Снимка: © Getty Images

Хора от Пловдив, Разлог и Гоце Делчев пътуваха до София, за да дарят кръвна плазма на заразения с Covid-19 лекар д-р Спас Радев от Разлог. Той до последно е работил с болни пациенти с коронавирус, а сега се намира в тежко състояние и се лекува в болница „Света Анна“.

Вчера сдружението „Лечение на Covid-19 с реконвалесцентна плазма“ призова във Facebook преболедувалите Covid, които имат възможност, да станат донори по спешност, за да помогнат на медика с плазма от нулева кръвна група. А също така да се притекат на помощ за още 50 пациенти.

Кръвният център за втори пореден уикенд отвори извънредно врати, а хора от различни краища на страната образуваха опашка, за да подпомогнат каузата, предаде БНТ.

„Дойдохме от Пловдив, за да помогнем, защото наистина знаем колко е трудно“, сподели пред националната телевизия една от чакащите на опашката жени. „Щом трябва да помогнем, мисля, че и от по-далеч бихме дошли“.

„Цената на човешкия живот няма стойност“, каза Асен Христов от Разлог, който също ще дари плазма. „Тук не говорим дали е д-р Радев или някой друг. Той страда в момента, той се бори да оцелее. Защо да стоим безучастни?“.

Единственото, което до момента пречи да се събере достатъчно кръвна плазма, е липсата на достатъчно кръвни центрове. В момента в страната те са само 4 и затова от сдружението смятат да напишат второ отворено писмо към здравния министър Костадин Ангелов и към премиера Бойко Борисов, с което да помолят да бъде създадена по-добра организация.

За да може кандидат за дарител да даде реконвалесцентна плазма за лечение на Covid, той трябва да е на възраст между 18 и 65 години и да се е излекувал от коронавирус. Освен това е нужно да са минали не по-малко от 40 дни след положителния резултат от PCR теста. Друго важно условие е човекът да се чувства здрав и състоянието му да не налага прием на медикаменти. Трябва да отговаря и на общите изисквания за кръводарител.

Времето, включващо снемане на анамнеза, диагностика и даряване на плазма, отнема около час или час и половина.


Общинските болници: Изправени сме пред неминуем разпад

Ремдесивир ще има за всички от сърце

Време е личните лекари да се изправят срещу Covid-19


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Ивайло Христов: Ще има български филм с "Оскар", когато има пари

Режисьорът на "Страх" определи като "буря в чаша вода" критиките на Теодор Ушев към избора на българското предложение за наградите

2,4 млрд. лв. от Плана за възстановяване са само за въглищните региони

Перник, Стара Загора и Кюстендил ще получат целева подкрепа

Весела Казакова, Мина Милева и "наказателният вот" срещу филмите им в България

"Това е наказание срещу успеха на всички, които светът призна - и то западният свят"

Изследване от Швеция: Covid-19 засяга по-малко хора, ако близките им са ваксинирани

Ваксините играят ключова роля не само за индивидуалната, но и за колективната защита във високорискова среда

Вирусолозите предлагат по-строги мерки: "Ние сме в извънредна ситуация"

"Излизането от тази вълна зависи от нашето разумно поведение като общество"