Снимка: © Getty Images

Американските президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън са готови доброволно да се ваксинират срещу Covid-19 пред камера с цел да уверят обществото в сигурността на ваксината.

Все още предстои САЩ да одобри някоя от ваксините, които към момента показват висока ефективност, но и тримата най-скорошни бивши президенти са уверени, че ако доктор Антъни Фаучи одобри ваксината, то тя ще бъде напълно сигурна за употреба. Обама, Буш и Клинтън се надяват чрез кампанията да повишат увереността сред американския народ и така да убедят максимална част от населението да се ваксинира.

Великобритания първа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Самият Буш се е обърнал към Антъни Фаучи и доктор Дебора Бъркс, която е координаторът на Белия дом за коронавируса, за да разбере как може да помогне в популяризацията на ваксината.

"Преди няколко седмици президентът Буш ме помоли да споделя на доктор Фаучи и доктор Бъркс, че когато дойде моментът, той иска да направи каквото може, за да окуражи сънародниците си да се ваксинират", заяви говорителят му Фреди Форд. "Първо ваксината трябва да бъде окачествена като сигурна и разпределена към приоритетното население. После президент Буш ще изчака своя ред и с удоволствие ще го направи пред камера."

От пресслужбата на Клинтън също изразиха готовността на бившия президент. "Президентът Клинтън със сигурност ще се ваксинира, когато това е възможно, на база на приоритетите, определени от здравните власти. И ще го направи в публична обстановка, ако това ще помогне да призове американците да направят същото."

Обама заяви в интервю за SiriusXM, че ако Фаучи казва, че ваксината е сигурна, той му вярва. "Вярвам напълно на хора като Антъни Фаучи, когото познавам и с когото съм работил. Така че ако Антъни Фаучи ми казва, че ваксината е сигурна и мога да се ваксинирам, да се имунизираш от Covid, абсолютно, ще го направя. Обещавам ви, че когато е налична за хора с по-малък риск, ще се ваксинирам. Може и да го направя по телевизията или да го заснема, за да знаят хората, че се доверявам на науката и че това, на което не се доверявам е да се заразя с Covid."

От подкаста на Бил Гейтс: Защо хората вярват в лъжи и конспиративни теории

Буш и Клинтън и преди са работили заедно по важни инициативи като събирането на средства след урагана Катрина през 2005-а или други благотворителни кампании. Обама също нееднократно е заявявал, че иска да използва годините след президентския си мандат за кампании в полза на обществото. По време на интервюто той говори за реалния проблем, който според него ще създаде евентуалното нежелание на хора от малцинствени групи да се ваксинират срещу коронавирус. "Разбирам исторически защо афро-американската общност би имала известен скептицизъм. Но фактите са, че заради ваксините вече нямаме детски паралич, това е причината много деца да не умират от морбили и едра шарка, и болести, които преди са унщиожавали населения и общности."

Как Доли Партън помогна на Moderna за ваксината срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Нахлуването в LGBT-център "струва" само 3000 лв. глоба на Боян Расате

Съдът не намери основания за по-тежка присъда

Исторически обрат в САЩ: Върховният съд вече не защитава правото на аборт

Щатите вече могат сами да решават дали да забранят напълно абортите

Изтичащият срок за новите пенсии създаде напрежение в Бюджетната комисия

Йордан Цонев се засегна, че "парламентът не е длъжен да работи с форсирана газ"

БСП се ядоса на Слави Трифонов: Няма да позволим да чисти гузната си съвест с лъжи за нас

Лидерът на ИТН обвини и БСП в "национално предателство" след вота за Северна Македония

Резултатите от матурите за 7 клас: Как да проверим оценките по български език и математика

МОН отчита проблемите заради дългото дистанционно обучение на випуска

"Ще говоря аз, ще виждате мен, но ще чувате думите на г-н Слави Трифонов"

ИТН приписа решението за РСМ на "прегръдка" между Христо Иванов, Кирил Петков, Бойко Борисов и Делян Пеевски

МЗ разреши поставянето на втора бустерна доза срещу Covid-19

Но най-малко 4 месеца след ваксинирането с първата бустерна доза

"Възраждане" са използвали парите на депутатите си за дарения вместо за приемни и екипи

Напускането на Елена Гунчева от "Възраждане" освети нов казус с разходите, които партиите правят

Украинските войски напускат Северодонецк след седмици на тежки сражения

Битката в оспорвания град е ключова за Русия и контрола над Донбас