Снимка: © Булевард България

Директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов призова властите да предприемат по-сериозни противоепидемични мерки, защото болничният капацитет се изчерпва, а в лечебни заведения постъпват все повече млади пациенти с коронавирус.

„Почти сме на предела на възможностите и трябва да се мисли за по-сериозни мерки. Може би трябва да се вземе вече отношение и за по-малките деца. За съжаление, най-вероятно ще трябва и те временно да спрат обучението и детските градини“, каза той в интервю за БНР.

Малко по-късно стана ясно, че молове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси в София вероятно ще бъдат затворени от петък, 19 март, заради повишената заболеваемост от Covid-19. 

София ще влезе в локдаун от петък

„В „Пирогов“ има настанени 11 деца с коронавирусна инфекция. Те са в добро състояние, лекуват се с венозно поставяни антибиотици“, обяви Балтов.

Той ще предложи на здравния министър Костадин Ангелов да се разкрият още 20 легла за малки пациенти, както и 10 допълнителни реанимационни легла заради недостига на този тип в цяла София. От днес столичните лечебни заведения трябва да увеличат капацитета от Covid-легла с 20%, по заповед на РЗИ.

Общо 7269 пациенти с Covid-19 се лекуват в българските болници и това е рекорден брой от началото на пандемията. В интензивни отделения се намират 577 души. Днес инфекциите стигнаха до 4673, което е вторият най-голям брой от началото на епидемията. Въпреки това - по-строги мерки на този етап не се предприемат.

„Поне за две седмици заведенията трябва да спрат да работят, защото колкото и да казват, че това няма никакво значение, всичко има значение“, каза проф. Асен Балтов. По предложение на директора на РЗИ-София Данчо Пенчев - локдаунът в столицата първоначално ще бъде 14-дневен.

Според Балтов – пикът на зараза се очаква до две-три седмици. „От нас зависи колко ще бъде висок“, каза той. На същото мнение е и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев, който прогнозира повишение на случаите на Covid в следващите 2-3 седмици, а после спад. Здравният министър Костадин Ангелов обаче отказва да говори за по-строги мерки на национално ниво и на нито един брифинг не обявява допустим праг, след който вече трябва да се поставят по-големи ограничения за разпространението на заразата.

Здравното министерство изготви нов график за учениците и отваря цирковете

В момента ваксинацията с AstraZeneca в България е преустановена заради разследване на смъртен случай на 57-годишна жена, имунизирана с препарата. Няма доказана връзка между ваксината и фаталния изход. Според проф. Балтов – проблемната партида, която няколко държави в Европа спряха – е преминала през „Пирогов“ в края на февруари и няма информация за оплаквания извън нормалните реакции по време на първите 24 часа след имунизацията.

„Аз мисля, че съмненията и безпокойствата ще бъдат бързо премахнати“, добави той. „Препаратите на Pfizer/BioNTech и Moderna продължават да се поставят по списъци – първа, втора и трета фаза. Има все още много желаещи за ваксинация по тези три фази.

По повод задължителната 10-дневна карантина за пристигащи от Африка, директорът на „Пирогов“ каза: „Южноафриканският вариант на коронавируса е възможно да достигне до България. Там трябва да сме много подготвени и много сериозно да се прави карантиниране на всички, които идват от този континент".


Pfizer, Moderna и AstraZeneca: Какво знае науката за ефикасността им срещу новите щамове

Нарастват Covid-случаите на завърнали се от Занзибар, ново напрежение между власти и туроператори


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед