Малко ли са за България 125 хиляди дози от Covid-ваксината: Коя държава колко поръча Снимка: © Getty Images

България направи първа поръчка от 125 хиляди дози от Covid-ваксината на Pfizer/BioNTech и очаква те да пристигнат до края на годината или в началото на 2021 г. Оказа се, че тя ще стигне само за ваксиниране на половината от групата, която ще е в първа фаза на имунизирането – медиците. Ваксината трябва да се постави два пъти на всеки човек (с интервал от 21 дни), като всеки брой съдържа в себе си две дози. Това означава, че с първите дози страната ни ще може да ваксинира 125 хиляди души.

Малко или много е това? От първата поръчка ще може да се възползва 1,78% от населението на държавата. За справка – 4,67% от гърците се очаква да бъдат ваксинирани в тяхната първа фаза, както и 5,68% от австрийците.

Европейската комисия съобщава в свой документ от 15 октомври, че всички страни членки „ще имат достъп до ваксини срещу Covid-19 по едно и също време и на база на броя на населението си“. „Общият брой на ваксините ще бъде лимитиран в първоначалните фази на разпространение, след което производството и дистрибуцията ще се увеличат“, гласи още докладът, цитиран от сайта на Комисията.

Първите Covid-ваксини у нас ще са за половината от медицинския персонал

Тя подписа договор за доставка на 300 милиона дози от ваксината на Pfizer/BioNTech, която е с 95-процентова ефикасност.

Гърция обаче е поръчала повече ваксини от България. В първата фаза на имунизиране страната ще ваксинира 500 хиляди души. Това ще се случи през януари, обяви преди две седмици премиерът Кирякос Мицотакис, цитиран от „Ethnos“. Населението на Гърция е 10,7 млн. души.

Преди няколко дни Австрия също представи своя план за ваксинация срещу коронавирус. Страната с население 8,8 млн. души очаква да получи около един милион дози от препарата, за да започне първа фаза на имунизации през януари 2021 г. Това обявиха канцлерът Себастиан Курц и здравният министър Рудолф Аншобер, цитирани от The Local. Те предвиждат при първата доставка да се поставят ваксини на 500 хиляди души (по две дози на човек), а по-късно очакват общият брой на дозите да достигне до 24 млн.

Словакия намали Covid-заразата с масово тестване, Австрия ще я последва. А България?

България също очаква да получи около 12-13 милиона дози, за да може да тества евентуално цялото население. Все още обаче не е обявено на какви етапи ще пристигат препаратите.

За справка – Франция очаква да имунизира 650 хиляди възрастни в старческите домове в първа фаза на ваксинирането, предаде France 24. Това представлява около един процент от населението на страната – тук стойностите са близки до тези на България.

А Испания, която е с население от 47 млн., очаква да имунизира около 2,5 млн. души в първата фаза между януари и март.

Междувременно Великобритания (с население 66,6 млн.), която първа одобри препарата на Pfizer/BioNTech, ще получи първите дози този месец и ще започне имунизация на 400 хиляди души.

Зад цифрите обаче стои и един проблем – фармацевтичните компании Pfizer и BioNTech намалиха наполовина целта си за брой дози от ваксината до края на 2020 г. Първоначално тя бе 100 млн., а сегашната е 50, а това означава, че ще има готов препарат за 25 млн. души (заради нуждата от две дози). Причината – проблеми с веригата за доставка на суровини и материали. Все пак компаниите очакват до края на 2021 да са произвели над 1 милиард дози.

Защо България ще ваксинира служителите във фермите за норки преди пенсионерите?

За понижаването на целите от Pfizer са обявили пред The Wall Street Journal. Взели са това решение в началото на ноември. Сега говорител на фармацевтичната компания потвърди новината пред Reuters.

"Закъсняхме. Някои първи пратки със суровини не отговаряха на стандартите. Поправихме ги, но изтече времето да постигнем прогнозните доставки за тази година“, казва източникът на агенцията. Всичко това със сигурност ще окаже влияние върху броя на дозите, поръчани от всяка страна в ЕС.

За да изпълни изцяло първа фаза от ваксинирането, България се нуждае от около 243 хиляди дози, тъй като толкова са хората от медицинския персонал в страната, обяви здравният министър Костадин Ангелов.

Втората фаза от ваксинирането ще обхване учители и друг педагогически персонал, служители и настанени в социални институции – общо 112 хиляди души. В това число влизат и работещите във фермите за норки - животното, което доказано предава Covid-заразата. Тези служители са 80.

Третата фаза на ваксинирането включва служителите, поддържащи основни за обществения живот дейности като водоснабдяването. Следващата фаза ще е най-мащабна. В нея ще попаднат възрастните над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Тази група е от 1,8 милиона души. Последно ще се ваксинират лицата от уязвими групи от населението.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Противникът на "сглобката" Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024
Живот

Banksy избра Лондон, за да разкрие първата си улична творба за 2024 г.

Мистериозният артист призна, че той е авторът в Instagram

16:28 - 18.03.2024