• Следващата голяма пандемия може да е факт в рамките на три години, но този път ще сме много по-подготвени. Това предрече Бил Гейтс в първи епизод на новия си подкаст, който прави с актрисата Рашида Джоунс.

  • Онлайн срещите в платформи като Zoom и Microsoft Teams ще се превърнат в нещо нормално, смята съоснователят на „Майкрософт“. Хората ще се питат защо трябва да се виждат с партньорите или колегите си, щом могат да го правят дистанционно.

  • Пандемията от Covid-19 ще промени изцяло работата в офисите, смята Гейтс. Все повече хора ще останат да работят вкъщи, а това ще промени и начина на живот в големите световни метрополиси.

  • По думите му - социализацията между хората ще се наруши, но ще имаме повече време за нашите близки.

  • Първият гост в подкаста бе американският епидемиолог д-р Антъни Фаучи. Според него е много важно всички да се ваксинират срещу грип, а когато и Covid-ваксината вече е достъпна, възможно най-голяма част от населението да се имунизира.


Бил Гейтс допуска, че следващата голяма пандемия може да се появи до 3 години. Съоснователят на „Майкрософт“ направи това предположение в собствения си подкаст, който създаде заедно с актрисата Рашида Джоунс.

В първия епизод, който Гейтс публикува в понеделник в своя официален сайт, той предрече, че човечеството ще се изправи срещу нова пандемия в близкото бъдеще, но тя ще бъде „по-малко разрушителна“ в сравнение с коронавируса.

Милиардерът, който е любимата жертва на поддръжниците на конспирациите, и Рашида Джоунс говориха с американския епидемиолог д-р Антъни Фаучи. По време на дискусията Бил Гейтс сподели, че следващата пандемия „може да бъде след 20 години“. „Но трябва да допуснем, че може да се случи и в рамките на три години“.

Въпреки че Covid-19 отне живота на над 1,3 млн. души по света, а повече от 58 млн. се заразиха, съоснователят на „Майкрософт“ смята, че светът ще е много по-подготвен за подобен сценарий в бъдеще.

„Основната причина за това, че следващата пандемия ще е по-малко разрушителна, е фактът, че вече ще имаме нужната подготовка. Тренировките за овладяване на заразата са като военните занимания – почти всички страни ще реагират като Южна Корея или Австралия. Ще тестват бързо и ще поставят хората под карантина. Методите ни за тестване ще са много по-добри и втори път няма да бъдем толкова глупави“, каза Гейтс.

Той остава оптимист, че скоро ще преборим Covid-19. „Мисля, че нещата ще се оправят. Оптимист съм. Ако получим ваксина достатъчно скоро, може да намалим наполовина смъртните случаи. Бих казал, че икономическите щети са по-лоши, отколкото очаквах. Но ваксината е единственото много позитивно нещо, което да очакваме“, сподели той.

Към момента Pfizer/BioNTech и Moderna са най-близо до получаване на разрешение за употреба на препарат срещу Covid-19 – и двете ваксини са с около 95-процентова ефикасност. За да свърши тази пандемия обаче, целият свят трябва да я победи, смята Бил Гейтс.

Нубар Афеян - съоснователят на Moderna, който пее "Хубава си, моя горо" и съхранява връзката си с България

„Ще има фаза, в която случаите на коронавирус в САЩ ще бъдат много малко, но цифрите ще продължават да са все така високи в други части на света“, каза той при включването на д-р Антъни Фаучи. „Смятам, че много хора ще останат консервативни в своето поведение, особено когато трябва да прекарват време с по-възрастните, при които рискът да заболеят е твърде голям“.

Попитан от Рашида Джоунс дали онлайн срещите в платформи като Zoom ще продължат дори при възможност за нормалното им присъствено провеждане, съоснователят на „Макрософт“ отговори, че точно това ще се случи. Пошегува се с нея, че не го пита за Microsoft Teams - платформата, която е в "ожесточена конкуренция" със Zoom, а актрисата се извини.

„Преди пандемията тези неща бяха рядкост и дори бяха свързвани с проява на безразличие към отсрещната страна. Но сега те се превърнаха в рутина. Точно както жените са влезли като работна сила по време на Втората световна война и след това са останали там, така ще се случи и сега. Ще се питаме дали трябва да отидем на срещата, като може тя да се проведе онлайн“, сподели Бил Гейтс и добави: „Хората ще бъдат изненадани колко бързо ще се развием оттук нататък“.

Според него – работата от вкъщи ще остане все така популярна опция и много компании ще закрият офисите си. „Смятам, че хората ще ходят в офиса все по-рядко. Дори ще има възможност компании да споделят офиси – служителите на едната да ходят на работа, когато тези от другата са онлайн".

„Хоум офисът“, според Гейтс, ще промени изцяло начина на живот на хората. „В градове като Сиатъл и Сан Франциско наемите са много скъпи - дори за хора, които получават добри възнаграждения. Без нуждата от офис, който трябва да посещаваш всеки ден, животът в тези градове ще става все по-малко атрактивен. По-удобно ще е да си имаш голяма къща в малък град“.

Друг ефект на дистанционната работа е, че ще наруши социализацията на хората, смята съоснователят на „Майкрософт“. „Ще изразходваме все по-малко от социалната си енергия на работа, но ще имаме повече за нашите близки, ще прекарваме повече време с тях“, смята той.

