Д-р Радева (този път) vs. Антония Първанова: Дискредитирате и унижавате българските медици Снимка: © Getty Images

Д-р Елена Радева призова Етичната комисия на Българския лекарски съюз да предприеме „най-строги санкции“ срещу д-р Антония Първанова.

Специалистът по вътрешни болести, работещ във Франция, се противопостави на твърденията на Първанова, направени в нейна Facebook публикация от 23 септември, озаглавена „ВТОРАТА ВЪЛНА“, както и в интервюто ѝ за „Лице в лице“ по bTV отпреди няколко дни. Основното мнение на бившия зам.-председател на Комисията по здравеопазване е, че „медии и политици фанатично ни убеждават в надигаща се втора вълна от Covid-19“, а „за целта се насажда паника, като се представят общ брой случаи на съмнително положителни PCR тестове, не на действително болни хора“. Според нея – с мерки или без, ще има същото ниво на заразени с коронавирус.

Няколко дни след като Радева отправи силно послание срещу конспиративните теории и се обяви срещу противниците на мерките за безопасност, тя отново отговори на Първанова с публично обръщение във Facebook.

Д-р Елена Радева, която още преди дни отправи силно послание срещу конспиративните теории и се обяви срещу противниците на мерките за безопасност, отговори на Първанова с публично обръщение във Facebook.“На 23 септември д-р Антония Първанова публикува пореден пост на страницата си – и последващо интервю в bTV – в което призовава за пореден път: „Няма нова нормалност, има нова форма на робство и тя се нарича безкритичност“. Апелира срещу погазване на човешки права във връзка с „измислената и преувеличена по политически причини пандемия“, пише специалистът по вътрешни болести д-р Радева.

„Говорейки за Covid-19, който все пак отне живота на 997 737 човека по света (б.а. – към днешна дата над 1 млн.), тя не пропусна да отбележи неоспоримия му импакт върху детския и майчин глад и смъртност, без да добави последиците като дихателна недостатъчност, сърдечно-съдови усложнения, емболии, дълбоки венозни тромбози, ампутации…“, пише още работещата във Франция лекарка. Тя оспори почти всички твърдения на д-р Първанова, като структурира обръщението си в няколко точки – така както го стори колегата ѝ.

Не, д-р Радева не е фалшива, или как се правят фейк нюз

Първанова твърди, че у нас „фалшиво положителните тестове са над 50%“ и добавя, че на 24 август Центърът за контрол и превенция на заболяванията в САЩ определя PCR теста като „неподходящ“. „Странно, д-р Първанова дори не коментира наличие на серологичен тест. Естествено е, че колкото повече тестове се правят, толкова повече новооткрити случаи имаме. Това е смисълът на теста“, отговори д-р Радева и публикува официални доклади на висшия орган на здравеопазването във Франция и на Университета в Оксфорд. В тях пише, че необходимостта от извършване на PCR тестове и карантината е от основно значение за овладяване на заразата.

Тя прилага и официален документ от страницата на Центъра за превенция и контрол на заболяванията в САЩ, в който се вижда, че US/CDC пише: „Тестовете се препоръчват, за да се диагностицира инфекция и при хора със симптоми, и при хора без симптоми“.

Д-р Първанова твърди: „Диагнозата се поставя въз основа на клинични данни за заболяване, резултати от изследвания плюс резултат от тест, а карантина може да се налага само заради позитивен тест. За да си болен от Covid-19, трябва да си и болен и позитивен, но ако си само позитивен, си болен и без да си болен".

„Дори не смятам и да коментирам“, отговаря ѝ д-р Радева. „Вие и сама знаете, че медицината е плуридисциплинарна наука и вземаме решенията си в консенсус , в екип, на база на много доказани критерии във вековете. Понякога лекуваме ex juvantibus - тоест, без да имаме всички доказателства за заболяването, но с позитивен ефект след това. Естествено, че за поставяне на диагноза имаме нужда от сигурни критерии за Covid-19 и дни наблюдение, но тук, Вие като статистик въобще не ни улеснявате".

Анализът на бившия зам.-председател на здравната комисия продължава с твърдение, че „със строги мерки или без мерки, фактите показват, че те нямат въздействие върху смъртността“. Антония Първанова споделя, че смъртността в България е 111 души на милион от населението и според нея този резултат се дължи на фактори, свързани с паметта на имунната ни система „поради преболедуване на 4 предишни щама на коронавируси“. Според нея „делът на смъртните случаи на „страшния“ Covid е по-нисък от този на сезонния грип“.

Д-р Радева признава неоспоримите факти и цифри, но споделя: „Вие заключавате – "това се дължи не на усилията на правителството, каквито заслуги си приписва премиера". Доктор Първанова, в момента ми пишат за подкрепа колеги от близо и далеч и, разглеждайки профилите им, виждам различни политически цветове, апели за оставка, подкрепа на президент или за подкрепа на ГЕРБ. Ние всички сме медици, но когато става реч за здравето и живота на народа ни, ние сме единни, както когато сме и в болницата, и в операционния блок. Всяко правителство или президент, избрани демократично, са тук, за да вземат най-правилните решения за народа си, както ние се опитваме да ги взимаме за болните. И това е голяма, историческа отговорност, която ние, като лекари, трябва да диктуваме ,особено в сегашния момент, без да политизираме допълнително постовете си и да печелим популярност точно на тази база“.

