Снимка: © Getty Images

Одобрението на ваксината на AstraZeneca/Oxford в САЩ може да се забави, защото Националният институт по алергия и инфекциозни заболявания оспорва резултатите на фармацевтичния гигант, публикувани в понеделник.

Британско-шведската компания обяви на 22 март, че след направено клинично проучване сред над 32 хиляди доброволци в САЩ, Чили и Перу ваксината е показала 79% ефикасност  при предотвратяване на симптоми на коронавируса, както и 100% ефективност срещу тежко боледуване. Не е отчетен нито един случай на тромбоза, заради което препаратът беше временно блокиран в няколко европейски държави. Освен това изследванията са показали същата ефикасност при възрастните над 65 г., като тази при по-младите.

Според Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), ръководен от д-р Антъни Фаучи – данните са „стари“ и резултатите за ефективността на препарата да са „изкривени“.

NIAID „изразява притеснения, че AstraZeneca може би са включили стара информация в клиничните проучвания, което предоставя непълна картина за ефикасността“.

„Призоваваме компанията да започне работа с независимия борд за мониторинг на безопасността, за да прегледат отново данните за ефективността, и да осигурят на обществото възможно най-точната и актуална информация“.

Фармацевтичната компания подготвя документи, които да внесе в офисите на регулатора FDA, за да може ваксината да бъде одобрена в САЩ. Фирмата вече предостави 30 млн. дози на страната, но от Вашингтон изпратиха част от тях до Канада и Мексико, докато се чака одобрението за употреба. В момента там се използват препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson&Johnson.

Десетки европейски страни, сред които Германия, Франция и Италия, бяха спрели временно употребата на AZ/Oxford заради случаи на тромбоза. Към тях се включи и България, докато разследва смъртта на ваксинирана жена, но се оказа, че няма пряка връзка с препарата. От Европейската агенция по лекарствата обявиха, че той е безопасен и ефикасен, но ще добавят риска от съсирване на кръвта към листовката на продукта.

Към 14 март ЕМА е получила 37 сигнала за тромбоза при повече от 17 млн. ваксинирани с препарата в ЕС и Великобритания, но „ситуацията е динамична“ и случаите най-вероятно са се увеличили.

Данните в САЩ, публикувани в понеделник, показват, че няма нито една хоспитализация сред имунизираните пациенти.


Великобритания към ЕС: "Ако спрете износа на ваксини, ще забавите кампанията ни с 2 месеца"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед