Снимка: © Getty Images

Британският премиер Борис Джонсън стана обект на критики, след като The Sun разпространи информация за негови коментари по повод ваксинационната кампания за Covid-19, направени по време на вътрешнопартийна онлайн среща. 

Според британския таблоид - Джонсън е разговарял с депутати от неформалната група в Консервативната партия "Комитет 1922" малко след като даде пресконференция по повод първата годишнина от налагането на извънредно положение във Великобритания заради пандемията. 

Публичното му обръщение към нацията беше белязано от призиви за предпазливост пред все още нерешения проблем с Covid-19 и поздравления за приноса на лекарите и работниците в сферата на услугите от основна обществена необходимост.

Малко по-късно обаче, по време на затворената среща на консервативните депутати, Джонсън си е позволил доста по-свободна и директна реплика: 

"Причината, поради която имаме успех с ваксинирането, е капитализмът и алчността, приятели", е казал премиерът според цитата на The Sun. След това самият той е взел думите си назад: "Всъщност, съжалявам, че го казах. Забравете, че го казах". 

От "Даунинг стрийт" 10 отказват да коментират съдържанието на видеоконферентната връзка с представителите на парламентарната група, но не отричат, че Джонсън е направил подобни забележки. 

В основата на предварителната подготовка и успешната ваксинационна кампания на Великобритания наистина стои човек с дълбоко разбиране за капитализма - 54-годишната Кейт Бингам.

Преди да влезе във ваксинационния щаб в края на април 2020 г., тя работи като управляващ директор на фонда за рискови инвестиции SV Health Investors в продължение на три десетилетия.

Тя се казва Кейт Бингам и на нея милиони британци дължат ваксините си

Портфолиото на фонда включва 2 млрд. долара финансиране за различни биотехнологични и медицински проекти, а Кейт Бингам има лични контакти с мениджърите на някои от най-големите фармацевтични компании в света. 

Завършила е биохимия в Оксфорд, след което продължава образованието си в Harvard Business School. 

Екипът й се възползва от предимството на Великобритания в индустрията: два от най-големите глобални играчи във фармацевтиката са GlaxoSmithKline и AstraZeneca. Бингам признава, че ако Великобритания не разполагаше с предварителни условия за национално производство на ваксини, щеше да се намира в много по-слаба позиция. 

Изтичането на информация от вътрешнопартийната среща се случва само ден преди министър-председателят да се яви на изслушване пред парламентарна анкетна комисия, пред която ще отговаря за правителствените мерки по време на Covid-пандемията и икономическата политика в кризата. 

Според Sky News в собствената група на Джонсън назрява конфликт заради гласуването на поредния пакет с ограничителни мерки преди разпускането на парламента във Великденска ваканция. 

Във вторник Великобритания почете паметта на хората, изгубили живота си по време на пандемията от Covid-19.

Самият Борис Джонсън, който прекара болестта в болница през април 2020 г., коментира пред журналисти, че ще помни избухването на пандемията до края на живота си като "изключително труден и напрягащ период". 

"Поглеждайки назад, вероятно има много неща, които ни се иска да знаехме и да бяхме направили по-различно, защото тогава се борехме с ново заболяване при много различни обствоятелства, отколкото предходните правителства биха могли да си представят", каза още той пред журналистите. 


Новият Covid-план в Англия: Почивките в чужбина се забраняват със закон, глобата е 5000 паунда

Урокът от Израел и Великобритания, който България не научи


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Едно убийство между капките

У нас насилието в семейството не е обществена тема, а е рубрика в криминалната хроника

От Скарлет Йохансон до Наоми Осака: Най-влиятелните жени на 2021 г. според FT

Класацията на Financial Times отличи жените-лидери в политиката, спорта, бизнеса и изкуството

Френска шампионка по джудо стана жертва на домашно насилие - но съдът пусна партньора й на свобода

Вълна от недоволство във Франция след скандала с Марго Пино и Ален Шмит

Асен Василев обвърза членството в еврозоната със съдебната реформа

"С текущата съдебна система влизането в еврозоната ще бъде сравнително сложно"

ПП номинира Бойко Рашков за вътрешен министър, но позицията му е под въпрос

Партиите обсъжда още едно ново министерство - на индустрията

47 НС може да въведе изискване за Covid-сертификати

Никола Минчев: Трябва да е ясно, че каквото правило е въведено, трябва да се отнася за всички