Ремдесивир ще има за всички от сърце Снимка: © Getty Images

Аптеката на Болницата, както я наричаха, с главно Б, беше снабдена с всички лекарства, които съществуваха в Европа и САЩ. На децата до 3-годишна възраст, както и на бременните, които бяха „контингент”, те се изписваха безплатно. Имаше комплекс от витамини Саностол, сироп, подходящ за деца във всяка възраст, който всички майки смятаха за „чудотворен” за имунната система.

Само там се намираше и Вигантол, капките витамин Д срещу рахит, които не се мяркаха в аптеките за простосмъртни. По това време съществуваха само няколко вида антибиотици, но в Болницата можеха да се намерят сегашните широкоспектърни, за които никой не беше и чувал.

Дори разтворимият аспирин на Байер с витамин С беше непостижим лукс, също и всевъзможните спрейове за гърло. Валиум, Ровамицин, Алка Залцер, бебешки млека Хумана – пак само там.

Някои от нещата в Болницата бяха със специални бележки само за членове на ЦК – защото си има йерархия. Дори на привилегированите са им трябвали връзки и лични приятелства, ако не са в най-висшия ешалон.

За всичко по-горе обаче не се пускаха официални съобщения през ’70-те и ’80-те.

29 октомври 2020 г. 2593 флакона от лекарствения продукт Veklury (ремдесивир) за лечение на пациенти с коронавирусна инфекция в средно тежко и тежко състояние бяха доставени в България, съобщи официално Министерският съвет.

Още същата вечер количества от медикамента ще получат всички регионални здравни инспекции, чийто ангажимент е в рамките на следващия ден да снабдят лечебните заведения с разчетените количества.

Препаратът ще покрие лечението на 260 пациенти, хоспитализирани в интензивни структури, поясниха от Министерството на здравеопазването. За закупуването на доставените флакони Министерският съвет отпусна 2,1 млн. лв.
Общо средствата, които България ще задели за обезпечаване лечението на пациенти, подходящи за Ремдесивир до края на месец март, възлиза на над 26 млн.лв.

До края на март 2021 г. в България ще бъдат доставени още 30 000 флакона от медикамента. Обявената цена от Gilead Sciences е 675 лв. без ДДС (810 лв с ДДС) на флакон.

Кои са подходящите?

На този въпрос преди ден министърът на здравеопазването така и не успя да отговори. И на брифинга на НОЩ, и в ТВ студиата след това, доктор номер 1 в държавата доста внимателно обикаляше темата с ремдесивира, повтаряйки, че на болниците са им сведени критериите, по които да лекуват с него и натъртвайки, че това не е панацея.

Да не се вторачваме в това лекарство, един вид. Няма, спокойно. Просто искаме да знаем кой е подходящ за него на този етап.

Не че се вглеждаме прекалено - тези, които следят темата, са в течение, че препаратът е съпътстван от разправии и противоречия на световно ниво, но все пак е одобрен за лечението на ковид, а и е скъпичък, както се вижда. И понеже медикаментът не е на цената на аналгин-хинина, искаме да знаем в какви случаи се предписва вливане, ползва ли се вече, какви резултати е дал при пациентите в интензивни отделения, на какви възрастови групи е изписан, такива работи.

Ремдесивир: Скъп и дефицитен, но без значим ефект върху смъртността от Covid-19 според СЗО

Също така сме чували, че ремдесивирът е ефективен най-вече в началото на развитието на заболяването, но може и да бъркаме.

На Тръмп му подейства за броени дни, а той обича лукса. Лукс ли е ремдесивирът у нас?

За седмица и малко, откакто бе съобщено за наличието на медикамента в България, не се разбра нищо за прилагането му в интензивните звена, освен че имало протокол за ползването му. Какъв обаче не стана ясно. Ако е като протокола за наличието на пет сериозни симптома, преди да се отпусне направление за PCR тест – кога е рано и кога е късно за ремдесивир?

В петък някои болници в Пловдив информираха, че нямат от препарата, както и че той е стигнал за двама пациенти.

Техните съобщения още не са изчезнали, като това на болница „Св. Иван Рилски“ от предходния ден, когато лечебното заведение пусна апел за събиране на средства и предпазни облекла, а два часа по-късно оповести, че всичко вече е наред, няма проблеми, сякаш е съвсем в реда на нещата да се объркаш по точно тези въпроси.

Целият хаос с коронавируса би бил една идея по-подреден, ако се вземе категоричното решение какво се съобщава и какво не.

Ако ще се спуска информация, а после ще се отговаря с недомлъвки, спестете я. По-малко дразнещо е, не създава излишни очаквания, а и не е толкова глупаво. Случвало се е и преди, нищо ново под слънцето.

Но когато сам се плеснеш в гърдите и кажеш – спокойно, нещата са под контрол, има за всички, става така, че хората питат.

Та, ремдесивирът стигна ли до тези 260 пациенти? Всъщност, 260 не е ли едно странно число? Като 240 плюс още 20.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

"Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024