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

В студиото на bTV д-р Антония Първанова каза, че смъртността за България в промили е 0,11 за Covid-19, 2,64 за онкологичните заболявания и над 10 за сърдечносъдовите заболявания. „Абсолютно съм съгласна с Вас за необходимостта да не се неглижират онко– и хроничните заболявания. Тук никой от нас, лекар, сестра, акушерка, лаборант, санитарка или дори чистачка в здравно заведение, няма второ мнение“, каза д-р Радева. Тя призова да се затегнат разумно санитарните мерки, „да се вземат финансови такива, за да се предотврати нов пик на заболяемостта“.

Първанова каза още, че у нас има вече „забрана да се правят аутопсии“. „Сигурно, защото ще се установи причина за смъртта, различна от нарушения, дължащи се на пряко въздействие на вируса.

„Твърдо съм съгласна, че трябва да се правят аутопсии,когато има диагностичен или юридически проблем, както и с научна цел или по желание на близките“, казва д-р Радева. „За реализирането на аутопсии по чисто медицински показания и с научна цел - необходимостта им,се определя от съответни инстанции, съобразено с етични правила и не е наша компетенция да го наложим на опечалените семейства. Друг аспект на реализирането им е има ли действителна нужда от тях, когато клиничните симптоми са налице“.

„Трябва да се държи сметка и за броя и заплащането на патологоанатома, наличен такъв и неговата натовареност, риск за заразяване на патоанатома, цена на облекло, разхерметизиране на ковчег, обеззаразяване на залата за аутопсия. Тоест, въпросът е и финансов, защото опира до средства. Mоже би ни съветвате да ги вземем от един здрав или хронично болен и да ги отделим за един починал?“, пише д-р Радева.

Според специалиста по вътрешни болести от Франция – д-р Първанова дискредитира и унижава българските медици. „Принизявате колегите си до едно ниво с престъпници, усвоили "едни европейски пари" за собствени изгоди.... Преди да хвърлите камък по тях, мерете думите си, защото още не са изстинали в гроба семейство Вакльови, д-р Милан Първанов, д-р Нели Илиева, д-р Юлиян Стамов. Обиждате и 7000-те медици по света, сред които можехме да бъдем и Вие, и аз, и семейството ми. Които всеки ден на работното си място навличат маски и скафандри, не ядат и не спят, за да спасят безумци с цената на собствения си живот. Нямате право, колега, да хвърлите и грам съмнение в очите на обществото, след като ни нарекохте косвено крадци“.

По думите на д-р Радева – твърденията на д-р Антония Първанова „хвърлят“ медиците в устите на всички „дребни и незнайни коментатори“ в социалните мрежи, които ежедневно осъществяват атаки срещу лекарите.

„Нас ли наричате фанатици, заслепяващи масата, доктор Първанова, когато Вие я просветлявате?”, пита реторично д-р Радева.


Синдикатите срещу министъра: Това ли е добро управление на "Александровска"?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Третият човек в йерархията на "Хамас" е убит, твърди Вашингтон

Иса е и един от военните ръководители на кървавото нападение от 7 октомври, при което обявената от САЩ и ЕС за терористична организация "Хамас" уби над 1000 души

09:34 - 19.03.2024
Важно днес

Делян Добрев се пита защо "един Тагарев да ни прати на избори"

Депутатът от ГЕРБ "не е голям оптимист" за бъдещето на управлението

09:31 - 19.03.2024
Важно днес

Условна присъда за депутата от ДПС Димитър Аврамов по 12-годишно дело за подкуп

Аврамов е осъден условно за срок от една година, с три години изпитателен срок.

08:35 - 19.03.2024
Важно днес

Отново пренареждат жълтите павета

Вадят се метални лайсни, от които шофьори се оплакват, че пукат гумите на колите им.

08:07 - 19.03.2024
Важно днес

Крайният срок, в който преговорите за правителство "трябва" да бъдат финализирани, изтича

В понеделник Мария Габриел прие мандата от президента Румен Радев.

07:40 - 19.03.2024
Важно днес

Митрополит Николай обяви, че няма да се кандидатира за патриарх

„Не желая и няма да приема да бъда включван като кандидат за патриаршеския престол в процедурите, които Светият Синод на Българската Православна Църква"

21:48 - 18.03.2024
Важно днес

НАТО строи база с размерите на град в Румъния

След като бъде завършена, базата ще бъде с размерите на малък град, с площ от почти 3000 хектара и общ периметър от 30 километра.

19:33 - 18.03.2024
Важно днес

Путин тържествува за “Нова Русия” с непризнатите от света окупирани територии

В понеделник вечер започна концерт по случай 10-годишнината от незаконното анексиране на Крим от Русия.

19:21 - 18.03.2024
Важно днес

България осъди остро незаконния вот за президент на Русия в окупирани територии

Външното министерство не признава вота в окупираните територии на Украйна, в Молдова и Грузия

16:58 - 18.03.2024