В началото той си мислеше, че ще събере няколко хиляди паунда, с които да подпомогне британските медици, заразени с коронавируса. Благотворителната му кауза обаче надмина и най-смелите му представи – само за няколко седмици сумата стана 29 милиона. И всичко това – преди да навърши 100 години.

Днес, на 30 април, капитан Том Мур празнува своя юбилей, а аргументът за това, че е национален герой, е обръщението на премиера Борис Джонсън, който записа специално видео за рождения му ден.

„Капитан Том, знам, че говоря от името на цялата страна, когато казвам, че ви пожелаваме честит стотен рожден ден“, каза министър-председателят на Обединеното кралство.

„Вашите героични усилия повдигнаха духа на цялата нация. Мисля, че за първи път чух за вашата мисия, когато бяхте събрали един милион паунда, което, само по себе си, е невероятно. Сега направихте възможно най-уникалната щедрост, събирайки над 29 милиона паунда, с които подкрепихте най-близката до сърцата ни кауза“, сподели Джонсън.

Ветеранът от британската армия си беше поставил за цел да върне жеста на медиците, които преди години са положили огромни усилия да го излекуват от рак. Капитан Мур започна кампания за набиране на средства, а срещу това обеща да направи 100 обиколки на градината в дома си в Марстън Мортейн преди своя 100-годишен юбилей на 30 април. Това, че бившият военен се придвижва много трудно и използва специална проходилка, нямаше значение – Том Мур постави рекорд на Гинес със събраната сума за толкова кратко време.

„Създадохте канал, който да позволи на милиони хора да кажат от сърце „благодаря“ на невероятните мъже и жени от Националната здравна служба, които вършат най-удивителната работа и с чийто кураж, с чиято страст, накрая ще победим коронавируса“, каза Борис Джонсън.

„От няколко години съществува традиция министър-председателят да отделя от времето си всеки ден, за да благодари на някого за услугите към останалите, да го определи като източник на светлина. Капитан Том, ето това сте вие. Лъч светлина в животите на всички нас“, обърна се премиерът към 100-годишния ветеран от войната.

Том Мур се радва на още почести - неговата титла вече е почетен полковник на Колежа на армейската фондация. Началникът на Генералния щаб го приветства и го определи като "вдъхновение и модел за подражание на поколенията". "Това е заслужено повишение, което е одобрено от всички рангове. Честит рожден ден, капитан Том!".

А два военни самолета прелетяха над дома на Том Мур сутринта на 30 април, като по този начин британската армия чества специалния му повод.

Капитан Мур е обичан от всички. На 29 април, ден преди юбилея му, той получи хиляди поздравителни картички и писма. Те напълниха цяла зала в училището в Бедфорд, което бе затворено заради пандемията. Мястото за картичките дори не бе достатъчно и доста от тях бяха „насядали“ на чиновете на втория етаж на голямата аула.

Освен всичко друго, капитан Мур постигна още един рекорд. Преди дни той стана най-възрастният изпълнител, изкачвал се на първо място в музикалната класация на Великобритания.

Ветеранът от войната записа парчето You’ll Never Walk Alone в колаборация с британския актьор и музикант Майкъл Бол и няколко медици от Националната здравна служба "Voices of Care".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Русия ще забрани на мъжете във военна възраст да напускат страната

Мъжете на наборна възраст няма да могат да напускат страната след 28 септември

Надежда Йорданова: Не можем да отлагаме съдебната реформа, докато се събере конституционно мнозинство

Загубеното темпо за промени в антикорупционното законодателство беше грешка, казва бившата министърка на правосъдието от "Демократична България"

Кандидати на ДБ са привикани в полицията по сигнал на ГЕРБ, обучавали хората как се гласува с машини

Всяка партия разполага с по две машини, с които да обучава хората как да гласуват с тях, но изглежда от ГЕРБ виждат това като проблем.

"Нека пее в Москва": Полша не иска Роджър Уотърс заради изказванията му за войната в Украйна

Полша отмени концертите на изпълнителя след коментарите му за войната

Борисов отказа предизборен дебат с Петков и Василев: Бих дебатирал с всеки, но не и с вас

Борисов казва, че не може да участва в дебат с "хората, организирали ареста му"

"Демократична България" внася 25 "разумни" решения за страната още в първия ден на новия парламент

Приоритети на ДБ са в различни сектори, включително енергетика, съдебна реформа, здравеопазване и дигитализация

17-годишен чужденец е обвинен за атаката с нож срещу ученик в центъра на София (Обновена)

Прокуратурата е повдигнала обвинение срещу извършителя, който е 17-годишен чужд гражданин