Снимка: © European Union

На извънредно заседание Министерски съвет гласува отпускането на 81 млн. лв. до края на годината за реорганизиране на здравната система – план, който бе обявен на 8 ноември от здравния министър Костадин Ангелов.

Премиерът Бойко Борисов написа във Facebook в понеделник, че „парите, които сега отпускаме, са изкарани благодарение на успешната борба с контрабандата и престъпността“.

„Много хора вече разбраха, че с този Covid шега не бива. Особено хората в по-големите възрастови групи. Така че вече имаме единен медицински протокол, в който включихме и личните лекари, затова им даваме и бонуси по 1000 лева. За да може цялата система да бъде изправена срещу тази пандемия. Отново подчертавам, че сме напълно мобилизирани и работим така, че у нас да не се въвежда пълна карантина. Моля хората да се пазят“, каза той.

„Какво трябва да се прави? Тези, които не са срещали вируса – може да са по-здрави, по-млади, но за тях важат правилата за дистанцията, за маските. Те работят. На тях не трябва да им се пречи да работят. Втората група сме тези, които ни покоси. Трябва да видим как да отличим тези, които вече са преминали болестта“, каза Борисов.

„Уважаеми господа от опозицията, вие не може да ми говорите, че искам да купя избори, като се грижа за хората. Години наред пак съм ги обичал, но фискалната рамка е била по-важна за пътя на България“, завърши министър-председателят.

За какво отпуска пари правителството?

Държавата отпуска 80 млн. лв. в битката срещу Covid до края на годината

До 50 млн. лв. ще се предоставят на лечебни заведения за болнична помощ, които ще осигурят над 50% от легловия си капацитет за лечение на пациенти с коронавирус.

С 15 млн. лв. ще се закупят бързи антигенни тестове, които ще се предоставят на Регионалните здравни инспекции. С тях ще тестват и хората със симптоми, отишли за преглед в новоразкритите към големите болници пунктове тип фургон.

Допълнително от резерви в бюджета на НЗОК се отпускат 16 милиона лева. 10 милиона се отделят за всеки общопрактикуващ лекар. Те ще получават бонуси от по 1000 лв. на месец. Ще съветват пациентите при посещение или по телефона какви действия да предприемат за тяхното лечение. Направленията за изследване ще се назначават електронно.

Отпускат се и 6 милиона за обособяване на Covid-зони както в някои от столичните ДКЦ-та, така и в такива в по-големите градове на страната. "В улеснение на лекарите и пациентите е готов и единният медицински протокол", обяви Борисов.

С 300 милиона лева ще се обезпечат нуждите на хората с увреждания от лични асистенти за 2021 г. "Гарантираме, че най-нуждаещите се деца и пълнолетни хора с увреждания ще имат достъп до личен асистент съобразно индивидуалната им потребност. В държавния бюджет за следващата година по Закона за личната помощ са предвидени 214,6 млн. лв.. Паралелно с това заделяме и 85 млн. лв. за асистентска подкрепа по Закона за социалните услуги. Така ще осигурим допълнителна подкрепа за около 80 000 души с увреждания", написа премиерът.

"На днешното заседание на МС одобрихме и промени в Закона за хората с увреждания. Те ще дадат възможност на НЗОК да предоставя помощни средства и медицински изделия за хора с увреждания от 2022 година. Ще се осигури и по-дълъг времеви хоризонт за подготовка на институционализирането на Държавната агенция за хората с увреждания към МС", каза още Борисов.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Александър Николов: Битовите потребители ще получат 25% компенсация за декември и 1/3 за януари

Азербайджан обещава по-големи количества газ за България през зимата

Конгресмен от САЩ допусна санкции срещу България заради ветото над Скопие

Клаудия Тени е съпредседател на групата за приятелство със Северна Македония и на Македоно-американското общество

Законодателните промени за съдебната реформа ще са готови за обществено обсъждане до седмица

Закрива се спецсъдът и спецпрокуратурата, променя се работата на ВСС и КПКОНПИ се трансформира

Преди 7 г. Австралия не пусна и Флойд Мейуедър

Върховенството на закона в Австралия - или как отказаха виза на боксьора заради сексуално насилие

Надежда Йорданова: Има сигнали срещу Гешев, които могат да са аргумент за отстраняването му

"Събираме още данни, за да се задействаме с отстраняването на главния прокурор", каза министърът

Джокович: Ще съдействам на властите, не исках фокусът да пада върху мен

Премиерът на Австралия защити решението на съда да депортира сърбина

Петков: Ще обявим парите от министерства и агенции към медии

Премиерът коментира здравните мерки, бунта на "Възраждане", темите за цената на енергията и Северна Македония