Ваксината на Pfizer е с над 90-процентова ефикасност Снимка: © getty images

Американската фармацевтична компания Pfizer обяви, че ваксината срещу коронавирус, която разработва, е с повече от 90% ефективност. Освен това се очаква нейната ефикасност да нарасне още повече до края на проучванията.

Pfizer проведе тестове сред повече от 43 хиляди доброволци. Те получиха или две дози от ваксината, или две дози плацебо. Според данните на компанията – по-малко от 10% от първите 94 потвърдени инфекции са се появили при ваксинираните, а повече от 90 на сто – при пациентите, получили плацебо.

Американската фармацевтична фирма продължава с тестовете, като крайната цел е да достигне до 164 потвърдени случая на Covid-19.

Pfizer планира да поиска лиценз за спешна употреба на ваксината от Агенцията за контрол на храните и лекарствата в САЩ. Това ще се случи, след като приключи двумесечният процес по наблюдение на здравето на доброволците и след като им се постави втора доза – както гласят правилата на FDA. Компанията смята, че това ще се случи до третата седмица на ноември.

Pfizer е във Фаза 3 на клиничните тестове – последната преди евентуално получаване на одобрение за употреба на ваксината. Тя си партнира с германската BioNTech и от юли насам е тествала 43 538 души. Доброволците, имунизирани втори път, са 38 955 (по данни до 8 ноември).

„С получаване на днешните новини, ние сме с още една стъпка по-близо до това да предоставим на хората по света така нужния пробив в тази глобална криза“, обяви изпълнителният директор на Pfizer Албърт Бурла.

„Нямаме търпение да споделим още данни, с които да представим допълнителната ефикасност и безопасност при тестовете на хилядите участници“, допълни 58-годишният председател на компанията.

Pfizer обяви, че в бъдеще ще направи анализ дали ваксината предпазва хора с тежки симптоми на коронавирус и дали може да осигури дългосрочна протекция за пациенти, които вече са били заразени.

От Агенцията за контрол на храните и лекарствата очакват поне 50% ефективност от всяка една ваксина за Covid-19.


Прочетете още:

Куп проблеми при отварянето на първата Covid-болница в България

Борисов: Господа от опозицията, не искам да купя избори, като се грижа за хората


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024