Бил и Мелинда Гейтс: За 25 седмици пандемията заличи 25-годишен прогрес Снимка: © Getty Images

Само за 25 седмици пандемията от Covid-19 е заличила прогрес в развитието на света, изграждан цели 25 години. Това е заключението от годишния доклад (Goalkeepers Report) на Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс.

Публикуваният през септември документ съдържа анализ в рамките на 47 страници. Той изследва прогреса на 17 индикатора, включени в Целите за устойчиво развитие на ООН. През 2015 организацията определя 17 амбициозни цели, които да доведат до край на бедността, неравенствата и до климатични промени до 2030 г. През последните години светът отчита подобрение във всеки един от тях, но не и през 2020 – в по-голяма част от показателите е отчетен регрес.

Целите на годишния доклад са две. Първо, да анализира щетите, които е нанесла пандемията по здравето, икономиката и другите области на живота. И второ – да призове за обединение и общ отговор на кризата.

„Няма такова нещо като национално решение на глобална криза. Всички страни трябва да работят заедно, за да сложат край на пандемията и да започнат ново изграждане на икономиките си. Колкото по-дълго ни отнеме да осъзнаем това, толкова повече ще ни отнеме (и ще ни струва) да стъпим отново твърдо на краката си“, е заключението на доклада на Бил и Мелинда Гейтс.

По данни на Университета „Джонс Хопкинс“ – над 34 млн. души по света са се заразили с Covid-19, а жертвите са вече повече от един милион. Пандемията създаде картина от „взаимно обострящи се катастрофи“, които ще продължават, ако светът не осъществи „твърд хват“ около кризата с коронавируса, пише в доклада.

Това е четвъртият пореден документ по темата с развитието на света, публикуван от Фондацията на Бил и Мелинда Гейтс. В него коронавирусът е сравнен с испанския грип от 1918 и прогнозата е, че „нито един аспект от обществото няма да остане незасегнат“.

„Изведнъж здравната криза се превърна в икономическа. В криза на намирането на храна и дом. В политическа криза. Всичко е взаимно свързано“, пише в Goalkeepers Report. Бил и Мелинда Гейтс добавят, че рецесията ще става все по-тежка, тъй като много държави наблюдават повишаване на случаите на коронавирус.

„В миналите издания на доклада почти всеки път отчитахме десетилетията на исторически прогрес относно борбата с бедността и заболяванията. Но трябва да се изправим пред реалността с откровеност: прогресът вече спря“, пишат съоснователят на „Майкрософт“ и съпругата му.

Много от 17-те цели на ООН изглеждаха трудно изпълними още преди пандемията, но според доклада те изобщо няма да могат да бъдат достигнати до края на десетилетието. Сред най-важните от тези цели са край на бедността, край на глада, качествено образование, равенство между половете, чиста вода и хигиена, достъпна и чиста енергия, устойчиви градове и общности, действия в борбата с климатичните промени, живот под водата и на земята, мир, справедливост и силни институции.

Според данните на Американския институт за здравни показатели и оценки – обхватът на ваксиниране, използван за индикатор за стабилността на здравните системи, е спаднал до нива, отчитани последно през 90-те години на миналия век.

Докладът обаче отчита, че най-голямата „катастрофа“ е икономическата. От гледна точка на срив на брутния вътрешен продукт, светът в момента изживява най-лошата си рецесия от Втората световна война насам. А последният път, в който толкова много страни са били едновременно в рецесия, е бил през 1870 – „буквално преди два живота“, констатира докладът на Бил и Мелинда Гейтс.

Влиянието на корона-кризата над всеки един човек е колосално – тежката бедност се е увеличила със 7% само в рамките на няколко месеца. Сега 37 млн. души в света живеят с по-малко от 1,90 щатски долара на ден. Освен всичко това – други 68 милиона души в най-малко развитите и средно развитите страни живеят с по-малко от 3,20 долара дневно. А тъй като повече жени вършат неплатен труд, те са по-засегнати, констатира докладът.

За да може светът да се противопостави на всички тези предизвикателства, Бил и Мелинда Гейтс призовават за международна колаборация. Най-важният пример, който дават, е свързан с разпространението на ваксина за Covid-19 във всички държави по света. Те са загрижени заради „ваксинния национализъм“, при който една или няколко държави се снабдяват с първите дози на евентуална успешна ваксина, а за останалите остава да чакат следващо производство. Според изследване на Североизточния Университет в Бостън – този ход не само би удължил пандемията, но би я направил още по-смъртоносна.

