Снимка: © Getty Images

Само за 25 седмици пандемията от Covid-19 е заличила прогрес в развитието на света, изграждан цели 25 години. Това е заключението от годишния доклад (Goalkeepers Report) на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Публикуваният през септември документ съдържа анализ в рамките на 47 страници. Той изследва прогреса на 17 индикатора, включени в Целите за устойчиво развитие на ООН. През 2015 организацията определя 17 амбициозни цели, които да доведат до край на бедността, неравенствата и до климатични промени до 2030 г. През последните години светът отчита подобрение във всеки един от тях, но не и през 2020 – в по-голяма част от показателите е отчетен регрес.

Целите на годишния доклад са две. Първо, да анализира щетите, които е нанесла пандемията по здравето, икономиката и другите области на живота. И второ – да призове за обединение и общ отговор на кризата.

„Няма такова нещо като национално решение на глобална криза. Всички страни трябва да работят заедно, за да сложат край на пандемията и да започнат ново изграждане на икономиките си. Колкото по-дълго ни отнеме да осъзнаем това, толкова повече ще ни отнеме (и ще ни струва) да стъпим отново твърдо на краката си“, е заключението на доклада на Бил и Мелинда Гейтс.

По данни на Университета „Джонс Хопкинс“ – над 34 млн. души по света са се заразили с Covid-19, а жертвите са вече повече от един милион. Пандемията създаде картина от „взаимно обострящи се катастрофи“, които ще продължават, ако светът не осъществи „твърд хват“ около кризата с коронавируса, пише в доклада.

Това е четвъртият пореден документ по темата с развитието на света, публикуван от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. В него коронавирусът е сравнен с испанския грип от 1918 и прогнозата е, че „нито един аспект от обществото няма да остане незасегнат“.

„Изведнъж здравната криза се превърна в икономическа. В криза на намирането на храна и дом. В политическа криза. Всичко е взаимно свързано“, пише в Goalkeepers Report. Бил и Мелинда Гейтс добавят, че рецесията ще става все по-тежка, тъй като много държави наблюдават повишаване на случаите на коронавирус.

„В миналите издания на доклада почти всеки път отчитахме десетилетията на исторически прогрес относно борбата с бедността и заболяванията. Но трябва да се изправим пред реалността с откровеност: прогресът вече спря“, пишат съоснователят на „Майкрософт“ и съпругата му.

Много от 17-те цели на ООН изглеждаха трудно изпълними още преди пандемията, но според доклада те изобщо няма да могат да бъдат достигнати до края на десетилетието. Сред най-важните от тези цели са край на бедността, край на глада, качествено образование, равенство между половете, чиста вода и хигиена, достъпна и чиста енергия, устойчиви градове и общности, действия в борбата с климатичните промени, живот под водата и на земята, мир, справедливост и силни институции.

Според данните на Американския институт за здравни показатели и оценки – обхватът на ваксиниране, използван за индикатор за стабилността на здравните системи, е спаднал до нива, отчитани последно през 90-те години на миналия век.

Докладът обаче отчита, че най-голямата „катастрофа“ е икономическата. От гледна точка на срив на брутния вътрешен продукт, светът в момента изживява най-лошата си рецесия от Втората световна война насам. А последният път, в който толкова много страни са били едновременно в рецесия, е бил през 1870 – „буквално преди два живота“, констатира докладът на Бил и Мелинда Гейтс.

Влиянието на корона-кризата над всеки един човек е колосално – тежката бедност се е увеличила със 7% само в рамките на няколко месеца. Сега 37 млн. души в света живеят с по-малко от 1,90 щатски долара на ден. Освен всичко това – други 68 милиона души в най-малко развитите и средно развитите страни живеят с по-малко от 3,20 долара дневно. А тъй като повече жени вършат неплатен труд, те са по-засегнати, констатира докладът.

За да може светът да се противопостави на всички тези предизвикателства, Бил и Мелинда Гейтс призовават за международна колаборация. Най-важният пример, който дават, е свързан с разпространението на ваксина за Covid-19 във всички държави по света. Те са загрижени заради „ваксинния национализъм“, при който една или няколко държави се снабдяват с първите дози на евентуална успешна ваксина, а за останалите остава да чакат следващо производство. Според изследване на Североизточния Университет в Бостън – този ход не само би удължил пандемията, но би я направил още по-смъртоносна.

