Снимка: © Getty Images

Общинските болници в страната са пред разпад заради подадени оставки и напуснали медици. Възможно е малките лечебни заведения в България да не успеят да преподпишат договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Това сподели председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев в интервю за БНР.

Още през 2018 той алармира, че „системата на болничната помощ в България с ускоряващи се темпове върви към пълна катастрофа, ако не се извършат сериозни трансформации в модела“. Сега Тотев, който е директор на болницата в Чирпан, смята, че тези процеси са се ускорили „значително“.

„Дотогава алармирахме на всички възможни срещи институциите, че нещата не са добре в провинцията. Казахме, че София не е България и трябва да видят какво се случва в другите градове, защото някъде се къса връзката. Но ако тогава нещата вървяха малко по-бавно, сега се ускориха значително“, каза той.

„Може би тази епидемия показва какво ще бъде догодина, независимо дали пандемията ще продължи, или не. Разпадът е неминуем“, предупреди Тотев.

Той сподели, че не може да се каже, че общинските болници се справят - само „изпълняват“ заповедите на здравния министър.

Ремдесивир ще има за всички от сърце

„Имаме подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина, без да съм пророк, ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем кадрово да окомплектоваме болниците. Тогава, що се отнася до новите договори с касата, които трябва да преподпишем - голяма част от болничните заведения тип общинска собственост няма да можем да се включим“, каза д-р Тотев.

„Лошото е, че заповедите са пуснати въпреки нашите предупреждения. Това през пролетта беше само увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила. И тогава сякаш накараха българите, вкарвайки ги вкъщи и лишавайки ги от приходи, да се плашат. А сега, когато има доста почитали, ги накараха да не вярват. Българинът вече не вярва, той е такъв по природа. Много пъти е лъган и ако преувеличиш някои неща, когато връхлети същинският проблем, той не вярва. Хората не се пазят“, сподели лекарят.

Той не смята, че заповедите на здравния министър, предвиждащи разкриване на още Covid-легла, са „правилният модел“. Не мисли, че всички болници трябва „да ги направим мръсни, да ги направим само за Covid“.

„Нашата болница е малка, с един редуциран кадрови потенциал и ресурс. Има заповед в нашия регион – една четвърт от леглата да са за Covid. Казах им: „Не една четвърт, 200% от леглата ще ги направя за коронавирус, защото имам колкото искате. Но едно е медицинско легло, друго е креват. Креватът става медицинско легло, когато е обезпечен с персонал. Ние нямаме другото, кревати и помещения имаме“, каза д-р Тотев.

"Сто пъти сме казали, че общинските болници сме най-нежеланите за местоназначение. Успяваме с тези хора, които са местни, които са в зенита на кариерата си, да не кажа - в почти пенсионна възраст. Когато вкараш такъв човек, свикнал да лекува една патология, в Covid отделение, или остава и се разболява, или подава оставка и напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“, каза той.

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid? То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, добави още д-р Тотев.


Прочетете още:

Време е личните лекари да се изправят срещу Covid-19

Covid-19 погуби лекар от Пловдив, почина и председателят на ОбС-Харманли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Хотелите пак ще могат да настаняват бежанци от Украйна, но срещу 15 лв./ден

Кабинетът няма да ползва само ведомствени бази, а и семейни хотели и къщите за гости

Кирил Петков поиска Радев да свика КСНС за Северна Македония

Петков иска МВнР да внесе доклад за състоянието на преговорите със Скопие

Бойците от "Азовстал" прекратяват съпротивата след 86 дни война

Майките и жените на войниците молят Ердоган за помощ в спасението им

Авария в завода "Неохим" доведе до временно изпускане на азотни окиси

РИОСВ-Хасково: Отчетените стойности са под пределните норми

Беларус обвини съоснователя на NEXTA, че ръководи "терористична" организация

Страната въведе смъртно наказание за опити за извършване на "терористични актове" преди дни

Италия внася повече руски петрол въпреки планa за ембарго на ЕС

Само за този месец Русия е изнесла около 450 хил. барела на ден за Италия

Металните врати на НС изненадаха и Никола Минчев

"Аз също видях тези врати в момента, в който и всички вие"

Герхард Шрьодер най-накрая подаде оставка от "Роснефт"

Заедно с него напуска и бившият агент на ЩАЗИ Матиас Варниг

Москва спира доставките на газ за Финландия в събота

Финландският газов оператор каза, че е подготвен за ситуацията