В САЩ оспорват обнадеждаващите резултати от AstraZeneca: "Данните са стари" Снимка: © Getty Images

Одобрението на ваксината на AstraZeneca/Oxford в САЩ може да се забави, защото Националният институт по алергия и инфекциозни заболявания оспорва резултатите на фармацевтичния гигант, публикувани в понеделник.

Британско-шведската компания обяви на 22 март, че след направено клинично проучване сред над 32 хиляди доброволци в САЩ, Чили и Перу ваксината е показала 79% ефикасност при предотвратяване на симптоми на коронавируса, както и 100% ефективност срещу тежко боледуване. Не е отчетен нито един случай на тромбоза, заради което препаратът беше временно блокиран в няколко европейски държави. Освен това изследванията са показали същата ефикасност при възрастните над 65 г., като тази при по-младите.

Според Националния институт по алергия и инфекциозни болести (NIAID), ръководен от д-р Антъни Фаучи – данните са „стари“ и резултатите за ефективността на препарата да са „изкривени“.

NIAID „изразява притеснения, че AstraZeneca може би са включили стара информация в клиничните проучвания, което предоставя непълна картина за ефикасността“.

„Призоваваме компанията да започне работа с независимия борд за мониторинг на безопасността, за да прегледат отново данните за ефективността, и да осигурят на обществото възможно най-точната и актуална информация“.

Фармацевтичната компания подготвя документи, които да внесе в офисите на регулатора FDA, за да може ваксината да бъде одобрена в САЩ. Фирмата вече предостави 30 млн. дози на страната, но от Вашингтон изпратиха част от тях до Канада и Мексико, докато се чака одобрението за употреба. В момента там се използват препаратите на Pfizer/BioNTech, Moderna и Johnson&Johnson.

Десетки европейски страни, сред които Германия, Франция и Италия, бяха спрели временно употребата на AZ/Oxford заради случаи на тромбоза. Към тях се включи и България, докато разследва смъртта на ваксинирана жена, но се оказа, че няма пряка връзка с препарата. От Европейската агенция по лекарствата обявиха, че той е безопасен и ефикасен, но ще добавят риска от съсирване на кръвта към листовката на продукта.

Към 14 март ЕМА е получила 37 сигнала за тромбоза при повече от 17 млн. ваксинирани с препарата в ЕС и Великобритания, но „ситуацията е динамична“ и случаите най-вероятно са се увеличили.

Данните в САЩ, публикувани в понеделник, показват, че няма нито една хоспитализация сред имунизираните пациенти.


Великобритания към ЕС: "Ако спрете износа на ваксини, ще забавите кампанията ни с 2 месеца"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Руски прокурори искат Алла Пугачова да бъде обявена за "чуждестранен агент"

През юли 2022 г. Русия разшири понятието "чуждестранен агент" като за такъв се смята всеки, който е "под чуждестранно влияние".

16:10 - 29.03.2024
Култура

Бийонсе пусна нов кънтри албум. С какво "Cowboy Carter" впечатли и феновете, и критиците

Новият албум на Бийонсе включва кавъри на The Beatles и Доли Партън

15:55 - 29.03.2024
Важно днес

По спешност НС отваря "врата" за ръководителите на БНБ и Сметната палата да станат служебни премиери

Аварийни промени в 3 закона по предложение на ГЕРБ и ДПС

15:20 - 29.03.2024
Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024