Куп проблеми при отварянето на първата Covid-болница в България Снимка: © Getty Images

От днес поетапно трябва да започне работата в първата болница в България само за пациенти с Covid-19. Това е общинската МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив, която се преструктурира напълно. Лечебното заведение трябва да разкрие 120 легла тази седмица, но е изправено пред куп проблеми – има в наличност само един респиратор, а общината няма необходимите средства да поддържа болницата и ще разчита на правителството и на дарителска кампания.

„Към настоящия момент Община Пловдив не разполага с необходимите средства, с необходимия бюджет, за да реализираме идеята. Но се надяваме с помощта на правителството и с други мерки, включително дарителска кампания, да реализираме тази задача“, каза зам.-кметът Тодор Чонов пред NOVA.

Време обаче няма и по решение на областния кризисен щаб болницата трябва да започне работа още от днес. Управителят д-р Петър Петров, който е и доброволец в сега действащото Covid-отделение, сподели, че се действа „в движение“.

По изискване са необходими между 15-20 респиратора за функциониране на такъв тип лечебно заведение, но Петров каза, че разполагат само с една машина.

„В момента имаме само един, понеже ние сме болница, която лекува леки и средно тежки случаи. Надявам се другите до санитарния минимум да бъдат доставени, както с помощта на дарители, така и на държавата. Мисля, че ще я обезпечим. Нямаме време да спираме, действаме в движение. Още от днес стартира поетапно първото отделение – първо вътрешно трябва да е готово, за да поеме първите 22 пациенти“, каза управителят на „Св. Мина“.

Той добави, че до всяко легло има кислород, единствено трябва да се оправят кислородните накрайници и да бъдат изчистени още няколко детайли.

„Системата ни е функционална. Тествана е в самото начало на Covid-кризата, работеща е, трябват ни само няколко елементи от финалния етап на системата“, добави д-р Петров.

По думите му – по-голяма част от персонала ще остане да работи, когато болницата стане изцяло лечебно заведение за Covid-пациенти.

„Проведох събрание с колективите на всяка една клиника. По-голяма част от колегите остават, а имаме и обещание от областния кризисен щаб. Вече се сформират екипи от другите болници, които ще дойдат при нас и ще ни подкрепят“, каза той.

„Вече проектът е стартирал. Днес започваме с първо вътрешно. Надяваме се до два дни да имаме още 30 легла, в рамките на една седмица да бъде обезпечено и с легла, и с персонал. А в хода на тези действия да бъде обезпечено с минимума на апаратурата, която ни е необходима“, каза д-р Петров.

Тодор Чонов добави, че общината има „екшън план“, който включва срещи със строителни фирми с опит в изграждането на подобни медицински заведения, както и с доставчици на медицинска апаратура.

„Нужно е модернизиране на съществуващата кислородна система. Нашата цел е да видим колко ще струва проекта, за да определим можем ли да реализираме тази задача“, каза зам.-кметът на Пловдив.


Държавата отпуска 80 млн. лв. в битката срещу Covid до края на годината


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024