Снимка: © Булевард България

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов призова властите да предприемат по-сериозни противоепидемични мерки, защото болничният капацитет се изчерпва, а в лечебни заведения постъпват все повече млади пациенти с коронавирус.

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление, най-вероятно ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини“, каза той в интервю за БНР.

Малко по-късно стана ясно, че молове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси в София вероятно ще бъдат затворени от петък, 19 март, заради повишената заболеваемост от Covid-19.

София ще влезе в локдаун от петък

„В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция. Те са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици“, обяви Балтов.

Той ще предложи на здравния министър Костадин Ангелов да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, както и 10 допълнителни реанимационни легла заради недостига на този тип в цяла София. От днес столичните лечебни заведения трябва да увеличат капацитета от Covid-легла с 20%, по заповед на РЗИ.

Общо 7269 пациенти с Covid-19 се лекуват в българските болници и това е рекорден брой от началото на пандемията. В интензивни отделения се намират 577 души. Днес инфекциите стигнаха до 4673, което е вторият най-голям брой от началото на епидемията. Въпреки това - по-строги мерки на този етап не се предприемат.

„Поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото колкото и да казват, че това няма никакво значение, всичко има значение“, каза проф. Асен Балтов. По предложение на директора на РЗИ-София Данчо Пенчев - локдаунът в столицата първоначално ще бъде 14-дневен.

Според Балтов – пикът на зараза се очаква до две-три седмици. „От нас зависи колко ще бъде висок“, каза той. На същото мнение е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който прогнозира повишение на случаите на Covid в следващите 2-3 седмици, а после спад. Здравният министър Костадин Ангелов обаче отказва да говори за по-строги мерки на национално ниво и на нито един брифинг не обявява допустим праг, след който вече трябва да се поставят по-големи ограничения за разпространението на заразата.

Здравното министерство изготви нов график за учениците и отваря цирковете

В момента ваксинацията с AstraZeneca в България е преустановена заради разследване на смъртен случай на 57-годишна жена, имунизирана с препарата. Няма доказана връзка между ваксината и фаталния изход. Според проф. Балтов – проблемната партида, която няколко държави в Европа спряха – е преминала през „Пирогов“ в края на февруари и няма информация за оплаквания извън нормалните реакции по време на първите 24 часа след имунизацията.

„Аз мисля, че съмненията и безпокойствата ще бъдат бързо премахнати“, добави той. „Препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna продължават да се поставят по списъци – първа, втора и трета фаза. Има все още много желаещи за ваксинация по тези три фази.

По повод задължителната 10-дневна карантина за пристигащи от Африка, директорът на „Пирогов“ каза: „Южноафриканският вариант на коронавируса е възможно да достигне до България. Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент".


Pfizer, Moderna и AstraZeneca: Какво знае науката за ефикасността им срещу новите щамове

Нарастват Covid-случаите на завърнали се от Занзибар, ново напрежение между власти и туроператори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро