Ремдесивир: Скъп и дефицитен, но без значим ефект върху смъртността от Covid-19 според СЗО Снимка: © Gilead

Терапията с медикамента Ремдесивир при пациенти с Covid-19 няма значително влияние върху шансовете за оцеляването на тежко болните хора. Това се твърди в изводите от клинично изпитание на Световната здравна организация върху антивирусното лекарство на Gilead, чиито данни бяха разкрити от Financial Times.

Резултатите на изследването "Солидарност" на СЗО, което проверява ефектите от Ремдесивир и три други лекарствени терапии при 11 266 хоспитализирани пациенти, са показали, че нито един от тях не повлиява значително върху смъртността при Covid-19.

"Терапиите с ремдесивир, хидроксихлорохин, лопинавир и интерферон изглежда имат малък ефект върху смъртността при хоспитализираните пациенти", се казва в изследването.

Цената на 6 флакона от Ремдесивир е 2340 долара (за 5-дневен курс на терапия) за страните от развития свят, а България току-що отпусна 2,1 млн. лв. за доставка на 2500 флакона.

Ремдесивир беше сред първите медикаменти, които показваха известно влияние при лечението на Covid-19. Той беше включен и в режима за лечение на американския президент Доналд Тръмп в началото на октомври (заедно с дексаметазон, експериментална комбинация от антитела на Regeneron и др.). Разработката на Ремдесивир датира от няколко години, като първоначалната му цел е да се прилага върху хора, заразени с ебола.

Лекарството получи частично разрешение за ползване в САЩ и ЕС, след като изследване на американските Национални институти по здравеопазване показа, че Ремдесивир намалява периода на възстановяване от Covid-19 от 15 на 11 дни.

Пълните данни от този анализ бяха публикувани едва преди седмица в New England Journal of Medicine, като показват, че лекарството действително може да съкрати престоя в болница, но не за всички пациенти. След 29-тия ден от лечението Ремдесивир не дава статистически значими ефекти в сравнение с плацебо-групата.

През юли Gilead публикуваха и други данни, които показваха, че терапията им може да намали риска от смърт при Covid-19, но резултатите им не бяха потвърдени от рандомизирано контролирано изследване (с разделяне на пациентите на две групи и поставянето на плацебо сред хората от контролната група), което е златният стандарт при издаването на разрешително за лекарства.

От Gilead посочват пред FT, че "първоначалните данни от изследването "Солидарност" на СЗО са направени обществено достояние, преди да бъдат публикувани в медицински журнал с експертна рецензия".

"Появилите се данни видимо се разминават с по-убедителните доказателства от множество рандомизирани, контролирани изследвания, които валидират клиничните ефекти на Ремдесивир", се казва в позицията на Gilead.

"Солидарност" е едно от най-мащабните изследвания върху лекарствата, прилагани върху пациенти с Covid-19. Резултатите за четирите медикамента, които FT са получили, покриват данни от март до началото на октомври.

Направлението за изследване на Ремдесивир обхваща 2750 пациенти, които са получавали медикамента в продължение на 10 дни - 200 мг от него са вливани в първия ден, и по 100 мг в следващите дни.

Проблемът с Ремдесивир е свързан не само с относително високата цена на медикамента, но и с недостига му. Още в края на юни 2020 г. САЩ направиха заявка за закупуването на над 500 000 дози от лекарството, което представлява целия обем на производството на Gilead за юли и 90% от това за август и септември.

ЕС и Великобритания успяха да направят поръчка за Ремдесивир едва през октомври, като количествата за България са част от общата заявка.

Министърът на здравеопазването Костадин Ангелов посочи, че страната разполага с количества от медикамента, получени от дарения, и той вече се прилага. Наличността е обезпечена за триседмичен срок при настоящите нива на хоспитализация. Един от пациентите с Covid-19, които са лекувани с Ремдесивир, е директорът на болница "Св. Екатерина" проф. Генчо Начев. От интервюта на кардиолога става ясно, че той е получавал и дексаметазон, кръвна плазма и комплекс от витамини.

Единственият медикамент, за който засега има доказателства за увеличаване на шансовете за оцеляване при усложнения от Covid-19, е стероидът дексаметазон.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024