Бил, коя е най-странната лъжа, която си чувал за себе си? „Това, че съм замесен в създаването на коронавируса. Не мисля, че може да има по-странна лъжа за мен“. Защо хората мислят това за теб? „Понякога хората имат чувството, че човек, който притежава повече пари, е свръхинтелитентен“. Ти такъв ли си? „Абсолютно“.

С този диалог между актрисата Рашида Джоунс и Бил Гейтс започва третият епизод на подкаста на съоснователя на „Майкрософт“. Той е озаглавен „Защо вярваме в лъжи?“, а специален гост в него е израелският историк и писател Ювал Харари, който е автор на книгата „Сапиенс: Кратка история на човечеството“ от 2011 г.

Гейтс, Джоунс и Харари обсъждат каква е разликата между лъжата и фикцията, защо информацията не значи задължително истина и защо хората вярват в конспиративни теории.

От подкаста на Бил Гейтс: Ще оставим Covid-19 зад нас, но не и срещите в Zoom

Съоснователят на „Майкрософт“ е любимата „жертва“ на почитателите на конспирацията, които смятат, че той е готов да чипира цялото население чрез ваксината за коронавирус.

„Много хора имат страх, че ваксината ще причини много вреди и може би, че целта на ваксината е да вкара в хората микрочипове и по някакъв начин да ги свърже с 5G мрежата“, обяснява Бил Гейтс. „Тези конспирации са най-лудото нещо, което съм чувал за себе си, тъй като моята фондация се бори да спаси животи“.

„Децата получават ваксини, когато са много малки. Това не е изненадващо, тъй като тогава те са много уязвими. Идеята не е просто да забучим игли в ръцете им и те да плачат. Идеята е да се инжектират вещества, които спасяват милиони животи. Не всички ваксини са перфектни. Те трябва да бъдат дозирани внимателно, да са преминали през клинични тестове. Ползата от ваксините обаче е невероятна“, смята Гейтс.

На въпрос на Рашида Джоунс в какво вярва най-много, милиардерът отговаря: „Определено вярвам в това, че иновацията може да реши големи проблеми. Знам, че това не работи винаги, но подкрепям идеята да се намерят правилните хора, да им се дадат нужните ресурси и така те могат да решат много проблеми“.

„Трябва да се поемат и рискове. Разработването на ваксина за ХИВ е в задънена улица през последното десетилетие, но ние все пак казваме: „Хей, трябва да инвестираме още милиарди. Ще успеем“. Инатът може да е добродетел, но трябва да се има и едно наум, че може никога да не постигнеш целта си“, смята той.

Бил Гейтс коментира и книгата на своя гост Ювал Харари. Според него „Сапиенс“ ни помага да разберем с какво се бори точно човечеството – заболявания, глад, войни. В нея е засегната и темата дали човек се ражда лъжец. Според историка – това не е точно така.

„Не бих казал, че се раждаме като лъжци. Не мисля, че лъжите са толкова важни. Аз поставям акцента върху фикцията – хората вярват в това, но тя не представлява задължително лъжа. Смятам, че хората контролират света, защото работим заедно по-добре от всяко друго животно. А го правим, защото можем да изобретяваме и вярваме в измислените истории“.

Каква е разликата между лъжа и фикция? „Лъжата е, когато перфектно знаеш, че нещо не е вярно, но го казваш с цел да заблудиш останалите. Фикцията е нещо, в което самият ти вярваш и го казваш на другите хора, но не за да ги заблудиш. Може да бъде нещо малко или нещо голямо – като религия, икономическа теория или теория за расите. Смятам, че повечето нацисти наистина са вярвали в теорията за расата“.

Според Рашида Джоунс - в САЩ вече е трудно да разбереш „кой лъже и кой не“, особено през 2020, когато коронавирусът се разпространи в целия свят. Бил Гейтс смята, че „ако не вярваш, че наистина има смъртни случаи от коронавирус, си мислиш, че носенето на маска е свързано с някаква политика. Употребата на маски е толкова ниска заради всички тези недоразбирания и всички лъжи“.

Харари добавя, че „дори когато лъжеш, трябва да убедиш хората, а най-добрият начин да ги убедиш, е ти сам да вярваш в тази лъжа“. „Не е лесно да осъзнаеш разликата в това да заблудиш останалите и да заблуждаваш себе си. Хората, които започват да лъжат, достигат до даден етап, в който вече вярват на собствените си лъжи“.

През пролетта Харари каза, че хората трябва да вярват в науката по време на тази тежка пандемия. Но лъжите за Covid-19 и конспиративните теории бързо се разпространиха по света.

„И сега трябва да вярваме в науката“, смята авторът. „Да, нещата не са перфектни, но се намираме в по-добра ситуация от всеки друг момент в историята. Ако сравните ситуацията сега с тази, която се е случила по време на чумата, сме в напълно различна игра. Когато „Черната смърт“ е преминала през Европа и Азия, е убила от една трета до половината население на тези континенти. Никой никога не е разбрал какво се е случвало – нито китайците, нито британците, нито италианците. Имали са много теории – астрологически теории за планетите, теории, че евреите отравят целия свят, всякакви такива неща. Нито един човек не е знаел какво се е случвало. Сега поне има хора, които разбират ситуацията“, сподели той.

А Бил Гейтс добавя: „Мисля, че в крайна сметка, ако убедим достатъчно хора да се ваксинират, ще успеем да се отървем от това нещо. Но ще има оспорван мач „ние срещу тях“.

Ювал Харари не смята, че лъжите сега са по-опасни от тези, които са се разпространявали в миналото.

„Мисля, че са по-опасни от гледна точка само на това, че човечеството има повече власт. Трябва да разберем, че хората често бъркат информацията с истината. Информацията не е истина. Конспиративната теория също е информация. Всяко ново средство за разпространение на информация е и ново средство за разпространяване на лъжи, фикции и конспирации“, казва той.


Слушайте и подкаста "Животът и други неща":


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

МОН: Тестването на всички ученици на 6 декември е осигурено

МЗ са обещали доставка на още тестове другата седмица, за да може процесът да продължи

Прокуратурата проверява скандала с Ваня Караганева в ДКК

Тя се е самосезирала, а отделно е постъпил сигнал от втория изпълнителен директор

Кои са новите зам.-председатели на 47 НС

Трима юристи, двама икономисти, философ и филолог ще подпомагат Никола Минчев

Никола Минчев от "Продължаваме промяната" е председателят на 47-ия парламент

Минчев е завършил право в СУ "Св. Климент Охридски" и е корпоративен адвокат

Спецпрокуратурата образува дело за корупционно престъпление в община Варна

След проверката на КПКОНПИ е образувано дело срещу служител на общината, чието име не се споменава

Наследникът на Курц се оттегля като канцлер на Австрия след само няколко месеца на поста

Александър Шаленберг обяви, че лидерът на партията и канцлерът трябва да са един и същ човек

Корнелия Нинова: Коалиционното споразумение трябва да е факт до неделя

Министерствата може да не са разпределени на принципа 8-4-3-2