Снимка: © Getty Images

Първата поръчка от 125 хиляди ваксини на Pfizer/BioNTech ще бъде достатъчна за имунизиране на половината от първата приоритетна група – медицинския и помощен персонал в доболничната и болничната помощ. Това обяви здравният министър Костадин Ангелов, който представи на брифинг Националния план за ваксиниране срещу Covid-19, включващ пет фази.

Ваксината се поставя двукратно - с период между двете дози 21 дни. Всеки брой съдържа в себе си и двете дози, необходими за цялостната имунизация, което означава, че в първа фаза в страната ни ще се ваксинират 125 хиляди души.

Първите ваксини трябва да пристигнат у нас до края на годината. Пред най-голяма „спешност“ от ваксиниране са 243 600 души, смятат от правителството. Това са лекари, специалисти по здравни грижи, зъболекари, фармацевти, помощен персонал и др.

Втората фаза от ваксинирането ще обхване учители и друг педагогически персонал, служители и настанени в социални институции – общо 112 хиляди души. В това число влизат и работещите във фермите за норки - животното, което доказано предава Covid-заразата. Тези служители са 80.

Третата фаза на ваксинирането включва служителите, поддържащи основни за обществения живот дейности като водоснабдяването. Следващата фаза ще е най-мащабна. В нея ще попаднат възрастните над 65-годишна възраст и тези с хронични заболявания. Тази група е от 1,8 милиона души. Последно ще се ваксинират лицата от уязвими групи от населението.

Възможно количеството от 125 хиляди дози до края на годината да бъде намалено, защото производителят редуцира наполовина плановете си за първоначални доставки заради проблеми с осигуряването на суровини, обясниха здравните власти.

Създава се и Координационен щаб за изпълнение на ваксинацията срещу Covid-19. Негов началник е директорът на БЧК д-р Красимир Гигов. В него влиза и главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Там попадат още представители на МВР – зам.-главният секретар Стоян Темелакиев и полковник доц. Андрей Галев от ВМА, изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов, шефът на дирекция „Болнична помощ“ в НЗОК д-р Страшимир Гинев. В щаба влизат и зам.-председателят на БЛС д-р Николай Брънзалов, д-р Велин Камеонов, управителят на „БулБио“ д-р Румен Кофинов и още медицински специалисти.

Първото съвещание на щаба ще е в петък от 15 ч. Основните му цели са логистика – приемане, съхраняване, разпределение на ваксините, спазване на условията на компаниите, предоставили препаратите. Друга от целите е осигуряване на екипи за самата ваксинация.
 

Словакия намали Covid-заразата с масово тестване, Австрия ще я последва. А България?

За реализацията на програмата България ще бъде разделена на 6 региона. София-град няма да е отделен регион, а влиза в областта заедно с Перник, Кюстендил и Благоевград.

По региони - отговорните за ваксинацията здравни инспекции ще са РЗИ-Враца (първи регион), РЗИ-Велико Търново (втори), РЗИ-Варна (трети), РЗИ-София (четвърти), РЗИ-Пловдив (пети) и РЗИ-Бургас (шести). Ваксината ще е безплатна и поставянето ѝ ще бъде доброволно.

Междувременно главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев даде обнадеждаващи новини за резултатите от частичния локдаун. Страната ни е паднала с едно място - от 12-о до 11-о - сред европейските държави, що се отнася по заболеваемост на 100 хиляди души за изминалите 2 седмици. "Положителните промени са толкова крехки, че не смеем да се зарадваме. Но има първи признаци, двуседмичната заболяемост падна под 600 на 100 хиляди души. По смъртност обаче оставаме първи в Европа (с 26 починали от Covid на 100 хиляди).

"Имаме плато от една седмица и има леко движение надолу. Много е рано да се правят изовди. Мерките обаче ще дадат добри резултати, стига да ги спазваме. Област Кърджали излезе от червената зона и това е първата област у нас, която вече не се намира в опасния сектор. В Габрово, например, заболеваемостта е 11 пъти по-висока от тази в Кърджали".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията