Държавата отпуска 80 млн. лв. в битката срещу Covid до края на годината Снимка: © facebook.com/kostadin.angelov.988

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че държавата отпуска 80 милиона лева до края на годината в реорганизиране на здравната система, за да може тя да се изправи срещу пандемията от Covid-19.

"Цялата страна вече е в "червената зона" - заболяемост от над 300 на 100 хил. души от населението. По последни данни - всеки трети от тестваните български граждани е положителен. Поради тази причина правим реорганизация", обяви Ангелов.

За доболнична помощ - за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари - се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително. Предвижда се бонус от по 1000 лв. на месец за всеки от тях. "Разбираме усилията на нашите колеги, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден", каза здравният министър.

Увеличава се капацитетът на Covid-леглата в болниците от 10% на 20%. За тази реорганизация се отпускат 50 милиона лева.

По отношение на ДКЦ-ата (или поликлиниките) - в някои от тях в София и в по-големите градове в страната, където натискът върху болничната система е висок, ще бъдат разкрити допълнителни Covid-зони. Там ще работят лекар, сестра и лаборант. Ще се извършва преглед, тест за Covid, лабораторни изследвания на кръв и на белия дроб.

„На месец това прави около 3 милиона лева. Екипът, който ще работи там, ще получава допълнително към трудовите си възнаграждения по 1000 лв. на човек и допълнително по 10 лв. за всеки преминал пациент през Covid-зоната. Тази сума ще се разпределя от управителя на ДКЦ-то", каза министърът.

Отделно се отпускат 15 млн. лв., с които ще бъдат закупени антигенни тестове.

Ангелов обяви, че мярката е взета след обща дискусия с участници Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите и кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Добави, че ще бъде приета на извънредно заседание на Министерски съвет, което най-вероятно ще е утре. "След това ще започнем работа, за да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия", каза той.

"Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само днес заразените са 1257 в София, от които 141 са за интензивно лечение", каза Фандъкова. "Натискът върху болниците се увеличава. Очаквам до края на седмицата да започне включване на първите ДКЦ-та, които са създали нужната Covid-зона. Ясно е, че хората трябва да са мотивирани. Затова ще бъдат отоуснати тези допълнителни средства за тези, които работят в тези зони, както и за осигуряване на безплатни тестове. Надявам се така натъскът върху болниците да бъде намален".


Прочетете още:

Хора от няколко града пристигнаха в София, за да дарят плазма на болен от Covid медик

Общинските болници: Изправени сме пред неминуем разпад


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Таксата от 5 евро за вход във Венеция предизвика объркване и изкара местните на протест

Венеция въведе такса за туристите си. Недоволни обаче се оказаха местните жители

13:46 - 26.04.2024
Важно днес

Депутат от ГЕРБ-СДС подаде оставка, за да стане областен управител

На негово място ще влезе русенски хореограф

13:19 - 26.04.2024
Култура

„Диамантеното око“ разказва реалната история на Лейди Смърт, която убива 319 нацисти

Истинска история за млада библиотекарка, която се превръща в най-смъртоносната снайперистка през Втората световна война

12:56 - 26.04.2024
Текстове от партньори

Kaufland спестява над 11 млн. кг. хранителни отпадъци

10:38 - 26.04.2024
Кино и сериали

Игра на сериали или защо вече нямаш нужда от паролата на гаджето си

С ТВ план от А1, сами дирижирате сърфирането из различни абонаменти за стрийминг и развлекателни дигитални услуги

10:37 - 26.04.2024