Снимка: © Getty Images

Мащабно проучване сред над 32 хиляди пациенти в САЩ, Чили и Перу не установи нито един случай на тежки странични ефекти като тромбоза при ваксинирани с препарата срещу Covid-19 на AstraZeneca.

Резултатите на британско-шведската компания бяха публикувани в понеделник и показаха 79% ефикасност на ваксината при предотвратяване на симптоми на коронавируса, както и 100% ефективност срещу тежко боледуване.

Около една пета от доброволците в клиничните тестове са били на възраст над 65 години и при тях ефикасността на препарата е същата, каквато е била отчетена при по-младите.

Всички участници са получили по две дози в рамките на четири седмици, макар оптималният интервал да е 12 седмици. В България двете инжекции се поставят през 10 седмици.

Резултатите са от фаза 3 на клинични проучвания в САЩ, където местният регулатор FDA все още не е одобрил препарата на AstraZeneca, но се очаква да го стори в следващия месец. Участвали са 32 449 души, предимно живеещи в страната, но сред тях е имало и пациенти от Южна Америка, съобщават ABC и BBC. 

Комисията по безопасност, която е наблюдавала данните от ваксинацията, не е открила „повишен риск от тромбоза (б.а. – съсирване на кръвта) сред пациентите, получили поне една доза от ваксината“. Експертите са се фокусирали върху случаите на тромбоза, защото това беше основната причина за спирането на ваксинацията в много европейски държави.

Европейската агенция по лекарствата и СЗО обявиха, че ползите от препарата надвишават рисковете, а страни като България, Германия, Франция, Италия и Испания подновиха имунизациите с AZ/Oxford. Дания все още не го е направила, защото разследва два случая на тромбоза, единият от които смъртен. Все още няма данни за връзка между инцидентите и ваксината.

Много държави не искаха да имунизират хора от възрастовата група 65+ заради липса на достатъчно данни от клиничните проучвания относно ефикасността на препарата при най-възрастните. Все повече от тях обаче променят позицията си и започват да ваксинират тази група с AZ/Oxford – основният пример за това е Франция.

Проф. Андрю Полард от Оксфорд, който е наблюдавал проучването в САЩ, обяви, че резултатите са „страхотни новини, защото показват забележителната ефикасност на ваксината“.

„В много различни държави и при различни възрастови групи препаратът показва високо ниво на защита срещу Covid-19 и се надяваме, че това ще повиши употребата му по света, за да сложим край на пандемията“, казва един от разработчиците на ваксината проф. Сара Гилбърт.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Финландската премиерка посети нощен клуб след контакт със заразен, обвиниха я в "безотговорност"

Санна Марин бе подложена на критики от опозицията и трябваше да се извинява

Всяка партия ще има съветник в министерствата, които не ръководи

Вицепремиерите ще са петима, създават се две нови ведомства

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал