Снимка: © Getty Images

От днес поетапно трябва да започне работата в първата болница в България само за пациенти с Covid-19. Това е общинската МБАЛ „Св. Мина“ в Пловдив, която се преструктурира напълно. Лечебното заведение трябва да разкрие 120 легла тази седмица, но е изправено пред куп проблеми – има в наличност само един респиратор, а общината няма необходимите средства да поддържа болницата и ще разчита на правителството и на дарителска кампания.

„Към настоящия момент Община Пловдив не разполага с необходимите средства, с необходимия бюджет, за да реализираме идеята. Но се надяваме с помощта на правителството и с други мерки, включително дарителска кампания, да реализираме тази задача“, каза зам.-кметът Тодор Чонов пред NOVA.

Време обаче няма и по решение на областния кризисен щаб болницата трябва да започне работа още от днес. Управителят д-р Петър Петров, който е и доброволец в сега действащото Covid-отделение, сподели, че се действа „в движение“.

По изискване са необходими между 15-20 респиратора за функциониране на такъв тип лечебно заведение, но Петров каза, че разполагат само с една машина.

„В момента имаме само един, понеже ние сме болница, която лекува леки и средно тежки случаи. Надявам се другите до санитарния минимум да бъдат доставени, както с помощта на дарители, така и на държавата. Мисля, че ще я обезпечим. Нямаме време да спираме, действаме в движение. Още от днес стартира поетапно първото отделение – първо вътрешно трябва да е готово, за да поеме първите 22 пациенти“, каза управителят на „Св. Мина“.

Той добави, че до всяко легло има кислород, единствено трябва да се оправят кислородните накрайници и да бъдат изчистени още няколко детайли.

„Системата ни е функционална. Тествана е в самото начало на Covid-кризата, работеща е, трябват ни само няколко елементи от финалния етап на системата“, добави д-р Петров.

По думите му – по-голяма част от персонала ще остане да работи, когато болницата стане изцяло лечебно заведение за Covid-пациенти.

„Проведох събрание с колективите на всяка една клиника. По-голяма част от колегите остават, а имаме и обещание от областния кризисен щаб. Вече се сформират екипи от другите болници, които ще дойдат при нас и ще ни подкрепят“, каза той.

„Вече проектът е стартирал. Днес започваме с първо вътрешно. Надяваме се до два дни да имаме още 30 легла, в рамките на една седмица да бъде обезпечено и с легла, и с персонал. А в хода на тези действия да бъде обезпечено с минимума на апаратурата, която ни е необходима“, каза д-р Петров.

Тодор Чонов добави, че общината има „екшън план“, който включва срещи със строителни фирми с опит в изграждането на подобни медицински заведения, както и с доставчици на медицинска апаратура.

„Нужно е модернизиране на съществуващата кислородна система. Нашата цел е да видим колко ще струва проекта, за да определим можем ли да реализираме тази задача“, каза зам.-кметът на Пловдив.


Държавата отпуска 80 млн. лв. в битката срещу Covid до края на годината


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

ИТН обвини Кирил Петков, че създава "корупционна среда" в МРРБ

Премиерът забранил МРРБ да прави плащания над 900 000 лв. без разрешение на кабинета

ЕС обмисля нови ограничения за Facebook и Google заради политическите реклами

Идеята е да бъде забранено показването на политически реклами въз основа на някои лични потребителски данни

Повторният избор на нов директор на БНТ се отложи заради жалба

СЕМ реши да не дава начало на нов конкурс, преди да се изясни казусът с жалбата

Въпреки санкциите: Продукти на Apple и скъпи стоки пробиват път към Русия

САЩ и ЕС наложиха санкции за износ на луксозни вещи, компании масово напуснаха Русия. Но върви паралелен внос

Борис Джонсън ще подаде оставка като партиен лидер, но остава начело на кабинета до есента

Решението беше обявено, след като новият му финансов министър го призова да се оттегли

Дълбоки разногласия за войната очакват Русия на срещата на Г-20 в Бали

Руският външен министър за първи път ще се срещне със свои колеги от държави, които силно критикуват войната.

Прокуратурата употреби катастрофата в София за "реванш" срещу властта

Зам.-шефът на Следствието влезе в ролята на адвокат на Гешев на гърба на трагедията на бул. "Черни връх"

ЕП обяви природния газ и ядрената енергия за "зелени"

Предложението предизвика остри реакции от политици и активисти, сред които и Грета Тунберг

Стрелба и напрежение на протест в Скопие срещу френското предложение

40-годишен мъж е задържан, след като е стрелял с пистолет във въздуха