Снимка: © Getty Images

Общинските болници в страната са пред разпад заради подадени оставки и напуснали медици. Възможно е малките лечебни заведения в България да не успеят да преподпишат договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Това сподели председателят на Сдружението на общинските болници д-р Неделчо Тотев в интервю за БНР.

Още през 2018 той алармира, че „системата на болничната помощ в България с ускоряващи се темпове върви към пълна катастрофа, ако не се извършат сериозни трансформации в модела“. Сега Тотев, който е директор на болницата в Чирпан, смята, че тези процеси са се ускорили „значително“.

„Дотогава алармирахме на всички възможни срещи институциите, че нещата не са добре в провинцията. Казахме, че София не е България и трябва да видят какво се случва в другите градове, защото някъде се къса връзката. Но ако тогава нещата вървяха малко по-бавно, сега се ускориха значително“, каза той.

„Може би тази епидемия показва какво ще бъде догодина, независимо дали пандемията ще продължи, или не. Разпадът е неминуем“, предупреди Тотев.

Той сподели, че не може да се каже, че общинските болници се справят - само „изпълняват“ заповедите на здравния министър.

Ремдесивир ще има за всички от сърце

„Имаме подадени оставки, напуснали сестри и лекари. Догодина, без да съм пророк, ще стане така, че ако епидемията отмине, тогава няма да можем кадрово да окомплектоваме болниците. Тогава, що се отнася до новите договори с касата, които трябва да преподпишем - голяма част от болничните заведения тип общинска собственост няма да можем да се включим“, каза д-р Тотев.

„Лошото е, че заповедите са пуснати въпреки нашите предупреждения. Това през пролетта беше само увертюрата на едно представление, което сега се разгръща с пълна сила. И тогава сякаш накараха българите, вкарвайки ги вкъщи и лишавайки ги от приходи, да се плашат. А сега, когато има доста почитали, ги накараха да не вярват. Българинът вече не вярва, той е такъв по природа. Много пъти е лъган и ако преувеличиш някои неща, когато връхлети същинският проблем, той не вярва. Хората не се пазят“, сподели лекарят.

Той не смята, че заповедите на здравния министър, предвиждащи разкриване на още Covid-легла, са „правилният модел“. Не мисли, че всички болници трябва „да ги направим мръсни, да ги направим само за Covid“.

„Нашата болница е малка, с един редуциран кадрови потенциал и ресурс. Има заповед в нашия регион – една четвърт от леглата да са за Covid. Казах им: „Не една четвърт, 200% от леглата ще ги направя за коронавирус, защото имам колкото искате. Но едно е медицинско легло, друго е креват. Креватът става медицинско легло, когато е обезпечен с персонал. Ние нямаме другото, кревати и помещения имаме“, каза д-р Тотев.

"Сто пъти сме казали, че общинските болници сме най-нежеланите за местоназначение. Успяваме с тези хора, които са местни, които са в зенита на кариерата си, да не кажа - в почти пенсионна възраст. Когато вкараш такъв човек, свикнал да лекува една патология, в Covid отделение, или остава и се разболява, или подава оставка и напуска. Целият алгоритъм в болницата започва да страда и я повлича надолу“, каза той.

„Как досега не можехме пневмония да лекуваме, а вече ще можем да лекуваме Covid? То е нонсенс. България е държава на парадоксите и това доведе до отлив на лекарите, защото те нямат сигурност“, добави още д-р Тотев.


Прочетете още:

Време е личните лекари да се изправят срещу Covid-19

Covid-19 погуби лекар от Пловдив, почина и председателят на ОбС-Харманли


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Елтън Джон оглави британските чартове за първи път от 16 г. със съдействието на Дуа Липа

Първата му поява на върха беше през 1976, а последната - през 2005 г.

Най-скъпоплатените баскетболисти и бизнес начинанията им

ЛеБрон Джеймс води класацията на Forbes за осма поредна година

Йорданка Фандъкова и съпругът ѝ са заразени с Covid-19

И двамата са ваксинирани, нямат симптоми

Мая Манолова открива кампанията с нова прическа: "На мутрите да им е ясно, че не съм блондинка"

"Те се готвят за реванш, ние се готвим да им се противопоставим, така че това е знак“

Служител на Netflix разгласи "чувствителни" данни в знак на протест срещу Дейв Шапел и беше уволнен

Изнесена е информация за гледаемостта на The Closer, но и за сериали като Squid Game

Ново замърсяване на водата и остра миризма на нефт край кораба Vera Su

Стойността на азот-амониев превишава 3 пъти измерваните досега стойности

Самоунищожената картина на Банкси "Любовта е в кошчето" беше препродадена на рекордна цена

На търг през 2018 тя се спусна през рамката и беше нарязана на парчета

Директорът на Центъра по заразни болести: По-добре "зелен сертификат", отколкото локдаун

Проф. Ива Христова е един от експертите които ще решават за мерките на Ангел Кунчев