„Знам, че е трудно да си представим бъдещето, когато новите случаи на коронавирус в света се увеличават, но ще дойде момент, в който пандемията Covid-19 ще е зад гърба ни. Смятам, че обществото ще се промени завинаги, предвид факта колко разрушителен е този вирус за всяка част от нашия живот“, сподели Бил Гейтс.

Д-р Антъни Фаучи се включи в разговора с добра новина – в момента в САЩ се разработва медикамент, който да стопира Covid-19 в началния етап от развитието му в човешкия организъм. Това, според епидемиолога, е от ключово значение за справянето с вируса в световен мащаб.

„Имаме добри лечения за хора в тежко състояние. Можем да предпазим пациентите в болници и да предотвратим смъртните случаи. Това, което нямаме, е лекарство, което да дадеш на пациентите в началния стадий на болестта. Това не е важно само в САЩ, а във всички страни – да се предотврати попадането в болница“, каза той.

Попитан от Джоунс дали такъв медикамент се разработва, д-р Фаучи отговори: „Да, разработва се. Работи се много активно по нещо подобно и има няколко клинични изпитания сред пациенти в болници, в старчески домове. Използва се и сред семейства, в които само един от членовете е инфектиран. Лекарството се дава на всички в съответния дом, за да видим дали можем да спрем разпространението сред семейството“, сподели той, без да дава допълнителни подробности.

„Мисля, че трябва да увеличим двойно носенето на маски, спазването на социална дистанция, събирането с големи групи хора. Знам, че това е трудно, но хората трябва да го правят, трябва и да мият ръцете си. Защото точно сега, с идването на зимата, искаме да намалим разпространението на коронавируса колкото се може повече“, сподели д-р Фаучи и изтъкна колко важно е идентифицирането на болните, проследяването на контактите им и поставянето им под карантина.

„Много е важно да се имунизираме срещу грип. Всеки човек на шест месеца или по-възрастен трябва да го направи“, каза той, а Бил Гейтс добави, че е съгласен и току-що се е ваксинирал против грип.

„Аз съм разтревожен за нашите приятели от Австралия - от южното полукълбо, за които зимата е от април до август“, каза д-р Фаучи. „Справиха се добре, като носиха маски и намалиха разпространението на коронавируса. Затова те няма да имат и сезон на гриповете, тъй като нещата, които спират Covid-19, спират и разпространението на грипа“.

Според главния епидемиолог на САЩ – в страната има недоверие към ваксините още преди пандемията.

„Има такива настроения, които не са базирани на науката, а на фалшиви твърдения. Трябва да убедим обществото да се ваксинира, като използваме хора, на които то вярва. Трябва да накараме афроамериканците и латиносите да вярват на федералното правителство. Те се позовават на исторически предпоставки и са скептични. Така че ние имаме важен пиар тест пред себе си – да кажем на хората защо е важно те и семействата им да се ваксинират“, смята д-р Фаучи.

Той говори и за Операция „Warp Speed“. Това е публично-частно партньорство, инициирано от правителството на САЩ, за да улесни и ускори разработването, производството и разпространението на ваксини срещу Covid-19, както и други медикаменти. Армията на страната е включена в процеса по доставките, като единствената ѝ задача е да помогне в логистиката, но хората, според Фаучи, започват да градят конспирации, когато видят военни с ваксини в ръка.

„Чух няколко пъти, че хората не оценяват това, което военните правят. Те са изправени пред логистично предизвикателство. Операция „Warp Speed“ е важна, защото Министерството на отбраната ни предостави евтина логистика. Те помогнаха в доставките. Военните няма да правят ваксината, няма да издават лиценз за нея. Но когато хората видят военни, отново изграждат поредната конспирация“, сподели д-р Фаучи.

Той каза, че не е обявено официално коя група от обществото първа ще получи ваксината. Очаква това да са най-възрастните с хронични заболявания, после хората на първа линия, след това тези, които са рискови. Накрая студентите и след това всички останали. "Има пет основни групи", сподели д-р Фаучи.

"Това е глобална пандемия, както казва Бил. Ние сме отговорни за всички хора по света, не само в САЩ. Имаме няколко кандидата за успешна ваксина. Трябва да вкараме колкото се може повече играчи в играта. Ако играем само с един, няма да успеем. Сега има 11 кандидата, а 5 от тях са във фаза 3 на тестовете в САЩ. Може би ще има една ваксина, която да е по-ефикасна сред възрастните, а друга – при децата. Когато научим това – а ще ни отнеме доста време – най-вероятно ще стигнем до селективна дистрибуция на препаратите", каза д-р Фаучи.

„Ако имаш ваксина, която е с 99-процентова ефикасност, и 99% от населението се имунизира с нея, всичко ще е прекрасно. Но ви уверявам, че това просто няма да стане", каза епидемиологът. "Ако тя е със 75-процентова ефикасност и 65% от хората получат дози, това няма да ни помогне особено в борбата с Covid-19. Ето затова винаги ми задават въпроса кога най-накрая ще се върнем към нормалния живот. Е, не мисля, че ще стане скоро, но сме все по-близо и по-близо“.


Прочетете още:

Covid-ваксината на AstraZeneca и Оксфорд предпазва на 70%, но може да стигне до 90 на сто

Бил и Мелинда Гейтс: За 25 седмици пандемията заличи 25-годишен прогрес


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

GEN Z дневници

Vol. 23: Ким Чен Ун > Дуа Липа, "Totally Spies" се завърна, Мая да върне паролите за TikTok

5 новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z в редакцията на "Булевард България"

09:30 - 25.05.2024