани към осъществяването на медицински, противоепидемични грижи в областта на здравеопазването за ограничаване на разпространението на заразната болест“, разяснява КС.

„Видно от гореизложеното, уредбата на „извънредната епидемична обстановка” се доближава значително до уредбата на „бедственото положение” и подобно на него се различава от уредбата на „извънредното положение“. Същностната отлика между „извънредната епидемична обстановка” и „бедствено положение“, от една страна, и „военно или друго извънредно положение“, от друга, е в интензитета на мерките, които следва да бъдат предприети за преодоляването им, и компетентните органи по обявяването им“, пише Конституционният съд.

„С изключение на изрично посочените в чл. 57, ал. 3 от Конституцията основни права и свободи, ограничаване упражняването на основни права поначало е допустимо, без обаче да се накърнява същностното ядро на конкретното право“, се посочва в решението.

Тоест, избори при извънредна епидемична обстановка не могат да бъдат отлагани, след като вече президентът е издал указ за провеждането им на конкретна дата. България обаче вече е въвеждала извънредно положение и е възможно отново да го направи, ако иска да остави вота за по-късно през годината.

Това може да се случи, ако премиерът Бойко Борисов поиска, а Народното събрание одобри извънредно положение. Към момента няма индикации за такъв ход от страна на правителството. Ако Министерски съвет обаче реши да действа, трябва парламентът да гласува за въвеждане на извънредно положение до 25 март, защото тогава 44-ото Народно събрание ще бъде закрито.

В момента депутатите са в предизборна ваканция, но могат да проведат извънредно заседание, поискано от председателя на парламента, правителството, президента или от 48 депутати (1/5 от народните представители).

Ако бъде гласувано извънредно положение, избори не се провеждат, а срокът на пълномощията на Народното събрание се удължава до отпадането му.

Избори не се провеждат и във военно положение, което се обявява от президента, но тук няма връзка с противоепидемичните мерки, които биха наложили отлагане на вота.

В публичното пространство се говори, че управляващите от ГЕРБ имат полза от по-ниска избирателна активност и изборите няма да бъдат отлагани въпреки увеличаването на новите случаи на Covid-19.

Централната избирателна комисия вече определи правилата за разкриване на секции в Covid-отделения в страната, за да може пациентите в болници да упражнят правото си на глас. Една избирателна секция ще се формира за две или повече такива отделения, ако те са на отделни етажи или в съседни сгради на една болница, с което се удовлетворява искането на директорите на лечебни заведения.

Първоначалният план на комисията беше за всяко отделение с над 10 избиратели да има отделна секция, но директорите отговориха, че „нито финансово, нито организационно“ няма как навсякъде да има отделна комисия, урна и избирателен списък.

Хората, поставени под карантина, ще гласуват с мобилна урна и трябва да подадат заявления до 31 март.


"Имаш право на България": Как българи в чужбина направиха невиждана кампания за изборите


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024