Фармацевтичната компания Moderna беше сред първите, направили ефикасна ваксина срещу Covid-19. Американският биотехнологичен гигант даде надежда на света по време на пандемията. Оказва се, че в него има и тясна българска връзка.

Един от шестимата съоснователи на Moderna е Нубар Афеян, чийто дядо Бедрос Афеян бяга в България след началото на арменския геноцид. Установява се във Варна и става председател на АГБУ-Варна – Общ арменски благотворителен съюз, който подкрепя арменската общност с клонове по целия свят.

Днес Нубар Афеян „съхранява семейната памет“ и макар да не е идвал никога в България, знае малко български език от дядо си. Това разказва в интервю за „Булевард България“ настоящия председател на АГБУ-Варна Кеворк Крикорян.

Двамата с Нубар се запознават през 2017 г. в подножието на Арарат. Там създадената от Афеян фондация „Аурора“ връчва редовната си годишна награда на стойност 1 млн. долара. Наричат я „арменска Нобелова награда“ и се дава на личности, които подкрепят хуманитарни каузи в най-чувствителните точки на света.

„Нубар е икона за нас, арменците“, разказва ни Кеворк Крикорян.

„Аз имах удоволствието да съм на церемонията по връчването на наградите, провела се в подножието на манастира Хор Вирап. Изненада ме, че Нубар пееше „Хубава си, моя горо“ и „Облаче ле, бяло“. Не изцяло и, разбира се, с малко по-лош български, но това, което му е помогнало да знае езика идва от дядо му“.

„Бедрос Афеян бяга от геноцида и кланетата и през 1915 г. отива във Варна. Бил е председател на АГБУ-Варна. В държавния архив се съхранява кореспонденция между него и друг голям арменски филантроп – Калуст Гулбенкян. Гулбенкян е известен като „Мистър пет процента“ – притежава 5% от световната търговия на петрол. Когато е починал - през 1955 г., е бил един от най-богатите хора в света и с най-голямата частна колекция на антики, разказва ни Крикорян. Основната част от огромното си богатство той оставя на музея Гулбенкян и Фондацията Гулбенкян, чийто бюджет днес надхвърля един милиард евро.

Бедрос си разменя писма с Гулбенкян, след което двамата заминават за ливанската столица Бейрут. Именно там, през 1962 г., се ражда един от съоснователите на Moderna.

Нубар Афеян доскоро е бил член на централния борд на АГБУ. Но се фокусира най-вече върху своята фондация „Аурора“, която работи по програми за бежанци и подпомага арменската общност.

„Той е изключителен филантроп, отдаден на народа си. Вярвам, че скоро ще дойде и в България“, казва Кеворк.

Нубар Афеян е инженер в сферата на биомеханиката. Завършва в Университета „Макгил“ в Канада, после и в Масачузетския технологичен институт. Скоро след това пробива в Америка и днес е старши-преподавател в MIT.

„Има около 40 патента. Неговото лично състояние е на база на мозъка му. Първия си патент от 1984 г. година продава на „Филипс“ за милиони долари“, споделя ни Крикорян. „Той изцяло е отдаден на научна работа и на работа в полза на народа си".

Нубар е създател и главен изпълнителен директор на „Flagship Pioneering“ – фирма, която подпомага с ресурси развитието на „стартъпи“ в различни сфери. Основава и PerSeptive Biosystems, която се превръща в лидер в спектрометрията, стигайки до 100 млн. годишни продажби в рамките на шест години, след като излиза на пазара. Афеян има и награда за „технологичен пионер“ на 2012 от Световния икономически форум. Въпреки всички тези успехи, той не забравя откъде е тръгнал.

„Нубар е изключително семпъл, много народен човек, много земен“, казва ни Кеворк. „Като всеки един арменец - е много вярващ, защото след цялата тази церемония на фондация „Аурора“ в Ереван, ние се качихме горе в манастира Хор Вирап и заедно със свещеника пяха литургията. Арменският не е лесен език, църковният е дори по-сложен. Бях впечатлен, че знае цялата литургия. Като дете е помагал на свещениците при всяка неделна служба в Бейрут“.

Как Афеян успява да пробие в големия бизнес? „Той е последователен, устремен, а това винаги води до добър краен резултат. Цел и ежедневна работа – това е“, казва Крикорян и споделя основното послание на Нубар: „Човешкият мозък е най-големият капитал“. „Смятам, че е прав – това важи в особена степен за малки народи като арменския и българския“, споделя Кеворк.

Афеян е човек, ангажиран с десетки компании и стотици хора всеки ден. Но винаги отделя време за своите хора. Той е съосновател на National Competitiveness Foundation of Armenia, както и на Фондацията за арменска наука и технологии. Дейността му като филантроп е известна на всички.

„Той винаги намира много от времето си за развитие на Армения, за развитие на образованието в Армения. Връща много на човечеството“, казва Кеворк. "Той е ментор на варненския клон на АГБУ".

АГБУ-Варна, още от времето на дядо му Бедрос, винаги е изпълнявала своята задача да подкрепя и развива младите таланти и учещите хора. Основна роля за това изиграва големият благодетел на организацията Нергарарян, който е оставил цялото си имущество на централата на АГБУ в Лозана, Швейцария. В завещанието си написал тези средства да отидат за подпомагане и развитие на арменския народ след геноцида.

Днес АГБУ има десетки клонове по света, подпомага училища и университети, а на 2 ноември във Варна бяха връчени и традиционните годишни стипендии. В целия този процес участва и съоснователят на Moderna.

„Той работи наистина многопластово. В оследните няколко дни – от 27 септември насам – немалка част от фокуса на всеки един арменец беше войната в Нагорни Карабах и престъпленията срещу арменския народ, посегателствата срещу храмове, бежанците, които идват оттам. Това не дава възможност на нито един арменец да се усмихне“, казва Кеворк.„При Нубар обременеността е двойна, защото той осъзнава своята обществена отговорност към човечеството".

"Той съхранява своята семейна памет, а и паметта на дядо си. Ще дойде в България и съм убеден, че ще даде от своя капацитет и възможности на нашата прекрасна държава, защото дядо му и семейството му са спасени в България след арменския геноцид“.


Прочетете още:

Борисов покани в България основателя на BioNTech: Готови сме да ви сътрудничим

От лекарства за рак до Covid-ваксина: Турският имигрант в Германия, който даде надежда на света


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Сарафов и Цацаров пропускат заседанието на комисията "Нотариуса", депутатите изслушват само Гешев

Трима поканени адвокати също не се явиха пред депутатите

13:10 - 16.04.2024
Бизнес

Далсия е новото име на фирмата за топлинно счетоводство Бруната

Компанията разширява избора и качеството на услугата чрез изграждане на платформа от различни системи за управление и контрол на разходите за отопление

12:48 - 16.04.2024
Политика

Идва ли краят на лидерството на Матео Салвини?

Изправен пред спад в подкрепата сред избирателите си, лидерът на "Лига"  и настоящ заместник министър-председател на Италия Матео Салвини получи остра критика от основателя на партията - Умберто Боси

12:38 - 16.04.2024
Европейски дневници

Роуд шоуто на "Булевард България": Кой формулира българския интерес в ЕС и как го защитава?

Епизод 1: Варна - проследете събитието на живо

11:51 - 16.04.2024
Живот

Crocs и Pringles пускат ботуши за чипс

Неочаквано и забавно партньорство

11:47 - 16.04.2024