Снимка: © Getty Images

Скандалите около отказа на AstraZeneca да изпълни обещаните доставки на ваксината срещу Covid-19 създадоха сериозна политическа криза в ЕС - драмата обаче може да се задълбочи още повече, след като CNN показа, че договорите на компанията с Лондон и с Брюксел не се различават по ангажиментите си за "полагане на най-добри усилия" в снабдяването с дози. 

Общата формулировка, която беше обявена от главния изпълнителен директор на AstraZeneca Паскал Сорио, стана причина за атаки срещу подхода на комисията "Фон дер Лайен" при договарянето с частната компания. 

Нещо повече: CNN показва, че официалното споразумение между AstraZeneca и Великобритания е подписано на 28 август 2020 г. - един ден след сключването на договора с Европейския съюз. Обяснението на Сорио за забавените доставки на ваксината беше свързано с производствени проблеми, които не са засегнали британския пазар, тъй като договарянето с тях е станало три месеца преди сключването на сделката с ЕК. 

Действително, преговорите на британския Ваксинационен щаб с Оксфордския университет и AstraZeneca са започнали през април - и все пак официалният текст на споразумението е станал факт по същото време, в което е приключен преговорният процес с ЕК. 

Тя се казва Кейт Бингам и на нея милиони британци дължат ваксините си

Редактираният текст на договора между AstraZeneca и Великобритания е предоставен на CNN от английското Министерство за бизнеса, енергетиката и индустриалната стратегия.

Оказва се, че документът, който многократно беше отказван при поисквания от медиите, се е намирал в британски публичен регистър на обществените поръчки още от края на ноември 2020 г. От него са заличени някои детайли като броя на дозите и датите на доставки за поръчките на Великобритания. 

В договора се посочва, че AstraZeneca трябва да положи "най-добрите разумни усилия" за спазването на първоначалния план за доставки за Острова, като компанията може да "обновява или уточнява" графика при необходимост. Споразумението гласи, че производителят трябва да известява държавната администрация най-малко 30 дни преди всяка пратка по "твърд и окончателен план". 

Сходна формулировка има и в договора с Европейската комисия - затова Паскал Сорио твърдеше, че AstraZeneca не може да бъде държана под отговорност, след като не е поемала изричен договорен ангажимент, а само обещание за "най-добри усилия". 

Документът показва и че AstraZeneca не би трябвало да приоритизира Великобритания заради по-ранната заявка, защото договорът със страната е подписан след този с ЕК.

Еврокомисарят по здравеопазването Стела Кириакидес, която беше подложена на много остри критики - включително от страна на германските здравни власти - обяви, че обслужването на държавите по принципа "първият има предимство" може да е приемливо в кварталната месарница, но не и в споразумението с ЕК. 

И още: AstraZeneca е поела ангажимент да снабдява Великобритания с ваксини, произвеждани в държави от ЕС. 

Фармацевтичната компания е отказала да отговори на въпросите на CNN относно договора й с правителството на Борис Джонсън и веригата на доставки в ЕС и Англия. 

Медията напомня изявление на здравния министър Мат Ханкок, който преди дни коментира, че "нямаше да се съгласи на договор, който допуска ваксината на Оксфорд да се достави до други страни по света преди нашата". 

Говорител на ЕК посочва, че условието за "най-добри усилия" е прието, защото препаратът на AstraZeneca все още не е била разработен или разрешен за ползване. 

Тази уговорка дава възможност на компанията да се застрахова срещу евентуално съдебно преследване, в случай че не може да спази приетия график. 

"Това, което нямат право да вършат, е да предпочетат един договорен партньор пред друг. Не може да кажат на ЕК "Няма как да ви снабдим, защото ще правим доставки за Великобритания, и обратното", казва юристът Дейвид Грийн пред CNN, след като е прочел и двата редактирани договора и не е видял съществени разлики в условията им. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Грозният коледен пуловер на Lidl се заигра с “Домът на Гучи"

Ирландският Lidl публикува колаж на Адам Драйвър с пуловера на супермаркетите

Българският лекарски съюз разследва доц. Мангъров за неверни твърдения за Covid-19

Обвинението е, че чрез твърденията си не действа в интерес на живота и здравето на пациентите

Бербатов обвини Боби Михайлов, че връща услуги на кмета на Симитли

Нищо чудно да видим Стефан Апостолов с нов пост, каза Бербатов

След провала на изборите, Валери Симеонов вече не е председател на НФСБ

Патриотичната партия вече има ново име и се казва "Силна България"

Николай Денков: Около 60% от всички ученици са завили, че са готови да бъдат тествани

Здравният министър съобщи, че 46% от учителите и 12.5% от децата в гимназиалния етап са ваксинирани

Playboy вече не е списание, a луксозен бранд за мода и частни полети

След почти 70 години история легендарната медия стартира луксозният лайфстайл бранд BIGBUNNY

Кирил Петков: Министрите сами ще избират екипите си, КПКОНПИ ще получи разследващи функции

Бойко Рашков ще е предложението на ПП за вътрешен министър

Ицо Хазарта: ДПС имат депутат, който всъщност е охранител

Христо Петров казва, че образованието е на първо място сред приоритетите му