Борисов разпореди подновяване на брифингите за коронавируса Снимка: © Булевард България

Премиерът Бойко Борисов разпореди да се възобновят брифингите, на които се изнасят данни за разпространението на коронавируса. Той обяви, че трябва отново експертите да предоставят веднъж седмично на медиите актуална информация за епидемичната ситуация у нас, с оглед на започващите сезонни грипни и вирусни инфекции.

"На първо място ни е важно здравето, на второ – да запазим икономиката да работи", подчерта Борисов на среща със здравния министър Костадин Ангелов, финансовия министър Кирил Ананиев, председателя на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски, проф. Тодор Кантарджиев, Асен Балтов и др.

"В България много добре се управлява прилагането на мерките за справянето с коронавируса. Така че към момента абсолютно нищо не налага различни мерки от тези, които имаме“, акцентира министър-председателят, цитиран от БНТ и bTV.

Премиерът бе категоричен, че няма да се изграждат КПП-та и опроверга всякакви спекулации за затварянето на градове и въвеждане на нови ограничения за хората. Борисов изтъкна, че държави с по-строги мерки от тези в България, в момента са с много по-лоши показатели от нас.

Здравният министър съобщи, че България е на 26-о място по заболяаемост с Covid-19 на 100 000 души от населението в Европа. По думите му - страната ни продължава успешно да държи развитието на епидемията под контрол и не се позволява претоварване на здравната система. На национално ниво е осигурен и необходимият ресурс от предпазни средства и медикаменти за срок до 6 месеца напред.

Допълни, че България, заедно с още три страни, е единствената в Европа с отрицателна тенденция от минус 6,5% по отношението на новорегистрираните случаи през последните две седмици, докато за същия период средната тенденция в Европа е за покачване от плюс 22%. „Готовността на здравната ни система продължава да е на високо ниво“, каза Ангелов.

БЛС срещу Мангъров: Омаловажаването на Covid-19 е "обидно, демотивиращo и лишено от лекарска етика"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024