Легендата на кънтри музиката Доли Партън е не просто талантлива певица, а човек с огромно сърце.

От края на 80-те години насам Партън се занимава с десетки благотворителни инициативи - а една от тях може да се окаже ключова стъпка към откриването на ваксина за преодоляване на Covid-пандемията.

През април 2020 г. 74-годишната американска звезда дарява 1 милион долара за изследвания на новия коронавирус в Университета Вандербилт в Нашвил (в родния й щат Тенеси), който впоследствие допринася за разработката на Moderna за Covid-ваксина.

Експерименталният препарат на лабораторията показа, че има 94,5% ефикасност срещу инфекция с коронавирус, като се превърна във втората разработка с потенциал за масово използване.

Името на Доли Партън присъства в предварителния доклад за изследванията от ваксината, в който са изброени имената на спомоществователите на проекта - сред тях е и Националният институт по изследване на алергични и инфекциозни болести, ръководен от д-р Антъни Фаучи.

Партън прави дарението на Университета Вандербилд в чест на д-р Наджи Абумрад, хирург и професор в медицинската школа на института, емигрирал в САЩ от Ливан. Д-р Абумрад е лекувал певицата след автомобилно произшествие през октомври 2013 г., като впоследствие двамата стават добри приятели.

В интервю за Washington Post професорът по медицина споделя, че Доли Партън е проявила голям интерес към изследванията във "Вандербилд", посветени на вируса, като е решила да помогне на учените още в началото на пандемията. Екипът в университета е ръководен от д-р Марк Денисън, лекар и професор по патология, микробиология и имунология.

Нубар Афеян - съоснователят на Moderna, който пее "Хубава си, моя горо" и съхранява връзката си с България

Ваксината на Moderna впоследствие получи допълнително финансиране от федералния бюджет на стойност от близо 1 млрд. долара.

Средствата от дарението на Партън са използвани за създаването на тест, който се използва за доказването на това, че ваксината на Moderna провокира добра имунна реакция сред хората и може да ги защити от вируса.

"Нямам съмнение, че дарението й усили десетократно скоростта, с която се провеждаше разработката на ваксината", казва 76-годишният д-р Наджи Абумрад.

В интервю за сутрешния блок на NBC Доли Партън казва, че се чувства щастлива от това, че е успяла да помогне на други хора.

"Когато дарих парите за Covid-фонда, просто исках да направя нещо добро. Оказва се, че наистина е така. Да се надяваме, че много скоро ще намерим лечение".

Д-р Абумрад нарича Доли Партън "най-милата и човеколюбива жена, която познава".

Действително, благотворителната дейност на кънтри-иконата започва отдавна.

През 1988 г. тя основава фондацията "Dollywood", която работи за намаляване на броя на учениците, които изпадат от образователната система в гимназиално ниво.

През 1991 г. Партън прави фонд, от който дарява по 500 долара на всяко дете от 7 и 8 клас в родното й място Севиър каунти (Тенеси), което завърши средно образование - условието на Партън е всяко дете да си намери приятел (оттам идва и името "The Buddy Program"), който също трябва да успее да вземе гимназиална диплома. "Приятелите" подписват договор с Доли, в който поемат ангажимента да направят всичко по силите си, за да завършат заедно.

Според данни на организацията, помощта на Доли Партън е помогнала за снижаване на дела на незавършилите ученици от 35 на 6%. По-късно тя учредява и годишна стипендия за абитуриенти от общината в размер на 15 000 долара за подпомагане на висшето им образование.

Благородната мисия на Брад Пит: Доброволец в разгара на пандемията

В началото на 90-те години Доли Партън финансира усилията за опазването на популацията от емблематичните белоглави орли.

Създадената от нея "Библиотека на въображението" изпраща по една книга на месец за всяко дете от Севиър Каунти от раждането му до първата година в училище. Библиотеката е създадена в чест на бащата на Доли, който не е можел да чете. Певицата е родена в семейство с 12 братя и сестри, а детството й преминава в голяма бедност. Самата тя няма свои деца.

През 2016 г. тя създава и фонда "My People", който дарява по 1000 долара на месец за половин година на семействата, загубили домовете си по време на пожарите в Източен Тенеси. Фондацията дарява близо 8.9 милиона долара за подпомагане на хората в нужда и все още работи, като поема част от режийните, хранителни или медицински разходи на засегнатите граждани.

През 2017 г. Доли Партън дари 1 милион долара на детската болница към Университета Вандербилд като благодарност за лечението на племенницата й, страдаща от левкемия.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ВАС позволи на "Евролаб 2011" да остане в наетите помещения в ГКПП "Капитан Андреево"

Съдът продължава да се произнася в полза на частния "монополист" на границата

Вежди Рашидов се връща в политиката през листата на ГЕРБ в Пловдив

Бившият министър на културата вероятно ще е втори след водача на листата Бойко Борисов

А вие как пътувате това лято? 

Кои са алтернативните начини за придвижване през топлите месеци и как да изберем правилното превозно средство?

Корнелия Нинова обвини наследника си в "лъжи и манипулации"

Нинова отрича да е правила масови уволнения в МИИ и държавните дружества

В Запорожие се готви референдум за присъединяване към Русия

Ръководителят на руската администрация в района е издал официална заповед

С четири деца в кемпера на път от Англия до Турция: Семейството с дом на колела

Да напуснеш работата и стария си дом, за да живееш на път с цялото семейство

Трети ден сайтът на БАБХ е недостъпен заради хакерска атака

От Агенцията посочват, че атаката не влияе върху работат им на граничните пунктове в страната

Забавени заявки за износ на оръжие за около 1 млрд. лв. ще бъдат одобрени

"Въпреки че това е бомба, ако трябва да гръмне в ръцете ми, но ще подкрепя бизнеса", обяви новият министър на икономиката