Снимка: © facebook.com/kostadin.angelov.988

Здравният министър Костадин Ангелов обяви, че държавата отпуска 80 милиона лева до края на годината в реорганизиране на здравната система, за да може тя да се изправи срещу пандемията от Covid-19.

"Цялата страна вече е в "червената зона" - заболяемост от над 300 на 100 хил. души от населението. По последни данни - всеки трети от тестваните български граждани е положителен. Поради тази причина правим реорганизация", обяви Ангелов.

За доболнична помощ - за укрепване на капацитета на общопрактикуващите лекари - се отпускат 5 млн. лв. на месец допълнително. Предвижда се бонус от по 1000 лв. на месец за всеки от тях. "Разбираме усилията на нашите колеги, че стават все по-големи и натискът върху тях се увеличава с всеки изминал ден", каза здравният министър.

Увеличава се капацитетът на Covid-леглата в болниците от 10% на 20%. За тази реорганизация се отпускат 50 милиона лева.

По отношение на ДКЦ-ата (или поликлиниките) - в някои от тях в София и в по-големите градове в страната, където натискът върху болничната система е висок, ще бъдат разкрити допълнителни Covid-зони. Там ще работят лекар, сестра и лаборант. Ще се извършва преглед, тест за Covid, лабораторни изследвания на кръв и на белия дроб.

„На месец това прави около 3 милиона лева. Екипът, който ще работи там, ще получава допълнително към трудовите си възнаграждения по 1000 лв. на човек и допълнително по 10 лв. за всеки преминал пациент през Covid-зоната. Тази сума ще се разпределя от управителя на ДКЦ-то", каза министърът.

Отделно се отпускат 15 млн. лв., с които ще бъдат закупени антигенни тестове.

Ангелов обяви, че мярката е взета след обща дискусия с участници Министерство на здравеопазването, Министерство на финансите и кмета на столицата Йорданка Фандъкова. Добави, че ще бъде приета на извънредно заседание на Министерски съвет, което най-вероятно ще е утре. "След това ще започнем работа, за да укрепим усилията на колегите, които работят на първа линия", каза той.

"Всеки ден броят на хоспитализираните се увеличава. Само днес заразените са 1257 в София, от които 141 са за интензивно лечение", каза Фандъкова. "Натискът върху болниците се увеличава. Очаквам до края на седмицата да започне включване на първите ДКЦ-та, които са създали нужната Covid-зона. Ясно е, че хората трябва да са мотивирани. Затова ще бъдат отоуснати тези допълнителни средства за тези, които работят в тези зони, както и за осигуряване на безплатни тестове. Надявам се така натъскът върху болниците да бъде намален".


Прочетете още:

Хора от няколко града пристигнаха в София, за да дарят плазма на болен от Covid медик

Общинските болници: Изправени сме пред неминуем разпад


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Панов и Касимова са "за" зеления сертификат, но "против" закъснялото му въвеждане

Кандидат-президентската двойка призова гражданите да се ваксинират

На 21 години е починал певецът Денис Теофиков

Той беше един от популярните попфолк изпълнители

От 25 октомври центърът за ваксинация в "Пирогов" ще работи до полунощ

За бързите антигенни тестове ще се плаща само такса 10 лв. за вземане на пробата

Наследникът на Хабсбургите, който иска да влезе в света на F1

24-годишният Фердинанд спечели "24-те часа на Льо Ман" и иска да пробие на най-високо ниво

Почина бившият генерален директор на БНТ Кирил Гоцев

Кирил Гоцев беше професионален фотограф и дълги години организираше фотопленери на морето, в които участваше със свои изложби

Ясен Григоров: Eдин млад фотограф се връща от Лондон, за да снима Северозапада

Проектът му "Образцов дом" е едно завръщане към детството, към корените на семейството му и към един от най-бедните региони в ЕС

Децата от 1.-4. клас могат да се върнат в училище до 7-10 дни, ще влизат с тестове тип близалки

МОН и МЗ предлагат мярката, Министерството на финансите ще отпусне средства

Корнелия Нинова смята да се ваксинира, когато ѝ "изтекат антителата"

Лидерът на БСП прекара коронавируса два пъти