Снимка: © Getty Images

Американските президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън са готови доброволно да се ваксинират срещу Covid-19 пред камера с цел да уверят обществото в сигурността на ваксината.

Все още предстои САЩ да одобри някоя от ваксините, които към момента показват висока ефективност, но и тримата най-скорошни бивши президенти са уверени, че ако доктор Антъни Фаучи одобри ваксината, то тя ще бъде напълно сигурна за употреба. Обама, Буш и Клинтън се надяват чрез кампанията да повишат увереността сред американския народ и така да убедят максимална част от населението да се ваксинира.

Великобритания първа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Самият Буш се е обърнал към Антъни Фаучи и доктор Дебора Бъркс, която е координаторът на Белия дом за коронавируса, за да разбере как може да помогне в популяризацията на ваксината.

"Преди няколко седмици президентът Буш ме помоли да споделя на доктор Фаучи и доктор Бъркс, че когато дойде моментът, той иска да направи каквото може, за да окуражи сънародниците си да се ваксинират", заяви говорителят му Фреди Форд. "Първо ваксината трябва да бъде окачествена като сигурна и разпределена към приоритетното население. После президент Буш ще изчака своя ред и с удоволствие ще го направи пред камера."

От пресслужбата на Клинтън също изразиха готовността на бившия президент. "Президентът Клинтън със сигурност ще се ваксинира, когато това е възможно, на база на приоритетите, определени от здравните власти. И ще го направи в публична обстановка, ако това ще помогне да призове американците да направят същото."

Обама заяви в интервю за SiriusXM, че ако Фаучи казва, че ваксината е сигурна, той му вярва. "Вярвам напълно на хора като Антъни Фаучи, когото познавам и с когото съм работил. Така че ако Антъни Фаучи ми казва, че ваксината е сигурна и мога да се ваксинирам, да се имунизираш от Covid, абсолютно, ще го направя. Обещавам ви, че когато е налична за хора с по-малък риск, ще се ваксинирам. Може и да го направя по телевизията или да го заснема, за да знаят хората, че се доверявам на науката и че това, на което не се доверявам е да се заразя с Covid."

От подкаста на Бил Гейтс: Защо хората вярват в лъжи и конспиративни теории

Буш и Клинтън и преди са работили заедно по важни инициативи като събирането на средства след урагана Катрина през 2005-а или други благотворителни кампании. Обама също нееднократно е заявявал, че иска да използва годините след президентския си мандат за кампании в полза на обществото. По време на интервюто той говори за реалния проблем, който според него ще създаде евентуалното нежелание на хора от малцинствени групи да се ваксинират срещу коронавирус. "Разбирам исторически защо афро-американската общност би имала известен скептицизъм. Но фактите са, че заради ваксините вече нямаме детски паралич, това е причината много деца да не умират от морбили и едра шарка, и болести, които преди са унщиожавали населения и общности."

Как Доли Партън помогна на Moderna за ваксината срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?

Netflix ще покаже скандалното интервю на Даяна - въпреки несъгласието на принц Уилям

Новият сезон на The Crown връща един от най-травмиращите спомени за кралското семейство