Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън стана обект на критики, след като The Sun разпространи информация за негови коментари по повод ваксинационната кампания за Covid-19, направени по време на вътрешнопартийна онлайн среща.

Според британския таблоид - Джонсън е разговарял с депутати от неформалната група в Консервативната партия "Комитет 1922" малко след като даде пресконференция по повод първата годишнина от налагането на извънредно положение във Великобритания заради пандемията.

Публичното му обръщение към нацията беше белязано от призиви за предпазливост пред все още нерешения проблем с Covid-19 и поздравления за приноса на лекарите и работниците в сферата на услугите от основна обществена необходимост.

Малко по-късно обаче, по време на затворената среща на консервативните депутати, Джонсън си е позволил доста по-свободна и директна реплика:

"Причината, поради която имаме успех с ваксинирането, е капитализмът и алчността, приятели", е казал премиерът според цитата на The Sun. След това самият той е взел думите си назад: "Всъщност, съжалявам, че го казах. Забравете, че го казах".

От "Даунинг стрийт" 10 отказват да коментират съдържанието на видеоконферентната връзка с представителите на парламентарната група, но не отричат, че Джонсън е направил подобни забележки.

В основата на предварителната подготовка и успешната ваксинационна кампания на Великобритания наистина стои човек с дълбоко разбиране за капитализма - 54-годишната Кейт Бингам.

Преди да влезе във ваксинационния щаб в края на април 2020 г., тя работи като управляващ директор на фонда за рискови инвестиции SV Health Investors в продължение на три десетилетия.

Тя се казва Кейт Бингам и на нея милиони британци дължат ваксините си

Портфолиото на фонда включва 2 млрд. долара финансиране за различни биотехнологични и медицински проекти, а Кейт Бингам има лични контакти с мениджърите на някои от най-големите фармацевтични компании в света.

Завършила е биохимия в Оксфорд, след което продължава образованието си в Harvard Business School.

Екипът й се възползва от предимството на Великобритания в индустрията: два от най-големите глобални играчи във фармацевтиката са GlaxoSmithKline и AstraZeneca. Бингам признава, че ако Великобритания не разполагаше с предварителни условия за национално производство на ваксини, щеше да се намира в много по-слаба позиция.

Изтичането на информация от вътрешнопартийната среща се случва само ден преди министър-председателят да се яви на изслушване пред парламентарна анкетна комисия, пред която ще отговаря за правителствените мерки по време на Covid-пандемията и икономическата политика в кризата.

Според Sky News в собствената група на Джонсън назрява конфликт заради гласуването на поредния пакет с ограничителни мерки преди разпускането на парламента във Великденска ваканция.

Във вторник Великобритания почете паметта на хората, изгубили живота си по време на пандемията от Covid-19.

Самият Борис Джонсън, който прекара болестта в болница през април 2020 г., коментира пред журналисти, че ще помни избухването на пандемията до края на живота си като "изключително труден и напрягащ период".

"Поглеждайки назад, вероятно има много неща, които ни се иска да знаехме и да бяхме направили по-различно, защото тогава се борехме с ново заболяване при много различни обствоятелства, отколкото предходните правителства биха могли да си представят", каза още той пред журналистите.


Новият Covid-план в Англия: Почивките в чужбина се забраняват със закон, глобата е 5000 паунда

Урокът от Израел и Великобритания, който България не научи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Салман Рушди беше нападнат с нож по време на лекция

Нападателят на автора на "Сатанински строфи" е задържан

Българите в чужбина ще гласуват в 733 секции на 2 октомври

На последните избори бяха отчетени 225 785 гласа от чужбина

Бизнесът обвини "Булгаргаз", че купува газ с надценки за септември

Според служебния министър - сделката е станала на "доста добра цена"

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени