Снимка: © facebook.com/kostadin.angelov.988

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че държавата отпуска 80 милиона лева до края на годината в реорганизиране на здравната система, за да може тя да се изправи срещу пандемията от Covid-19.

"Цялата страна вече е в "червената зона" - заболяемост от над 300 на 100 хил. души от населението. По последни данни - всеки трети от тестваните български граждани е положителен. Поради тази причина правим реорганизация", обяви Ангелов.

За доболнична помощ - за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари - се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително. Предвижда се бонус от по 1000 лв. на месец за всеки от тях. "Разбираме усилията на нашите колеги, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден", каза здравният министър.

Увеличава се капацитетът на Covid-леглата в болниците от 10% на 20%. За тази реорганизация се отпускат 50 милиона лева.

По отношение на ДКЦ-ата (или поликлиниките) - в някои от тях в София и в по-големите градове в страната, където натискът върху болничната система е висок, ще бъдат разкрити допълнителни Covid-зони. Там ще работят лекар, сестра и лаборант. Ще се извършва преглед, тест за Covid, лабораторни изследвания на кръв и на белия дроб.

„На месец това прави около 3 милиона лева. Екипът, който ще работи там, ще получава допълнително към трудовите си възнаграждения по 1000 лв. на човек и допълнително по 10 лв. за всеки преминал пациент през Covid-зоната. Тази сума ще се разпределя от управителя на ДКЦ-то", каза министърът.

Отделно се отпускат 15 млн. лв., с които ще бъдат закупени антигенни тестове.

Ангелов обяви, че мярката е взета след обща дискусия с участници Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите и кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Добави, че ще бъде приета на извънредно заседание на Министерски съвет, което най-вероятно ще е утре. "След това ще започнем работа, за да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия", каза той.

"Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само днес заразените са 1257 в София, от които 141 са за интензивно лечение", каза Фандъкова. "Натискът върху болниците се увеличава. Очаквам до края на седмицата да започне включване на първите ДКЦ-та, които са създали нужната Covid-зона. Ясно е, че хората трябва да са мотивирани. Затова ще бъдат отоуснати тези допълнителни средства за тези, които работят в тези зони, както и за осигуряване на безплатни тестове. Надявам се така натъскът върху болниците да бъде намален".


Прочетете още:

Хора от няколко града пристигнаха в София, за да дарят плазма на болен от Covid медик

Общинските болници: Изправени сме пред неминуем разпад


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Днес и утре изслушват кандидатите за генерален директор на БНТ

СЕМ събеседва с осемте кандидати днес и утре

Семейната снимка на Г-7: Макрон по риза, Джонсън до Шолц

Форумът започна с шеги по адрес на Путин

Украйна остави своя отпечатък върху фестивала в Гластънбъри

Зеленски говори от екраните, а Пол Маккартни развя украинското знаме

Кирил Петков: Да преговаряме с ИТН би било дефиницията на "глупост"

"Със Слави Трифонов, Бойко Борисов, Делян Пеевски и Костадин Костадинов няма да преговаряме", категоричен бе той

"Демократична България" обмисля възможността да се яви на избори заедно с ПП

ДБ е твърдо за машинно гласуване на евентуалните предсрочни избори