„Ако богатите държави купят първите два милиарда дози от ваксината, вместо те да бъдат разпространени в равни пропорции сред световното население, почти двойно повече хора могат да умрат с Covid-19“, посочва се в доклада на Гейтс.

Преди няколко дни Бил Гейтс обяви, че фондацията му е сключила споразумения с 16 фармацевтични компании за подпомагане на производството на ваксина за коронавирус, когато бъде разработена. "Единственият начин да се премахне заплахата от това заболяване, е да се премахне навсякъде", каза той.

Съоснователят на „Майкрософт“ е един от хората, попаднали под обстрела на любителите на конспиративните теории от началото на пандемията. Една от най-разпространените версии е, че Бил Гейтс разработва ваксина, в която смята да добави микрочипове, които ще влязат в организмите на хората и така те ще бъдат следени. "Според мен трябва да разпространим истината. Трябва да обясним нашите ценности, за да могат хората да разберат, защо работим по това и защо сме готови да вложим милиарди в ускоряването на прогреса. Неясно ми е защо се разпространяват тези твърдения, но се надявам, че ще затихнат, когато повече хора разберат фактите", обясни той в интервю за CBS преди няколко месеца.

Ако светът се сдобие с успешна ваксина срещу коронавирус и тя бъде разпространена през следващите 18 месеца, ситуацията отпреди пандемията може да се върне до една или две години.

Осем месеца след началото на пандемията обаче все още не е ясно „как светът ще се организира, за да отговори на предизвикателството“, констатират Бил и Мелинда Гейтс.

Докладът съдържа прогнози колко близо ще бъде светът до достигане на 17-те цели на ООН до 2030 г. Една от най-притеснителните е, че процентът на хората, които използват несигурни или неодобрени хигиенни услуги, ще остане 26% и след края на десетилетието.

Заболелите с ХИВ най-вероятно ще се увеличат от 0,26 нови случая на 1000 души през миналата година до 0,54 в най-лошия случай. Случаите на малария може да се увеличат от 30 на 1000 до 36.

Прогнозата за смъртността при раждане е, че нивото ѝ ще спадне – от 144 на 100 хиляди през 2019 до 137 на 100 хиляди в края на десетилетието. Поставената цел обаче е далеч – 70 на сто хиляди. Смъртността сред децата на 5 години или по-малки е била 37 на хиляда през 2019, а при най-лошия сценарий тя ще се покачи до 40 през 2030 г.

Прогрес е прогнозиран в достъпа до качествено образование. Сега малко над 60% от учениците могат да четат и пишат, а този процент ще се увеличи до 70 в края на десетилетието. Докладът прави предположение, че равенството между половете ще бъде значително по-голямо през 2030, отколкото през 2019 г.


Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Д-р Радева (този път) vs. Антония Първанова: Дискредитирате и унижавате българските медици

Деница Сачева под "обстрела" на Тим Себастиан от „Дойче веле“


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Бившия кмет на Пловдив се сдоби с нов пост при митрополит Николай

Здравко Димитров ще отговаря за имотите на митрополията

18:06 - 08.12.2023
Текстове от партньори

Конструкторите на LEGO са с 31% намаление в магазините на Kaufland

Веригата предлага над 200 идеи за детски коледни подаръци на атрактивни цени през декември.

17:28 - 08.12.2023
Важно днес

Двама депутати от "Възраждане" скочиха на бой срещу Манол Пейков

Пейков репликираше Костадинов, докато той обявяваше Украйна за "пропаднала държава"

16:35 - 08.12.2023
Европейски дневници

За първи път жена застава начело на Европейската инвестиционна банка

55-годишната Надя Калвиньо е първата жена и първата испанка, начело на ЕИБ

16:30 - 08.12.2023
Важно днес

14 години по-късно: газовите системи на България и Сърбия ще бъдат свързани

Първите количества по тръбата се очаква да потекат до дни

16:21 - 08.12.2023
Живот

 За мисията да променяш детски съдби и да лекуваш невидими травми: Динилия Кръстева от фондация “Надежда за малките”

Майка на поне 178 деца, чийто живот не спира да се движи от чувството за смисъл - така накратко можем да опишем Данилия Кръстева - двигателят на фондация “Надежда за малките”.

16:00 - 08.12.2023
Важно днес

СДВР започна спецоперация за намаляване на инцидентите с пешеходци

Засилено е полицейското присъствие в районите около учебните заведения

15:59 - 08.12.2023