Снимка: © Getty Images

Ваксините срещу Covid-19 породиха ново напрежение между ЕС и Обединеното кралство. Председателят на Европейския съвет Шарл Мишел обвини Великобритания във „ваксинен национализъм“, казвайки, че страната е блокирала износа на препарати срещу коронавируса. Външният министър Доминик Рааб веднага отговори, че изказванията му са „изцяло грешни“, и покани Мишел за „допълнителна дискусия“.

Това е вторият път от началото на годината, в който Великобритания и ЕС започват скандал заради продукцията и разпространението на Covid-ваксини. През януари блокът въведе нова система за контрол на износа на препаратите заради притесненията, че доставките за континента няма да достигнат. Това доведе до напрежение с Великобритания, която преди да напусне ЕС беше договорила ваксини заедно със Северна Ирландия, останала в блока след 31 декември 2020 г.

Обединеното кралство реагира остро, когато ЕС заплаши да спре ваксините към Северна Ирландия. Впоследствие тази закана на блока беше оттеглена.

Великобритания успя да имунизира една трета от населението си – около 22,5 млн. души, с поне една доза от ваксината. В същото време ЕС се бави с имунизационния план заради проблеми с доставките най-вече от британско-шведската компания AstraZeneca. Тя не изпълни обещаните поръчки за първото тримесечие и обяви, че най-вероятно няма да се справи с дозите и за второто.

Преди около месец, след разкритие на CNN, се разбра, че AZ са подписали договор с Великобритания ден по-късно от този с ЕС, но въпреки това снабдяват по-успешно Обединеното кралство.

По-рано през март Италия блокира поръчка от 250 хиляди дози от ваксината на AstraZeneca/Oxford до Австралия. ЕС подкрепи този ход, а австралийските власти атакуваха решението като нарушаване на правилата на нормалната търговия и признак на "отчаяние" сред властите в блока.

Защо ваксината на AstraZeneca скара ЕС и с Австралия

Във вторник Шарл Мишел каза, че е „шокиран“ от обвиненията, че ЕС проявява „ваксинен национализъм“. Той обяви, че блокът никога не е спирал износа на препаратите срещу Covid-19.

„Великобритания и САЩ наложиха блокада на износа на ваксини, произведени на тяхна територия. ЕС – регионът с най-голям капацитет за производство на препарати в света, просто направи система за контролиране на този износ“, добави той.

В отговор на твърденията му Доминик Рааб е изпратил писмо, в което призовава „нещата да се изяснят“, пишат BBC и Deutsche Welle, позовавайки се на свои източници. Външният министър на Обединеното кралство е притеснен от „фалшивите твърдения, повторени на няколко нива в ЕС и в Европейската комисия“.

„Британското правителство не е блокирало износа на нито една ваксина срещу Covid-19 или компонент за разработването ѝ. Всякакви твърдения за забрана на износа и ограничения на препаратите са напълно неверни“, пише в писмото му. „Всички ние се изправяме срещу тази пандемия заедно“.

Великобритания поръча 400 млн. дози от ваксините срещу Covid-19 и реши да дари голяма част от излишъка, който се очаква, на по-бедните страни. Обединеното кралство подкрепя схемата Covax на СЗО, която доставя дози в държавите, които иначе не могат да си ги позволят.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Соноя Мидзуно влиза в най-голямата си роля досега

Едно от атрактивните лица, които ще гледаме в "Домът на дракона"

България ще купи само един танкер с LNG за октомври

 "За ноември и декември не намерихме слотове"

Русия е изгубила "половината от авиацията на Черноморския флот" след взривовете в Крим

Путин назначи нов командир на Черноморския флот след провалите

Линда Еванджелиста отново блести във Vogue, но белезите от травмата остават по тялото ѝ

"Имам разрези по цялото тяло. Имах конци. Носих компресиращи дрехи под брадичката си. Цялото ми тяло беше здраво стегнато в продължение на 8 седмици - нищо не помогна"

„Захарни заводи“ Горна Оряховица празнува 110-години от основаването си

Компанията е най-дълго функциониращият и голям производител на захар и захарни изделия в страната

Татуировки "White Power" и "Кръв и чест": Как DAZN отмени мач на български боксьор

Иван Николов трябваше да се бие срещу английския рапър KSI, но неонацистките надписи по тялото му доведоха до провал

Ивайло от Банишора и 28-метровата витрина на бъдещето

28,80 метровата витрина в Kaufland Банишора е сертифицирана от TÜV

Сменено е цялото ръководство на ДФ "Земеделие"

Бившият директор изкара на поста си само 5 месеца