БЛС срещу Мангъров: Омаловажаването на Covid-19 е "обидно, демотивиращo и лишено от лекарска етика" Снимка: © Getty Images

Българският лекарски съюз публикува позиция, с която осъжда "подаването на противоречиви сигнали" и омаловажаването на сериозността на Covid-епидемията от страна на лекари.

Писмото на БЛС не споменава нито едно конкретно име, но съдържа два точни цитата на доц. Атанас Мангъров, който от началото на здравната криза заема критична позиция спрямо решенията на Националния оперативен щаб.

От БЛС наричат твърденията му "обидни, демотивиращи, лишени от лекарска етика и професионална колегиалност" на фона на всеобщите усилия на здравните профеисионалисти да спасяват тежко болните пациенти, рискувайки собствения си живот. Организацията определя като "недопустимо" объркването на обществото и създаването на недоверие в медицинската наука.

Реакцията на съюза идва ден след като д-р Елена Радева, българска лекарка от Франция, изрази недоумение от пасивната позиция на БЛС спрямо неверни изявления от страна на медицински лица, които подриват общественото доверие спрямо мерките на здравните власти за Covid-19. Радева посочва поименно лекари като доц. Атанас Мангъров и Антония Първанова.

"Противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти"

Писмото на БЛС започва с напомняне, че от март 2020 г. досега българската медицина изгуби 10 специалисти, заболели от Covid-19.

"На фона на тези човешки трагедии у нас в медийното и публично пространство продължават да се изнасят противоречиви твърдения, неподкрепени с научни факти, изразяващи единствено лично мнение. Особено тревожни обаче са посланията, които са отправени от колеги – лекари, както и други подобни мнения:

"Няма никакъв смисъл от тези маски освен психологически. Освен това тези маски създават измамното чувство, че сме защитени…"

"Коронавирусът е обща вирусна инфекция, която се самоограничава. Излекуваните не са излекувани. Това са хора, на които им е минало."

И двата коментара бяха направени от доц. Атанас Мангъров през април - юли 2020.

"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19

От БЛС посочват, че "в резултат на разнопосочното говорене логично и населението у нас все още не е на 100 процента убедено, че трябва да се предпазва. Наблюдава се масово неглижиране на противоепидемичните мерки на фона на предстоящата грипна вълна".

Съсловната организация посочва, че това хвърля сянка върху работата и усилията на всички медици - "от тези в спешната помощ, през личните лекари и колегите от Регионалните здравни инспекции до работещите в Ковид отделенията, които не излизат оттам със седмици и дават живота и здравето си, за да се грижат за тежко болните пациенти".

БЛС призовава за спазвнане на физическа дистанция, носене на маски и лична дезинфекция.

"Спазването на тези простички правила всъщност съхранява не само Вашето здраве, а и това на близките Ви. Не забравяйте: от Ковид-19 се умира, статистиката е красноречива. Колко още пациенти и лекари трябва да ни напуснат, за да повярваме, че вирусът не е безобиден? Изисква се единствено разумно поведение, но и разумно и подкрепено с доказателства говорене", се казва в писмото.

Това е първата по-остра реакция на БЛС след 6-месечните задочни спорове между Щаба и групата на Мангъров.

БЛС беше сезиран от над 200 лекари, които настояваха Етичната комисия да разгледа поведението му и да прецени дали то отговаря на кодекса за професионална етика на лекарите в България.

До момента няма информация дали комисията смята да предприеме мерки по случая.

Борисов разпореди подновяване на брифингите за коронавируса


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Радостин Василе обяви, че е заплашван, но не от Кирил Петков и Асен Василев

Съпредседателите на ПП не са заплашвали Радостин Василев за записите

13:06 - 30.05.2023

Радев още не пуска промените, които биха позволили отстраняването на главния прокурор

Гласуваните в петък закони не са обнародвани в редовния брой на Държавен вестник

12:45 - 30.05.2023

ГЕРБ отписа споразумението с ПП-ДБ, иска ново начало за кабинет

Мария Габриел постави условия пред ПП-ДБ за продължаване на преговорите

12:34 - 30.05.2023

Москва съобщи за "терористична" атака с дронове и обвини Украйна

Безпилотни самолети удариха няколко сгради в Москва

11:47 - 30.05.2023

Изкуствен интелект, дизайн, архитектура и космология се срещат на фестивала SHAPESHIFT

Програмата включва лекции, изложби и филмови прожекции.

11:28 - 30.05.2023

ВАС отказа да даде убежище на руснак у нас, защото в Русия "няма репресии"

"Няма основания да бъде прието, че в Русия се предприемат безогледно масови репресии срещу гражданите", твърди ВАС

11:02 - 30.05.2023

Асен Василев се яви на разпит в прокуратурата заради заплахата срещу Радостин Василев

Разпитът е свързан с твърденията за заплаха срещу Радостин Василев

09:39 - 30.05.2023

Succession: Всички са пожертвани в борбата за наследство - дори победителите

Финалът на сериала даде отговор на най-чакания въпрос: кой ще бъде наследникът. Оказа се, че това никога не е имало значение

09:19 - 30.05.2023