„Ако богатите държави купят първите два милиарда дози от ваксината, вместо те да бъдат разпространени в равни пропорции сред световното население, почти двойно повече хора могат да умрат с Covid-19“, посочва се в доклада на Гейтс.

Преди няколко дни Бил Гейтс обяви, че фондацията му е сключила споразумения с 16 фармацевтични компании за подпомагане на производството на ваксина за коронавирус, когато бъде разработена. "Единственият начин да се премахне заплахата от това заболяване, е да се премахне навсякъде", каза той.

Съоснователят на „Майкрософт“ е един от хората, попаднали под обстрела на любителите на конспиративните теории от началото на пандемията. Една от най-разпространените версии е, че Бил Гейтс разработва ваксина, в която смята да добави микрочипове, които ще влязат в организмите на хората и така те ще бъдат следени. "Според мен трябва да разпространим истината. Трябва да обясним нашите ценности, за да могат хората да разберат, защо работим по това и защо сме готови да вложим милиарди в ускоряването на прогреса. Неясно ми е защо се разпространяват тези твърдения, но се надявам, че ще затихнат, когато повече хора разберат фактите", обясни той в интервю за CBS преди няколко месеца.

Ако светът се сдобие с успешна ваксина срещу коронавирус и тя бъде разпространена през следващите 18 месеца, ситуацията отпреди пандемията може да се върне до една или две години.

Осем месеца след началото на пандемията обаче все още не е ясно „как светът ще се организира, за да отговори на предизвикателството“, констатират Бил и Мелинда Гейтс.

Докладът съдържа прогнози колко близо ще бъде светът до достигане на 17-те цели на ООН до 2030 г. Една от най-притеснителните е, че процентът на хората, които използват несигурни или неодобрени хигиенни услуги, ще остане 26% и след края на десетилетието.

Заболелите с ХИВ най-вероятно ще се увеличат от 0,26 нови случая на 1000 души през миналата година до 0,54 в най-лошия случай. Случаите на малария може да се увеличат от 30 на 1000 до 36.

Прогнозата за смъртността при раждане е, че нивото ѝ ще спадне – от 144 на 100 хиляди през 2019 до 137 на 100 хиляди в края на десетилетието. Поставената цел обаче е далеч – 70 на сто хиляди. Смъртността сред децата на 5 години или по-малки е била 37 на хиляда през 2019, а при най-лошия сценарий тя ще се покачи до 40 през 2030 г.

Прогрес е прогнозиран в достъпа до качествено образование. Сега малко над 60% от учениците могат да четат и пишат, а този процент ще се увеличи до 70 в края на десетилетието. Докладът прави предположение, че равенството между половете ще бъде значително по-голямо през 2030, отколкото през 2019 г.


Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Д-р Радева (този път) vs. Антония Първанова: Дискредитирате и унижавате българските медици

Деница Сачева под "обстрела" на Тим Себастиан от „Дойче веле“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Лионел Меси спечели рекордна седма "Златна топка"

Аржентинецът изпревари Левандовски и Жоржиньо за наградата през 2021 г.

Катастрофиралият автобус е минал през сервиз и в Турция

Собственикът на "Беса транс" твърди, че машината не е имала технически проблеми

Kaufland започва да предлага хляб с жива квас

Три нови продукта ще допълнят богатото портфолио на пекарните в София и Варна

Как Витоша се "размина" с 4-етажен подпорен хотел

"Уникалният иновативен нов проект" за "Щастливеца" се оказа визуализация на 4 г.

Община Белица вдига заплатите на всеки ваксиниран служител с 20%

Кметът Радослав Ревански от ДПС призова за масова имунизация

Джак Дорси се оттегля като директор на Twitter

Основателят на Twitter напуска оперативното ръководство за втори път

Спецпрокуратурата не откри престъпление на Гешев по сигнала на Рашков за СРС-тата

Държавното обвинение няма да разследва главния прокурор

От 2022 София пуска билети за 30 и 60 минути в градския транспорт

Цената на първия остава 1,60 лв., вторият ще е 2,20 лв. Има и още промени, предложени от ГЕРБ-СДС