Президентите Обама, Буш и Клинтън готови да се ваксинират срещу Covid пред камера Снимка: © Getty Images

Американските президенти Барак Обама, Джордж Буш-младши и Бил Клинтън са готови доброволно да се ваксинират срещу Covid-19 пред камера с цел да уверят обществото в сигурността на ваксината.

Все още предстои САЩ да одобри някоя от ваксините, които към момента показват висока ефективност, но и тримата най-скорошни бивши президенти са уверени, че ако доктор Антъни Фаучи одобри ваксината, то тя ще бъде напълно сигурна за употреба. Обама, Буш и Клинтън се надяват чрез кампанията да повишат увереността сред американския народ и така да убедят максимална част от населението да се ваксинира.

Великобритания първа одобри ваксината на Pfizer/BioNTech

Самият Буш се е обърнал към Антъни Фаучи и доктор Дебора Бъркс, която е координаторът на Белия дом за коронавируса, за да разбере как може да помогне в популяризацията на ваксината.

"Преди няколко седмици президентът Буш ме помоли да споделя на доктор Фаучи и доктор Бъркс, че когато дойде моментът, той иска да направи каквото може, за да окуражи сънародниците си да се ваксинират", заяви говорителят му Фреди Форд. "Първо ваксината трябва да бъде окачествена като сигурна и разпределена към приоритетното население. После президент Буш ще изчака своя ред и с удоволствие ще го направи пред камера."

От пресслужбата на Клинтън също изразиха готовността на бившия президент. "Президентът Клинтън със сигурност ще се ваксинира, когато това е възможно, на база на приоритетите, определени от здравните власти. И ще го направи в публична обстановка, ако това ще помогне да призове американците да направят същото."

Обама заяви в интервю за SiriusXM, че ако Фаучи казва, че ваксината е сигурна, той му вярва. "Вярвам напълно на хора като Антъни Фаучи, когото познавам и с когото съм работил. Така че ако Антъни Фаучи ми казва, че ваксината е сигурна и мога да се ваксинирам, да се имунизираш от Covid, абсолютно, ще го направя. Обещавам ви, че когато е налична за хора с по-малък риск, ще се ваксинирам. Може и да го направя по телевизията или да го заснема, за да знаят хората, че се доверявам на науката и че това, на което не се доверявам е да се заразя с Covid."

От подкаста на Бил Гейтс: Защо хората вярват в лъжи и конспиративни теории

Буш и Клинтън и преди са работили заедно по важни инициативи като събирането на средства след урагана Катрина през 2005-а или други благотворителни кампании. Обама също нееднократно е заявявал, че иска да използва годините след президентския си мандат за кампании в полза на обществото. По време на интервюто той говори за реалния проблем, който според него ще създаде евентуалното нежелание на хора от малцинствени групи да се ваксинират срещу коронавирус. "Разбирам исторически защо афро-американската общност би имала известен скептицизъм. Но фактите са, че заради ваксините вече нямаме детски паралич, това е причината много деца да не умират от морбили и едра шарка, и болести, които преди са унщиожавали населения и общности."

Как Доли Партън помогна на Moderna за ваксината срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Заловиха 402 кг. хероин на стойност 16 млн. лв. на "Капитан Андреево" (Обновява се)

По информация на в. "Сега" пратката в била открита в тир, който превозва матраци.

11:08 - 20.04.2024
Живот

Тейлър Суифт и разбитите сърца, или какво казват терапевти за 5-те фази на скръбта

Скръбта в действителност е по-малко предвидима

11:05 - 20.04.2024
Важно днес

Със 75 км/ч. над допустимата скорост е шофирал убиецът на треньора Ферарио Спасов

Футболният треньор Ферарио Спасов (61 г.) загина в катастрофа край Велико Търново през ноември миналата година.

10:23 - 20.04.2024
GEN Z дневници

VOL.18: 40 години България на Еверест, каква република сме всъщност, Грузия с урок по бунт

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на представителите на поколение Z* в редакцията на "Булевард България"?

09:57 - 20.04.2024
Важно днес

11 души са пострадали при катастрофа на автобус с българска регистрация в Турция

В превозното средство е имало 14 пътници, сред които и двама български граждани.

09:17 - 20.04.2024
Живот

Вайбът е в детайла: Япония и стрийт еклектиката на чувства и цветове

И тук, в началото на пролетта, ще празнуваме Япония, Страната на изгряващото слънце с това специално събитие.

09:05 - 20.04.2024