София ще влезе в локдаун от петък Снимка: © Getty Images

Молове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси в София вероятно ще бъдат затворени от петък, 19 март, заради повишената заболеваемост от Covid-19.

Предложението е направено от директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев след среща със здравния министър Костадин Ангелов, кмета на София Йорданка Фандъкова и директорите на големите болници.

Очаква се решението да бъде взето окончателно по-късно днес. Часове по-рано статистическата база данни на НОЩ отчете над 4600 нови случая на коронавирусна инфекция за денонощие в цялата страна.

Първоначалният обхват на мерките за столицата ще бъде 14-дневен, всички културни мероприятия в кина и театри ще бъдат спрени в този период.

Засега предложението ще засегне само София, но директорът на Александровска болница проф. Борис Богов не изключи да се вземе решение за национални противоепидемични мерки в четвъртък (18 март).

На въпроса дали ще бъде ограничавано движението с КПП-та по примера от миналогодишната пролет, д-р Пенчев отговори: "Категорично не".

В големите болници на София леглата за Covid-19 са "почти изчерпани", каза директорът на РЗИ София, като най-тежък е натискът върху интензивните отделения. Над 470 повиквания за една смяна се получават от столичната Спешна помощ, като половината от тях са с коронавирусна инфекция. Около 30 деца са настанени в болница заради заболяване с Covid-19.

"Моля всички жители и гости на София да спазват противоепидемичните мерки. Ситуацията в момента е сериозна, нека да не я утежняваме", каза още той.

Болница "Св. Анна" е отделила 50% от всички легла за лечение само за Covid-болни, като сутринта вече са били заети "102 процента" от тях, според директора д-р Славчо Близнаков. Има 270 болни в Covid, а 25 от тях са в реанимация. 30% от детското отделение на болницата са заети от деца с коронавирусна инфекция, като те са в "леко към средно състояние".

"Самият факт, че всеки ден вече има деца и майки, положителни за Covid, е притеснителен. Нарастването на случаите изпълва капацитета на болниците, а "Св. Анна", ВМА и Пирогов са стратегически за спешната медицинска помощ. Започва да се усеща известен недостиг при обслужването на спешните болни, затова е много важно да се намери баланс при осигуряването както на легла за Covid-болни, така и за спешно болни - травматични, инсулти и инфаркти", каза Близнаков.

Към 14 март София е на второ място по най-масово разпространение на коронавирусна инфекция в страната, като само област Бургас има повече нови случаи на глава от населението за 2-седмичен период. На трето място се подрежда Враца, следвана от Кюстендил. Единствената област с по-малко от 120 нови случая на 100 000 души от населението в 14-дневен период е Търговище.


Асен Балтов призова за по-строги мерки: На предела сме, и най-малките постъпват в болници с Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Европейски дневници

Какво са "АПИ-та" и защо никой не иска да гледа как се правят наденица и европейски закони

Лидия Симова за работата на един политически сътрудник в ЕП

20:30 - 25.04.2024
Важно днес

Двама лидери, общо съобщение. ГЕРБ и ДПС се хвалят с 1 млрд. лв. за държавните мини

Трима министри от служебния кабинет на крака при Борисов и Пеевски

18:16 - 25.04.2024
Важно днес

Без да са го прочели, депутати от комисията "Митници" пратиха доклада си в прокуратурата

Но какво пише в документа така и не стана ясно

17:17 - 25.04.2024
Важно днес

Присъдата на Харви Уайнстийн за изнасилване е отменена от съда в Ню Йорк

72-годишният холивудски магнат все пак ще остане в затвора

17:15 - 25.04.2024
Важно днес

"Има риск нашата Европа да умре". Речта на Макрон в Сорбоната

Френският президент призова ЕС за реформи и отговор на рисковете

15:08 - 25.04.2024