Поздрав от Борис Джонсън, повишение и авиошоу: Специалният 100-годишен юбилей на капитан Мур

В началото той си мислеше, че ще събере няколко хиляди паунда, с които да подпомогне британските медици, заразени с коронавируса. Благотворителната му кауза обаче надмина и най-смелите му представи – само за няколко седмици сумата стана 29 милиона. И всичко това – преди да навърши 100 години.

Днес, на 30 април, капитан Том Мур празнува своя юбилей, а аргументът за това, че е национален герой, е обръщението на премиера Борис Джонсън, който записа специално видео за рождения му ден.

„Капитан Том, знам, че говоря от името на цялата страна, когато казвам, че ви пожелаваме честит стотен рожден ден“, каза министър-председателят на Обединеното кралство.

„Вашите героични усилия повдигнаха духа на цялата нация. Мисля, че за първи път чух за вашата мисия, когато бяхте събрали един милион паунда, което, само по себе си, е невероятно. Сега направихте възможно най-уникалната щедрост, събирайки над 29 милиона паунда, с които подкрепихте най-близката до сърцата ни кауза“, сподели Джонсън.

Ветеранът от британската армия си беше поставил за цел да върне жеста на медиците, които преди години са положили огромни усилия да го излекуват от рак. Капитан Мур започна кампания за набиране на средства, а срещу това обеща да направи 100 обиколки на градината в дома си в Марстън Мортейн преди своя 100-годишен юбилей на 30 април. Това, че бившият военен се придвижва много трудно и използва специална проходилка, нямаше значение – Том Мур постави рекорд на Гинес със събраната сума за толкова кратко време.

„Създадохте канал, който да позволи на милиони хора да кажат от сърце „благодаря“ на невероятните мъже и жени от Националната здравна служба, които вършат най-удивителната работа и с чийто кураж, с чиято страст, накрая ще победим коронавируса“, каза Борис Джонсън.

„От няколко години съществува традиция министър-председателят да отделя от времето си всеки ден, за да благодари на някого за услугите към останалите, да го определи като източник на светлина. Капитан Том, ето това сте вие. Лъч светлина в животите на всички нас“, обърна се премиерът към 100-годишния ветеран от войната.

Том Мур се радва на още почести - неговата титла вече е почетен полковник на Колежа на армейската фондация. Началникът на Генералния щаб го приветства и го определи като "вдъхновение и модел за подражание на поколенията". "Това е заслужено повишение, което е одобрено от всички рангове. Честит рожден ден, капитан Том!".

А два военни самолета прелетяха над дома на Том Мур сутринта на 30 април, като по този начин британската армия чества специалния му повод.

Капитан Мур е обичан от всички. На 29 април, ден преди юбилея му, той получи хиляди поздравителни картички и писма. Те напълниха цяла зала в училището в Бедфорд, което бе затворено заради пандемията. Мястото за картичките дори не бе достатъчно и доста от тях бяха „насядали“ на чиновете на втория етаж на голямата аула.

Освен всичко друго, капитан Мур постигна още един рекорд. Преди дни той стана най-възрастният изпълнител, изкачвал се на първо място в музикалната класация на Великобритания.

Ветеранът от войната записа парчето You’ll Never Walk Alone в колаборация с британския актьор и музикант Майкъл Бол и няколко медици от Националната здравна служба "Voices of Care".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Филмът "Анатомия на едно падане" триумфира на "френските Оскари"

Сандра Хюлер грабна приза за най-добра актриса

18:09 - 24.02.2024
Важно днес

Съдът пусна на свобода актьора Христо Шопов. Заплашил съседката си не с пистолет, а с ключове

Христо Шопов излиза от ареста срещу подписка

17:12 - 24.02.2024
Политика

България е все по-близо до еврозоната. Василев очаква и последният критерий да бъде изпълнен тази година

Финансовият министър вярва, че и еврозоната, и ротацията ще се случат

15:55 - 24.02.2024
Европейски дневници

Сухопътният Шенген и други български мечти. Илхан Кючюк отговаря на Gen Z

Евродепутатът Илхан Кючюк за полурадостта от Шенген

15:07 - 24.02.2024
Важно днес

Европейските лидери са в Киев. Обещаха подкрепа за Украйна, докато тя не стане "окончателно свободна"

Зеленски вярва, че Украйна е 730 дни по-близо до победата

15:06 - 24.02.2024
Важно днес

Протоколът от срещата в "Пирогов" е подправен, махнати са скандалните реплики срещу близките на Даная

Официалният документ описва срещата от скандалния запис в "Пирогов", но изпуска важни детайли

14:03 - 24.02.2024
Важно днес

Борисов видя Петков като "брилянтен стратег" и поиска властта да се подели 50:50

Той иска равно представителство в министерствата и останалите агенции

11:31 - 24.02.2024
Важно днес

Радев с нови критики към управляващите: "Ту се обичат, ту се изобличават взаимно"

Радев продължава с нападките си към управляващото мнозинство

10:26 - 24.02.2024
GEN Z дневници

Vol.10: Никой не гледа "Ергенът", от Disney до Харвард, истината за Tinder

И тази година никой не гледа "Ергенът" - но всички говорят за него

10:00 - 24.02.2024