Снимка: © Getty Images

Молове, ресторанти, училища, детски градини и фитнеси в София вероятно ще бъдат затворени от петък, 19 март, заради повишената заболеваемост от Covid-19.

Предложението е направено от директора на Столичната РЗИ д-р Данчо Пенчев след среща със здравния министър Костадин Ангелов, кмета на София Йорданка Фандъкова и директорите на големите болници.

Очаква се решението да бъде взето окончателно по-късно днес. Часове по-рано статистическата база данни на НОЩ отчете над 4600 нови случая на коронавирусна инфекция за денонощие в цялата страна.

Първоначалният обхват на мерките за столицата ще бъде 14-дневен, всички културни мероприятия в кина и театри ще бъдат спрени в този период.

Засега предложението ще засегне само София, но директорът на Александровска болница проф. Борис Богов не изключи да се вземе решение за национални противоепидемични мерки в четвъртък (18 март).

На въпроса дали ще бъде ограничавано движението с КПП-та по примера от миналогодишната пролет, д-р Пенчев отговори: "Категорично не".

В големите болници на София леглата за Covid-19 са "почти изчерпани", каза директорът на РЗИ София, като най-тежък е натискът върху интензивните отделения. Над 470 повиквания за една смяна се получават от столичната Спешна помощ, като половината от тях са с коронавирусна инфекция. Около 30 деца са настанени в болница заради заболяване с Covid-19.

"Моля всички жители и гости на София да спазват противоепидемичните мерки. Ситуацията в момента е сериозна, нека да не я утежняваме", каза още той.

Болница "Св. Анна" е отделила 50% от всички легла за лечение само за Covid-болни, като сутринта вече са били заети "102 процента" от тях, според директора д-р Славчо Близнаков. Има 270 болни в Covid, а 25 от тях са в реанимация. 30% от детското отделение на болницата са заети от деца с коронавирусна инфекция, като те са в "леко към средно състояние".

"Самият факт, че всеки ден вече има деца и майки, положителни за Covid, е притеснителен. Нарастването на случаите изпълва капацитета на болниците, а "Св. Анна", ВМА и Пирогов са стратегически за спешната медицинска помощ. Започва да се усеща известен недостиг при обслужването на спешните болни, затова е много важно да се намери баланс при осигуряването както на легла за Covid-болни, така и за спешно болни - травматични, инсулти и инфаркти", каза Близнаков.

Към 14 март София е на второ място по най-масово разпространение на коронавирусна инфекция в страната, като само област Бургас има повече нови случаи на глава от населението за 2-седмичен период. На трето място се подрежда Враца, следвана от Кюстендил. Единствената област с по-малко от 120 нови случая на 100 000 души от населението в 14-дневен период е Търговище.


Асен Балтов призова за по-строги мерки: На предела сме, и най-малките постъпват в болници с Covid


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Георги Господинов е българската номинация за Нобелова награда за литература

Предложението е на българския ПЕН Център, ръководен от Здравка Евтимова

Лондон разследва олигарха Пьотр Авен за нарушение на режима на санкции

Руският банкер, който не можеше да живее без чистачка и шофьор, е разследван в Лондон

Кисинджър разгневи Украйна с коментарите си за войната

Бившият държавен секретар на САЩ призова Киев да направи териториални отстъпки

МВР проверява дали изчезнал търговец на криптовалути не е отвлечен

32-годишен мъж е в неизвестност от понеделник

"Грозен случай без прецедент": 3 жени и 4 мъже са открити в нелегалния гроб край Банкя

Обвиняемият се е отрекъл от първоначалните признания и твърди, че е "станала грешка"

Израел и Турция топят ледовете помежду си след години на дипломатически раздор

Турският външен министър е на посещение в Израел, през последните 15 години държавници от Турция не са посещавали страната

Месец след потъването на "Москва" Русия прибра секретното оборудване, но мълчи за загиналите

Родители на изчезналите моряци са принуждавани да подписват декларации, че синовете им са умрели в "катастрофа"

Politico: Партията на Кирил Петков може да влезе в Renew Europe - проблемът е в ДПС

Медията твърди, че премиерът ще присъства на среща на лидерите от групата в Брюксел

Русия към света: Махнете санкциите, за да пуснем храна от Украйна

ЕС вече обвини Москва, че използва пшеницата като оръжие и предизвиква глобална продоволствена криза