Момиче на 16 г. е най-младата жертва на Covid-19 във Франция Снимка: © Getty Images

16-годишно момиче е най-младата жертва на Covid-19 във Франция. Жюли, ученичка от гимназията в Корбей-Есон край Париж, е починала в нощта на вторник срещу сряда след усложнения от инфекция с новия коронавирус.

Това е първият смъртен случай от Covid-19 във Франция, при който жертвата е непълнолетно лице. Заболяването се среща във всички демографски групи, но рискът от усложнения е значително по-висок при хора в напреднала възраст и със съпътстващи хронични заболявания като сърдечно-съдови болести, белодробни болести, диабет и др.

Майката на Жюли твърди, че момичето е било в отлично здраве преди появата на първите симптоми на болестта. Няма история на предишни сериозни заболявания.

Всичко започва преди седмица с лека кашлица, която Жюли е лекувала със сироп, инхалации и билки. Ситуацията обаче се усложнява през уикенда, започват първите сигнали за затруднения в дишането. В понеделник майката води момичето на личния лекар, който се обажда на Спешна помощ. Вместо линейка пристига екип на пожарната със защитни облекла, маски и ръкавици.

Жюли е отведена в най-близката болница в Лонжюмо, на юг от Париж. Лекарите правят първия тест за инфекция с новия коронавирус на Жюли. Състоянието на момичето се влошава през нощта, заради което се взема решение да я преместят в реномираната детска болница "Некер" в Париж.

Във вторник Жюли постъпва в интензивното отделение. Момичето се оплакват от болки в сърцето, уморява се бързо, когато говори.

Първите тестове за коронавируса в "Некер" се оказват негативни и дават надежда, че състоянието на Жюли ще се подобри по-бързо. Лекарите дори оставят вратата на болничната й стая отворена. Всичко изглежда така, сякаш най-тежкият етап от заболяването е минал.

Късно вечерта майката на Жюли получава обаждане от болницата - тестът за Covid-19 от болницата в Лонжюмо вече е готов, но резултатът е положителен за коронавирусна инфекция. Междувременно състоянието на детето става още по-сериозно. Малко след полунощ лекарите от "Некер" молят майката да дойде спешно в болницата. Около 1 ч. през нощта Жюли издъхва.

"Трябва да спрем да се мислим, че болестта засяга само възрастните хора. Няма непобедими в битката срещу този вирус", казва сестрата на покойното момиче пред "Паризиен". Главният здравен инспектор на Франция Жером Саломон коментира само, че случаят е важен за разбирането на болестта, а тежките форми при млади пациенти са изключително редки.

"Проявяват се понякога по различни причини. Виждаме ги при определени вирусни инфекции в изключително крайни и остри форми", казва Саломон, без да дава допълнителна информация за конкретния случай.

Здравният консултант на BFMTV Ален Дюкардоне посочва, че смъртта на Жюли показва особените и непредсказуеми характеристики на болестта Covid-19.

"Тя започва като класическа вирусна инфекция и продължава 5, 6, 7 дни, през които организмът се бори с обичайните си средства - антителата - срещу един вирус, който не познава. Но има случаи, при които имунната система се отклонява и започва свръхреакция", казва той.

"Тогава възпалителният феномен става изключително вреден. Всичко може да се случи в рамките на 24-36 часа. Веднага щом усетим респираторни симптоми, трябва да потърсим лекарска помощ, казва още Ален Дюкардоне пред BFMTV.

Според данните на френските здравни власти, случаите на нужда от интензивна болнична грижа за пациенти в групата 15-44 г. са редки, независимо дали пациентите имат предходни заболявания.

Тази група представлява само 8% от тежките случаи, приети в реанимация. При тях малко над половината пациенти страдат от съпътстващи заболявания. Най-големият дял на тежки усложнения е при 65-74-годишните пациенти (36% към 23 март).

Последната подробна информация за възрастовото разпределение на смъртните случаи във Франция е от 24 март и показва, че само 5 от общо 507 починали пациенти с Covid-19 попадат в групата 15-44 г. За последните три дни броят на жертвите в страната се увеличи до 1696 души. 3375 от болните във Франция се намират в сериозно или критично състояние.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022