Може ли човек да разпространи SARS-Cov2 дори ако е ваксиниран (обяснено като за деца) Снимка: © Getty Images

"Не съм антиваксър, обаче..." - вероятно ще срещнете тази или сходна формулировка в доста коментари из социалните мрежи, които "доброжелателно" внушават недоверие към ваксините срещу Covid-19.

Революционните нови открития при разработките на Pfizer / BioNTech, Moderna, Astra/Zeneca и др. трябваше да дадат ключ за изход от капана на напрежение и несигурност, в който стотици милиони души попаднаха през 2020 г. "Епидемията" от конспиративни теории и слабата публична комуникация от страна на фармацевтичните компании и здравните власти по цял свят обаче са напът да провалят дори този научен пробив.

Колкото повече научният свят бърза да изработи надеждно и безопасно решение на кризата с пандемията, толкова повече нараства подозрителното отношение сред хората.

"Обясни ми го като на 5-годишно дете"

Вакуумът от ясна и достоверна информация все пак се попълва, макар и бавно.

Един от хората, които помагат за тази цел, е Тийган Уол. Ако сте гледали сериали като "Младият Шелдън", "Бил Най иска да спаси света" и образователната поредица "BrainCraft", може би познавате името й. Тя е сред сценаристите, които успяват да провокират интереса на децата към природните науки чрез разказването на истории.

Професионалният път на Уол обаче не тръгва от Холивуд, а от академичните среди. Завършила е икономика, политология и математика през 2010. Интересът й към теорията на игрите, статистиката и бихейвиористичната икономика скоро я насочва към изследвания върху невробиологичните причини за човешкото поведение. Уол е доктор на науките в сферата на изчислителните и невронните системи.

Това, което я провокира да се включи в дебата за ваксините, е колебанието на топ мениджъра на Pfizer при един базов, но важен въпрос - може ли човек, ваксиниран срещу Covid-19, да предаде вируса на друг независимо от собствения си имунитет?

"Мисля, че ще трябва да проверим този въпрос. Не сме сигурни в момента на базата на това, което знаем", е отговорът на Алберт Бурла, главен изпълнителен директор на фармацевтичния гигант в интервю за NBC.

"Това не е изненадващо", реагира Тийган Уол в Twitter, "Фактът, че този въпрос и начинът, по който ваксините действат, се обясняват толкова зле пред обществеността, е позорен". И решава сама да даде отговора "като за 5-годишно дете".

"Всички ваксини са изследвани за едно нещо - колко добра защита осигуряват на хората, така че да не се разболяват и да не умират от Covid-19. При изпитанията на ваксините на Pfizer и Moderna този въпрос се свежда до следното: доколко препаратът предпазва пациента от положителен тест и от проява на симптоми на болестта", посочва тя.

Тийган Уол сравнява имунизирането срещу заразна болест с носенето на ръкавици - предпазните средства не допускат допир на мръсотия до ръцете на човека, но самите ръкавици може да се зацапат от външната си страна.

Първи обнадеждаващи сигнали за лекарство срещу Covid-19

"Коронавирусът прониква в организма на човека най-често през лигавиците (нос, уста, бели дробове, очи), но ваксината - в идеалния случай - създава антитела в кръвта. Това означава, че ако се срещнете с вируса, няма да се разболеете. И все пак може да се окаже, че той е влязъл в носа, устата или дробовете ви. Има много по-малка вероятност да се закашляте (защото няма да се разболеете).

"Но ако се изкашляте или кихнете върху друг човек, има вероятност да прехвърлите вируса върху него. По същия начин - ако носите ръкавици, ръцете ви ще останат чисти, но въпреки това е възможно да разнесете мръсотия", пише Уол.

Надеждата на учените е, че имунитетът ще помогне за намаляването на вирусния товар дори да се стигне до неволно разпространение на заразата от ваксиниран към незащитен човек.

Ако достатъчно голям брой хора се ваксинират, рискът от излагане на зараза с коронавируса ще спадне - съответно, рискът от заболяване и от разпространение на вируса, без човек да е болен сам по себе си, ще бъде ограничен до минимум.

"Ваксината не е панацея за пандемията. Затова ще трябва да носим маски, да спазваме дистанция, да си мием ръцете и да избягваме да докосваме лицето си. Но ако няма ваксина и всеки се разболее от Covid-19, само в САЩ биха загинали близо 6 000 000 души", предупреждава тя.

Прогнозният брой на смъртните случаи при масово ваксиниране с препарат с 90% ефикасност (каквито са предварителните данни на Pfizer) и липса на други предпазни мерки, би бил приблизително 600 000 души. Разликата е огромна.

"Надеждата ни е, че ваксината с 90% ефикасност, комбинирана с останалите ни мерки, няма да позволи на вируса да се разпространява изобщо. Създаването на тези ваксини е много добра новина. Бъдете сигурни, че аз и семейството ми ще се имунизираме, веднага щом дойде нашият ред (ние сме в относително ниска рискова група). Но наличието на ваксини не означава, че ще можете да отидете на купон и след това да се изкашляте върху баба си. Ще трябва да продължим да сме разумни", пише Тийган Уол.

Ваксинирането срещу Covid-19 не означава абсолютна гаранция за защита - означава, че рискът от заболяване е сведен до много ниско ниво в сравнение с настоящата ситуация.


Прочетете още:

Малко ли са за България 125 хиляди дози от Covid-ваксината: Коя държава колко поръча

Защо България ще ваксинира служителите във фермите за норки преди пенсионерите?

Covid-19: Как можем да дарим реконвалесцентна плазма


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

120 млн. лв. инвестиции  и 12 нови магазина планира BILLA в България през 2024 г. 

През март компанията отчита дефлация в цените на стоките на годишна база

16:04 - 24.04.2024
Важно днес

СДВР още не знае кой е посегнал пръв при сбиването на Димитър Стоянов и служителя на НАП

По случая от 22 април сигнал е подала и съпругата на Стоянов

14:45 - 24.04.2024