Снимка: © Getty Images

Над 40% от пълнолетните българи, които все още не са се ваксинирали, смятат, че „рано или късно“ ще им се наложи да си поставят доза от препарат срещу Covid-19, ако искат да се върнат към нормалния живот.

Това показват обобщените резултати от проучване на „Екзакта Рисърч Груп“, проведено в периода 12-20 март тази година. Интервюирани са 1005 души във възрастовата група 18+, като анкетата е проведена в 90 населени места в страната.

6,7% от респондентите са отговорили, че вече са се ваксинирали срещу коронавирус, а други 15,5% казват, че са се записали за ваксинация и изчакват реда си.

Делът на тези, които смятат, че имунизацията е наложителна, за да могат отново да пътуват и работят нормално, е 40,6%. Това означава, че общо близо 63 на сто от интервюираните българи смятат, че ваксината е пътят към нормален живот, обобщават социолозите.

(Натиснете върху изображението за по-голям размер)

37,2% от респондентите посочват, че няма да се ваксинират при никакви обстоятелства. Най-често те са на възраст под 40 г. и жители на малките градове и села в страната.

Сред посочилите, че са се ваксинирали, са най-вече жители на София, граждани с висше образование и хора на възраст между 40 и 50 години, както и лица в групата 60+. Сред изчакващите реда си за имунизация има най-много граждани на столицата и хора над 30 години.

„Нагласите за ваксиниране сред българите търпят развитие на фона на нестихващата пандемия и постоянно нарастващия брой на заразените у нас от началото на месец март“, пишат авторите на проучването.

Те отбелязват, че сравнението между това и предишни проучвания показва, че колебаещите се вече все повече възприемат ваксинирането като начин за водене на нормален живот. „Може да се очаква, че нагласите по отношение на ваксинирането ще продължат да се променят именно в тази посока“.

Ваксинациите продължават с 12 436 поставени дози за изминалото денонощие, от които най-много на Pfizer/BioNTech (5707). От AstraZeneca са поставени близо 5 хиляди, а от Moderna – над 1700. Общо имунизираните с поне една доза у нас са 388 805 души, а 78 390 от тях са напълно ваксинирани.


Формулата на британския успех с ваксините? "Капитализмът и алчността", според Борис Джонсън

България е начело по смъртност от Covid в Европа: Властите се оправдаха с "малкото тестове"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти