Една януарска сутрин Угур Шахин се събужда и със сутрешното си кафе отваря статия в научното списание „The Lancet“. В нея пише, че в Ухан се е зародил нов коронавирус, който бързо се разпространява на територията на Китай. Не се споменава рискът от заразата, но съоснователят на германската фармацевтична компания BioNTech веднага осъзнава опасността.

Дотогава той и съпругата му Йозлем Тюречи, която също е в борда на BioNTech, разработват имунотерапия срещу рак, но Шахин бързо убеждава мениджърите и висшите служители, че фокусът трябва да се насочи към разработване на ваксина за новия вирус, който може да се превърне в глобална пандемия.

„Трябваше да ги убеждавам. Някои от тях бяха сигурни, че ситуацията в Китай е преувеличена“, казва изпълнителният директор на компанията пред The Wall Street Journal. Така Шахин и Тюречи отменят своята ски ваканция, събират екип от 400 души и дават началото на проект „Светлинна скорост“. „Нарича се така, защото не можем да губим време“, казва лекарят.

Десет месеца по-късно светът се нуждае от ваксина срещу Covid-19 повече от всякога, а компанията на Шахин, в партньорство с американската Pfizer, обяви, че тяхната ваксина е с над 90-процентова ефикасност.

Ваксината на Pfizer е с над 90-процентова ефикасност

Историята на Угур е повече от интересна. Той е роден в турския град Искендерун през 1965, а родителите му емигрират в Германия, когато е едва на четири години. Баща му започва работа във фабрика на Ford, а Шахин се отдава на образованието. През 1990 завършва медицина в Университета на Кьолн, след което започва работа като онколог. Три години по-късно вече има докторска степен.

От 2000 г. е председател на независимата изследователска онкологична група към болницата на Университета в Майнц. По това време среща в клиниката своята колежка Йозлем Тюречи, която също е дъщеря на турски имигранти. Двамата се влюбват и се женят през 2002 г., после се ражда и дъщеря им.

Йозлем и Угур смятат, че могат да постигнат голям пробив в медицината и комбинират знанията, опита и усилията си. Създават фармацевтичната компания „Ganymed“. Шахин е не само изследовател, но и откривател. Той има принос за над 60 отделни патента в сферата на науката и биотехнологията, по данни на „Science beyond borders“.

Така, през 2008 г., Угур, съпругата му и австрийският онколог Кристоф Хубер основават BioNTech. Фокусът им е върху имунотерапията и разработване на ваксина срещу рак, базирана на рибонуклеинова киселина (РНК). През годините постигат значителен прогрес, а Шахин получава няколко престижни награди, сред които приз за идентифициране на нов антиген в лимфомните клетки

През 2016 „Ganymed“ е придобита от японската Astellas за 1,4 млрд. евро. Но за Шахин и Тюречи това е само началото.

На 9 ноември акциите на BioNTech скочиха с 23,4% след новината за ефективността на Covid-ваксината. Стойността на ценните книжа се оценява на близо 22 млрд. долара - четири пъти по-висока от тази на „Луфтханза“. Това е и триумф за фирма, която излезе на американската фондова борса едва преди година. Според „Welt am Sonntag“ - Угур и Йозлем са сред стоте най-богати германци.

За всичко това е виновна онази статия от „The Lancet“ и далновидността на Шахин. Той казва на съпругата си, че пандемията ще е толкова жестока, че още през април училищата в Германия ще бъдат затворени, пише Manager Magazin. Точно това се случва. Но компанията му вече е концентрирала ресурсите си срещу Covid-19 и до март вече има 20 кандидата за ваксина, пет от които попадат в проект „Светлинна скорост“, за да тестват имунната реакция на хората.

Угур обясни, че BioNTech е можела и сама да разработи ваксина, но не е имало как да се справи с предизвикателствата на разпространението ѝ. Затова Шахин се обръща към Pfizer. Американската фирма работи заедно с германската още от 2018, когато разработва ваксина срещу грип. Тя плаща 185 милиона долара в развитието на Covid-ваксината в лабораториите на BioNTech и предвижда да отпусне още над половин милиард, когато клиничните тестове от Фаза 3 приключат.

Шахин очаква двете компании да имат 100 милиона готови дози до края на годината. За целта екипът постоянно се разраства, а BioNTech закупи съоръженията на швейцарската „Новартис“ в Марбург, за да ускори производството. Планира се BioNTech и Pfizer да поискат лиценз за спешна употреба на ваксината от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Надяват се това да се случи до третата седмица на ноември.

„В началото на годината не знаех колко трудна ще се окаже работата върху ваксината“, споделя Угур пред Reuters. „Просто от самото начало бях сигурен, че откриването ѝ е в границите на възможното“.

Германската компания дава надежда на човечеството, но Шахин остава здраво стъпил на земята. Той не се главозамайва от успеха и често ходи в офиса с планинското си колело, влиза на срещите на борда с дънки, тениска и раница. Когато се женят, той и Туречи минават набързо през ритуалната зала, слагат подписите, след което обличат медицинските екипи и продължават с изследванията си.

Шахин все още преподава на студентите си въпреки цялата останала работа, с която е затрупан.

„Той е скромен човек“, казва пред Reuters колегата му от Университета в Майнц Матиас Теобалд. „За него външният вид не е от значение. Амбициите му обаче са далеч от скромни“.


37 процента от българите смятат, че с ваксината срещу COVID-19 ще ги чипират


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кирил Петков сравни "битката за прозрачност" на Бербатов с тази на ПП

Не е ясно дали го е канил за спортен министър

Цвета Караянчева остана извън 47 НС, но е готова да помага на Никола Минчев

"Aкo имa нуждa, бих пoмoгнaлa нa нoвия прeдceдaтeл, зaщoтo e мнoгo труднo, кoгaтo нямaш и пaрлaмeнтaрeн oпит"

"Булевард България" и LG препоръчват: Най-добрите коледни филми на 2021

Тази година има много интересни истории с участието на Нина Добрев, Нийл Патрик Харис и други

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев