"Престанете да ръсите небивалици и фантазии" Д-р Елена Радева за Covid-19 Снимка: © Getty Images

"В момента, в който видите Covid-19, не го забравяте никога. Диагнозата е на лицето на болния. Ако сте виждали паднал, стар, едва дишащ кон със зачервени очи, почти изскочили от орбитите - това е. Никой не знае кога, след колко дни (най-често 7-14), този болен ще се влоши, дори и в привидно здраве и леко покашлящ. Болни по 72 дни в интубация. Хора - зомбита. Живите мъртви. Седем листа епикризи на 30-годишни пациенти. Спасени, не могат да ходят с дегенеративни неврологични промени. Излизат от ритъм. Правят епилептични гърчове" - това пише д-р Елена Радева, лекар с 30-годишна практика, от която 20 години са прекарани в лечебни заведения във Франция и която е работила в Covid-отделения на три различни болници в последните шест месеца.

Д-р Радева (този път) vs. Антония Първанова: Дискредитирате и унижавате българските медици

Силно емоционалното й послание срещу конспиративните теории за Covid-19 и "престъпно вредното" омаловажаване на нуждата от вземане на предпазни мерки за овладяване на епидемията, беше разпространено от преподавателя Петър Велков във Facebook. Повод за възмущението й са протестите на групи родители срещу въвеждането на задължителни маски за учениците по време на междучасия. "Престанете да ръсите небивалици и фантазии, защото нито сте учили медицина поне 10 години от живота си, нито сте носили отговорност за здравето на друг човек, а камо ли да сте се сблъсквали с коронавирус", пише тя.

По думите на Радева - "В България до момента не е имало и първа вълна в сравнение с това, което преживяха Испания, Италия, Франция".

"Преживените ми шест месеца са най-ценните в живота ми, защото никога не съм се чувствала толкова лекар, и няма да позволя на никой да се гаври с тях, защото попрочел две статии в жълтите вестници", коментира тя. "На фона на тези безкрайни, безумни, безмерни усилия на колегите ми, на този героизъм и висша себеотдаденост, на взаимопомощ и работа до припадък (визирам целия медицински персонал), няма да позволя на милиметър цинизъм, безумие и липса на елементарен респект от когото и да било".

Covid-19 се връща в Европа, но този път е по-различен (инфографика)

Тя посочва осем причини, поради които болестта може да протече с опасни и непредсказуеми последствия.

1. PCR тестовете доказват частици РНК на вируса, които са заразни.

2. Не е ясно защо има безсимптомни носители, както не е ясно какви са късните последици на вирусоносителството.

3. Няма придобит имунитет, възможно е повторно заразяване.

4. PCR не доказва, а потвърждава диагноза. Имали сме случаи с трикратно негативен PCR, но доказани частици в бронхоалвеоларен секрет с аспирация с бронхоскоп.

5. Диагноза се поставя само със скенер (нативен) и установяване на повлекла от интерстициален процес, които след 3-месечен контрол все още не изчезват , което силно отличава короната от грипа.

6. Такава тежка, драматична и най-вече неуправляема клинична картина не е имало при никой друг грип в света досега. Неуправляема, защото с дни и седмици си привидно подобрен, и после пак те интубират.

7. Относно носене на маските - маската от хирургичен тип не предпазват от заразяване. Те са сигурност за човека срещу теб, че ти самият, ако си случайно заразен от вчера и си в инкубационен период, няма да заразиш и убиеш съседа си, възрастен, онкоболен или просто хипертоник.

8. От Ковид се умира. Не се умира с Ковид. По неясен закон, Ковид убива и млади хора. 16-годишно момиче в Париж беше първото с три негативни PCR, и четвърти позитивен, без нито едно придружаващо заболяване, което си отиде за няколко часа за ужас на майка й, която й лекувала кашличката с хомеопатия. Може и друг случай да разкажа, защото мъжът ми е ортопед - пак 30-годишен млад мъж, паднал от мотор. Тези внезапни “падания” между другото са доста чести. Ходиш си и внезапно падаш поради кислороден глад, даже и без да кашляш. Оперират ти фемура успешно, но след три дни умираш от сърдечно-съдов срив, интубиран с Ковид".

Елена Радева поставя въпроса защо Българският лекарски съюз не се сезира като орган срещу неверни изявления от страна на медицински лица, които подриват общественото доверие спрямо мерките на здравните власти за Covid-19. Радева посочва поименно лекари като доц. Атанас Мангъров и Антония Първанова, които в последните месеци са най-острите критици на политиката на Националния оперативен щаб. (б.р.: На 25 септември БЛС все пак публикува позиция, в която осъжда омаловажаването на Covid-19 в публичното пространство от страна на лекари. Без да споменава името на Мангъров, писмото на БЛС препраща към два негови цитата от интервюта).

Смъртността от Covid-19 в Европа (инфографика)

"Не че имам желание да споря. Не че не мога да споря до издихание... Просто е обич, много обич, мълчалива прошка, умението да си над това, да бъдеш лекар, какъвто си, въпреки необразоваността, назадничавостта, изостаналостта, неосведомеността и неграмотността. Защото колкото повече зная, толкова повече разбирам, че нищо не зная. И как да обориш тогава Ганка и Светланка, която е шофьор във варненска фирма със завършен икономически техникум и специалист по мрежата от международна конспирация, действаща и специално създала ковида, за да срине България, но тя няма да се даде?

Защото лекарят и медицинският кадър си гледат работата, истински си я гледат, заразяват се и умират на работното си място, лекувайки - и тъпака, и простака, и престъпника, по еднакъв начин - до последен дъх, и с цената на собствения си живот", завършва посланието й.

Писмото на д-р Радева беше споделено от хиляди души в България, но едновременно с това провокира и странна контрареакция на хора, които оспорват професионалната й биография. Тя е реален български лекар, практикуващ от 2001 г. във Франция.

Не, д-р Радева не е фалшива, или как се правят фейк нюз


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Две бебета са починали от коклюш в Кюстендил

Бебетата са били в предимунизационна възраст

12:22 - 19.04.2024
Важно днес

Даниел Митов се отказа да е външен министър

Разочарован е, че ПП-ДБ "не приеха нашата номинация"

11:32 - 19.04.2024
Важно днес

Украйна свали руски бомбардировач Ту-22М3

"Техническа неизправност" е причинила падането на самолета, според Русия

10:07 - 19.04.2024
Важно днес

Нинова обвини Желязков в цензура и му поиска оставката

Повод за това станах промени в правилника на НС

09:32 - 19.04.2024
Важно днес

Главчев не предложи нови кандидат-министри на Радев и обяви, че "няма новина" (Обновена)

Президентът не иска Даниел Митов от ГЕРБ да е външен министър

07:29 - 19.04.2024
Важно днес

CNN: Израел е нанесъл удар на територията на Иран

Тел Авив не коментира дали стои зад експлозии до Исфахан, централен Иран

07:17 - 19.04.2024