Снимка: © Getty Images

Трябва ли да се извърши масово тестване на населението в България? Този въпрос така и не получи точен отговор по време на Covid-пандемията. През пролетта се проведе тестване в няколко града като Банско и Бургас, както и сред различни групи от населението, но след това здравните експерти по-скоро застанаха зад тезата, че масов скрийнинг не е нужен.

Словакия обаче може да служи за пример, тъй като проведе масово тестване в две фази и намали разпространението на коронавируса. Страната взе антигенни проби от близо две трети от своето 5,5-милионно население, а примерът ѝ ще бъде последван от Австрия. Нейното население е над 8,8 млн. души – с около 1,8 млн. повече от българското.

Предварителната фаза от тестването в Словакия се проведе на 31 октомври и 1 ноември. Тогава хората между 10 и 65 години, които не желаеха да дават проби, бяха посъветвани да се изолират в домовете си. Седмица по-късно страната повтори „упражнението“, този път в по-голям мащаб. Направи го пак и следващия уикенд.

Премиерът на Словакия Игор Матович обяви, че разпространението на инфекцията в регионите, където населението е било тествано с антигенни проби два пъти, е намаляло наполовина. Затова, според него, този процес е „ефективно средство за борба с пандемията“.

„Когато дадох идеята за масово тестване… се появиха всякакви твърдения. Имаше и такива, че това е абсолютна глупост и само може да влоши ситуацията“, каза той в средата на ноември, цитиран от Financial Times. „Резултатите? Над всички очаквания. Можем да кажем след втората фаза на процедурата, че масовото тестване може да намали инфекциите за седмица с 55%. А това е невероятно“.

Според данни от здравното министерство на страната – в първата фаза са били тествани 2,05 млн. души, а откритите инфекции са 13 509. Второто масово тестване с антигенни проби се е провело сред 3,62 млн. души, а положителните тестове са били 38 359. Това прави близо 52 хиляди положителни проби. Правителството съобщава, че някои хора са участвали и в двете фази, като общо 91% от населението е преминало процедурата.

Ако се вземе под внимание и предварителната фаза преди двете тествания, общият брой на инфектираните е бил 57 462 души. Те са били поставени под карантина. А към онзи момент в страната са били отчетени около 77 хиляди положителни PCR проби (от началото на пандемията).

Основните проблеми са били логистични, но военните са се включили в процеса и са го изпълнили успешно. Всеки регион е отворил няколко пункта, които са работели през уикендите от 7 ч. до 22 ч. През всяка станция са преминавали около 35 души на час. А на пункт е имало четирима медици – лекари, медицински сестри и други, полицай и офицер, съобщава СЗО-Словакия.

Някои експерти в страната – като проф. Владимир Кчмери – са по-скептично настроени към този начин за борба с пандемията, тъй като според него антигенните тестове могат да дадат фалшив негативен резултат. Други посочват, че 55-процентното намаляване на разпространението на заразата не може да е свързано само с масовото тестване, а за това са помогнали и стриктните ограничителни мерки.

Според данни на ECDC от 3 декември – Словакия е отчела 354,3 нови случая на Covid на 100 хиляди от населението в предходните две седмици. Броят на смъртните случаи е 5,9 на 100 хиляди. За справка – България остава първа по смъртност в Европа с 26 жертви на 100 хиляди души, както и с над 591 заразени на сто хиляди.

Масово тестване с антигенни проби започва и в Австрия, която вече излезе от своя локдаун, наложен през ноември. Още тогава канцлерът Себастиан Курц каза, че ще бъде предприет словашкия модел за справяне с пандемията, за да се установи точна епидемиологична картина на заболяването в страната.

„Нека се осмелим да погледнем и отвъд нашите граници“, каза той. „Подготвяме същия процес – ще проведем подобни тестове след края на „локдауна“. С антигенните тестове могат да се тестват милиони“.

Подготовката за масовото тестване започна на 1 декември в малкото градче Анаберг-Лунгьоц, близо до Залцбург. Правителството е поръчало 10 милиона бързи теста с цел да изследва значителна част от почти 9-милионното население в два етапа. Първият от тях започва на 4 декември във Виена, Тирол и Форарлберг.

Според правителството – първите тествани ще бъдат учителите и преподавателите в детските градини, както и хората на първа линия, после следват полицаите, а на 19 и 20 декември предстои вземането на проби от почти цялото население. В различните области тестването започва по различно време.

Канцлерът Себастиан Курц призова хората да се включат в доброволната програма, като настоя, че откриването на много случаи на коронавирус би помогнало за облекчаване на сегашните карантинни мерки.

След края на локдауна Австрия отчита 749,8 заразени с коронавирус на 100 хиляди от населението в предходните 2 седмици, а жертвите са 15,8 на сто хиляди.

Масовото тестване след локдаун може да се окаже успешна мярка за добиване на представа как се развива пандемията и за установяване на евентуална скрита заболеваемост. Разбира се, за него са нужни много ресурси. 

Първите Covid-ваксини у нас ще са за половината от медицинския персонал

Строгите мерки в България ще бъдат смекчени на 21 декември и здравните власти очакват ефектите да се появят именно към края на този период. Засега обаче за подобни процедури като тази в Словакия и Австрия не се говори. „Случаите на новозаразените ще намалеят наполовина в рамките на две седмици“, каза преди няколко дни директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов пред БНТ. „Прекалено рано е за масово тестване“.


Прочетете още:

Президентите Обама, Буш и Клинтън готови да се ваксинират срещу Covid пред камера

България прие Национален план за готовност при пандемия на осмия месец от Covid-епидемията


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2