В началото той си мислеше, че ще събере няколко хиляди паунда, с които да подпомогне британските медици, заразени с коронавируса. Благотворителната му кауза обаче надмина и най-смелите му представи – само за няколко седмици сумата стана 29 милиона. И всичко това – преди да навърши 100 години.

Днес, на 30 април, капитан Том Мур празнува своя юбилей, а аргументът за това, че е национален герой, е обръщението на премиера Борис Джонсън, който записа специално видео за рождения му ден.

„Капитан Том, знам, че говоря от името на цялата страна, когато казвам, че ви пожелаваме честит стотен рожден ден“, каза министър-председателят на Обединеното кралство.

„Вашите героични усилия повдигнаха духа на цялата нация. Мисля, че за първи път чух за вашата мисия, когато бяхте събрали един милион паунда, което, само по себе си, е невероятно. Сега направихте възможно най-уникалната щедрост, събирайки над 29 милиона паунда, с които подкрепихте най-близката до сърцата ни кауза“, сподели Джонсън.

Ветеранът от британската армия си беше поставил за цел да върне жеста на медиците, които преди години са положили огромни усилия да го излекуват от рак. Капитан Мур започна кампания за набиране на средства, а срещу това обеща да направи 100 обиколки на градината в дома си в Марстън Мортейн преди своя 100-годишен юбилей на 30 април. Това, че бившият военен се придвижва много трудно и използва специална проходилка, нямаше значение – Том Мур постави рекорд на Гинес със събраната сума за толкова кратко време.

„Създадохте канал, който да позволи на милиони хора да кажат от сърце „благодаря“ на невероятните мъже и жени от Националната здравна служба, които вършат най-удивителната работа и с чийто кураж, с чиято страст, накрая ще победим коронавируса“, каза Борис Джонсън.

„От няколко години съществува традиция министър-председателят да отделя от времето си всеки ден, за да благодари на някого за услугите към останалите, да го определи като източник на светлина. Капитан Том, ето това сте вие. Лъч светлина в животите на всички нас“, обърна се премиерът към 100-годишния ветеран от войната.

Том Мур се радва на още почести - неговата титла вече е почетен полковник на Колежа на армейската фондация. Началникът на Генералния щаб го приветства и го определи като "вдъхновение и модел за подражание на поколенията". "Това е заслужено повишение, което е одобрено от всички рангове. Честит рожден ден, капитан Том!".

А два военни самолета прелетяха над дома на Том Мур сутринта на 30 април, като по този начин британската армия чества специалния му повод.

Капитан Мур е обичан от всички. На 29 април, ден преди юбилея му, той получи хиляди поздравителни картички и писма. Те напълниха цяла зала в училището в Бедфорд, което бе затворено заради пандемията. Мястото за картичките дори не бе достатъчно и доста от тях бяха „насядали“ на чиновете на втория етаж на голямата аула.

Освен всичко друго, капитан Мур постигна още един рекорд. Преди дни той стана най-възрастният изпълнител, изкачвал се на първо място в музикалната класация на Великобритания. 

Ветеранът от войната записа парчето You’ll Never Walk Alone в колаборация с британския актьор и музикант Майкъл Бол и няколко медици от Националната здравна служба "Voices of Care".
 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Най-новият милиардер в Космоса: Бивш барабанист, който си търсеше половинка за пътуване до Луната

Юсаку Маезава е основател на най-големия японски ритейлър

Калина Константинова е номинирана за вицепремиер

Очаква се тя да отговаря за "дигиталната трансформация на държавната администрация"

БФС се намеси в сагата с АМ "Хемус": Спря правата на съдия, обвинен в изпиране на 53 млн. лв.

Става въпрос за Борислав Колев, който е топ рефер по футзал

Край на ерата "Меркел": Олаф Шолц официално е новият канцлер на Германия

Той ще предвожда тройната коалиция между Социалдемократите, "Зелените" и "Свободните демократи"

Какво търси България в Google през 2021 г.

От Кирил Петков и "зелен сертификат" до турския сериал "Безмилостен град"

Да уволниш 900 души с едно обаждане по Zoom: Скандалът с Better Mortgage

"Ако участвате в този разговор, значи сте част от злополучната група служители, които ще бъдат уволнени"