Снимка: © Getty Images

Едва ли има човек, който да не е прочел посланието на д-р Елена Радева срещу конспиративните теории за Covid-19 и противниците на мерките за безопасност в разгара на епидемията. 

Силните й думи бяха споделени от над 2 хиляди души във Facebook, превърнаха се във водеща медийна тема, а призивът й към Българския лекарски съюз да реагира срещу твърденията на медици като доц. Атанас Мангъров и Антония Първанова най-после провокира твърда позиция от съсловната организация срещу "обидната, демотивираща и лишена от лекарска етика" публична кампания за омаловажаване на епидемията, водеща до подкопаване на доверието в медицинската професия. 

Д-р Радева (този път) vs. Антония Първанова: Дискредитирате и унижавате българските медици

Три дни след писмото обаче д-р Елена Радева беше превърната в обект на клеветнически атаки в социалните мрежи. 

Абсурдът: противниците й не само оспорват тезата за тежките и непредсказуеми ефекти от Covid-19 върху пациенти от различни възрастови групи, а твърдят, че такава жена не съществува.

Няма човек, няма проблем? 

Всъщност - д-р Радева съществува и стои зад думите си. Родена е в Пловдив, завършила е Медицинския университет в града. В репортаж на БНТ 2 от януари 2015 г. се посочва, че жената работи във Франция от 14 г. и живее във Вердерон (на около 50 км от Париж). 

Проверка в регистъра на Националния съвет на лекарския съюз на Франция показва, че тя е практикуващ специалист по вътрешни болести в северния регион О дьо Франс. Регистрацията й е активна, разполага и със съответния идентификационен номер от френската здравна система. 

Въпреки това във Facebook групи се разпространява твърдението, че "Колегите я провериха тази Радева и се оказва, че няма издавано от БЛС разрешително за работа в чужбина на такова лице", а "Френската педиатрична*  асоциация отрича да има регистриран лекар с такова име от цяла източна Европа" (* Радева не е педиатър, б.р). 

Това твърдение е публикувано през профила на Георги Чернев - председател на Софийската търговско-промишлена камара. Чернев се позовава на "съобщение от български лекар". Името на източника не се посочва. 

"Това е плашат ви за да си увеличават печалбите и да си стоите в къщи", се казва в заключението на публичния му пост, с който оспорва професионалната позиция на Елена Радева.

Съобщението му е споделено над 250 пъти за около 12 часа - вкл. в групи като "С доц. д-р Манг*р*в и Бог обратно в живота", "ГРУПА: Въпрос на гледна точка", "Измамата Ковид19" и др.

Не е ясно защо името й е проверявано в педиатрична асоциация, нито защо се очаква, че тя трябва да има разрешително от Българския лекарски съюз, за да практикува във Франция. 

Уставът на БЛС посочва, че всички лекари, които упражняват професията си в Република България или заемат длъжност, изискваща образователноквалификационна степен „магистър“ по медицина, членуват в съюза. Но членството на лекари, които не упражняват професията си или временно пребивават в чужбина, е доброволно. Медикът има право да прекрати членството си в БЛС и името му да бъде заличено оттам с едномесечно писмено предизвестие. 

БЛС няма правомощия да разрешава или забранява на български медици да работят в чужбина - организацията само удостоверява наличието на наказания, свързани с упражняването на професията. Удостоверенията, свързани с придобита професионална квалификация на територията на Република България, необходими за достъп или за упражняване на регулирана професия на територията на друга държава членка на ЕС, се подписат от здравния министър и са въведени със закон през 2008 г.

Георги Чернев публикува и "цитат" от неназован източник, в който дори твърди, че "ГДБОП я откриха" и че "от стреса отключила психично състояние". Анонимният му информатор го съветва да "свали поста, че е фалшив профил". Въпреки това той не го прави. 

Стига се до опровержения от общи приятели с д-р Радева, които потвърждават публичната й биография и дават допълнителни детайли от живота й преди и след емиграцията.

Едва тогава Чернев посочва, че "вярва" в познанството с жената, чиято самоличност оспорва, но продължава да твърди: "Нека да не се плашим с корона вируса. От статистиките става ясно, че не е толкова страшен. По страшно е да ни затворят , да ни лишат от правото да протестираме и да искаме Промяна на модела". 

Публикацията му за "фалшивия" профил не е изтрита. 

Елена Радева отговаря както на него, така и на друг "скептик" в профила си във Facebook: "Най-лесното е да напишете името ми в Google, съветвам Ви и да консултирате сайта на Ordre des médecins en France. Аз споделям личния си професионален опит през последните шест месеца, и нищо не Ви дава право да си го украсявате с лаически, както добре сте се самоквалифицирал, коментари, неподплатено и гнусно, за да привличате интерес на други"

Прочетете още: 

Синдикатите срещу министъра: Това ли е добро управление на "Александровска"?

БЛС срещу Мангъров: Омаловажаването на Covid-19 е "обидно, демотивиращo и лишено от лекарска етика"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава

Новата схема на Анна Сорокин: Колекция с рисунки от затвора за $500 000

Измамницата, на която Netflix посвети сериал, се преквалифицира в художничка

Осем души в килия за психично болни и кръв по стените: Тревър Рийд за престоя в руски затвор

Американският ветеран беше върнат от Русия в САЩ след почти 3 години зад решетките

"Космическото такси" на Boeing най-после се скачи с МКС

Трудният път на Starliner до орбитата на станцията