Защо България ще ваксинира служителите във фермите за норки преди пенсионерите? Снимка: © Getty Images

Медицински професионалисти, социални работници, учители и... персонал на фермите за отглеждане на норки - така изглеждат първите приоритетни групи на Министерството на здравеопазването в плана за ваксиниране срещу Covid-19.

Едва след 80-те служители в производствените бази за кожа от норки графикът предвижда ваксинирането на доставчиците на основни за обществения живот услуги - например, от служителите на АЕЦ "Козлодуй" до водопроводчиците, транспортните служители, производителите на храни и др.

Хората над 65-годишна възраст и хронично-болните здравноосигурени български граждани са в четвъртата приоритетна група.

"На всеки, който иска да бъде достатъчно информиран, много ясно трябва да обясним - коя ваксина за кого се препоръчва. Информация, информация, информация. Това, което знаем ние, трябва да го знае обществото", казва премиерът Бойко Борисов по време на блиц-заседание с министъра на здравеопазването.

Въпросът "Защо служителите във фермите за норки ще се ваксинират преди пенсионерите?" обаче остана без отговор по време на едночасовата пресконференция на проф. Костадин Ангелов, доц. Ангел Кунчев и ръководителя на щаба за Covid-имунизациите проф. Красимир Гигов.

Отговорът беше подсказан от здравния министър - заради по-високия риск за разпространение на заразата в тези ферми - но така и не получи допълнително обяснение.

Националният план за ваксиниране срещу Covid-19 също не съдържа мотиви за това разпределение. Посочва се единствено, че "като начало е вероятно да се предлагат само ограничени количества различни ваксини. В резултат на това, следва да се определят приоритетни/целеви групи от населението, които трябва да бъдат ваксинирани първи".

Препоръките са направени от членовете на експертния съвет по имунопрофилактика към Министерство на здравеопазването, Министерство на здравеопазването, Изпълнителна агенция по лекарствата, Национален ваксинационен щаб (НВЩ).

"Приоритизирането на целевите групи се основава на епидемиологични и етични критерии. Определянето на целевите групи и препоръките за ваксинация, ще зависят от посочените в официалната документация на разрешените за употреба ваксини групи от населението, за които е предназначена дадената ваксина", се казва още в плана.

Проблемът с разпространението на SARS-Cov2 сред фермите за норки беше установен първо в Дания, която наложи избиването на цялата популация в производствените бази за кожа (между 15 и 17 милиона животни). Причината: засичането на нова мутация (Cluster 5) на вируса сред животните, за който има данни, че е пренесен и върху хора. Случаи на заболяването сред норки бяха установени и в Швеция, Италия, САЩ и Нидерландия.

Индустрията с производството на кожа от визон в Дания е най-голямата в световен мащаб, а лишаването на страната от планираните продажби се оценява на около 350-400 млн. евро загуби. Правителството предпочете да действа превантивно поради опасения, че мутацията може да компрометира ефикасността на бъдещите ваксини, тъй като реагира по-слабо на антителата.

Вирусът ликвидира индустрия за милиони - фермите за визони на Дания

В средата на ноември бяха проведени нови предварителни изследвания в Дания - този път върху зайци -които показват, че експериментален ваксинационен препарат успява да се справи с щама Cluster 5. Всички анализи са на ранен етап и все още не е ясно дали имунитетът при хората ще бъде достатъчно висок, но междувременно Нидерландия също реши да вземе превантивни мерки и да закрие над 100 ферми в срок от няколко месеца.

Най-големият производител на кожа от норки в България е компанията "Фармпро" ООД, чиято база се намира в близост до старозагорското село Маджерито.

Дружеството е мажоритарна собственост на Станислав Лука Ангелов, като съдружниците му са неговият братовчед Иван Ангелов и чичо Ангел Ангелов.

Ангел Ангелов и неговият брат Лука Ангелов (баща на Станислав Ангелов) са съсобственици на птицекланицата "Градус", производителя на олио "Бисер Олива" и др.

Според данните на Търговския регистър - към септември 2020 г. фермата за норки е разполагала с 43 социално-осигурени служители. Според МЗ - общият брой на подлежащите на ваксиниране срещу Covid-19 работници във ферми за норки са 80.

Производството на кожа от норки е бизнес, който провокира сериозно недоволство и протести от страна на природозащитни организации. През 2019 г. в Народното събрание беше внесена подписка с искания за забрана на отглеждането на животни с цел избиване и обработка на кожата.

В разследване на bTV Репортерите от миналата година се показваше, че жителите на населените места около фермата се оплакват от това, че избягали норки нападат стопанствата им - според свидетелствата на местен жител, имало договорка между земеделците да "предават хванатите норки на фермата, а в замяна да получават живи пилета".

Според данни на инициативата "Забрана на добива на ценни кожи в България" от 2019, в страната се отглеждат 130 000 животни. Финансовите отчети на фермата в Търговския регистър показват, че въпреки високите приходи, компанията завършва годината на счетоводна загуба от 2012 г. насам.

Вместо да се предприеме подходът на Дания и да се сложи (временна) забрана за развъждането на норки в условията на пандемията - собствениците на фермите ще получат привилегирован достъп до ограничения брой на новите ваксини.

Европейският център за превенция на заболяванията (ECDC) публикува препоръки в средата на ноември, в които предупреждава, че преносът на Covid-19 сред животните може да ускори развитието на мутации на вируса, след което той да се върне и сред хората.

ECDC прави анализа си на база на датския казус, като посочва, че "появата на вирусен резервоар сред норките може да доведе до увеличение на проблематичните вирусни вариации в бъдеще".

"В момента има високо ниво на несигурност и са нужни допълнителни проучвания относно характера на тези мутации и последиците им върху проблемите, свързани с ефикасността на ваксините, повторните инфекции и нивото на усложнения от вируса", казват от агенцията. Препоръката им към европейските правителства е да предприемат превантивни мерки във фермите за животни - включително да тестват служителите им и да изследват секвенциите на вирусите им, ако дадат положителна проба за Covid-19. Препоръчват се и тестове на животните, както и допълнителни предпазни мерки за недопускане на прескачане на вируса от норки към хора.

По план: ваксинирането против Covid-19 в България ще бъде доброволно и безплатно за пациентите.


Прочетете още:

Държавата отпуска милиони за реклама на зимните курорти в опит да спаси ски сезона


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024
Технологии

Топ футболни клубове търсят таланти с AI приложение

aiScout позволява на амбициозни футболисти да участват във виртуални изпитания на професионални клубове

15:47 - 18.03.2024
Важно днес

Почина Ангел Марин

Той беше вицепрезидент на България по време на двата мандата на Георги Първанов

14:49 - 18.03.2024
Важно днес

Ивайло Цветков - Нойзи получи условна присъда за шофиране в нетрезво състояние

Прокуратурата му е предложила 10 месеца условно с 3-годишен изпитателен срок

14:10 - 18.03.2024